Inițiativa civică maghiară pro plăcuțe îi dă ultimatum lui Boc: Nu pune plăcuțe, n-are ce căuta în 15 martie la Ziua Maghiarilor
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 13, 2017 1 566
Mișcarea Musai-Muszáj a adresat un mesaj public primarului Emil Boc înainte cu două zile de sărbătoarea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, care are loc în 15 martie, invitându-l să nu participe la manifestările din Cluj-Napoca dacă va înainta recurs împotriva deciziei Tribunalului care obligă Primăria la amplasarea plăcuțelor multilingve.
„În caz că veți înainta recurs, ne așteptăm să nu participați la manifestare doar pentru a vă lăsa aplaudat degeaba. Contăm pe prezența Dumneavoastră în 15 martie. Credem că în spiritul moștenirii culturale a orașului pe lângă Cluj-Napoca și Kolozsvár și inscripția Klausenburg trebuie să figureze pe indicatoare. Mișcarea Musai-Muszáj se așteaptă de la Dumneavoastră să anunțați această decizie”, arată mișcarea Musai-Muszáj în mesajul public adresat primarului din Cluj.
Primarul Emil Boc nu a oferit deocamdată o replica la invitația maghiarilor din mișcarea civică Musai-Muszáj.
Anul trecut, de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni (zi marcată, în fiecare an, în majoritatea localităţilor din Transilvania când sunt comemoraţi eroii din timpul Revoluţiei Ungare de la 1848-1849), un bărbat l-a întrerupt pe Emil Boc în timpul discursului pe care-l ținea la manifestările din Cluj-Napoca. Acesta i-a strigat lui Boc în limba maghiară, „Să îţi fie ruşine”, iar edilul i-a răspuns „Mulţumesc”, tot în limba maghiară. Respectivul bărbat avea un steag cu denumirea municipiului Cluj-Napoca în trei limbi, română, maghiară şi germană – „Cluj, Kolozsvar, Klausenburg”. Ceremoniile de anul trecut au avut loc la plăcuţa comemorativă a poetului Petofi Sandor.
„Am adus acest steag cu numele Clujului în trei limbi ca să arăt ce înseamnă multiculturalitate. Oraşul a fost Capitala Europeană a Tineretului pe nedrept. Ar trebui să şi fie multiculturalitate cu adevărat, nu doar să aruncăm cu cuvintele, aşa cum face Emil Boc”, spunea bărbabtul anul trecut, citat de Mediafax.
În schimb, Emil Boc a spus, pe scenă, că el nu refuză dialogul. „Din respect pentru dumneavoastră, mă ascultaţi, că vreau să vă ascult şi eu pe dumneavoastră. Köszönöm. („Mulţumesc”, în limba maghiară – n.r.). Asta înseamnă că putem să avem un dialog oriunde şi oricând şi nu îl voi refuza niciodată, dar să înţelegem că doar punând accent pe lucrurile care ne unesc, vom putea merge împreună. Acest lucru este prima şi cea mai importantă lecţie pe care ne-au lăsat-o înaintaşii noştri şi la care ne raportăm astăzi”, spunea Boc, citat de aceeași sursa
La ceremonia din 15 martie 2015 de depunere de coroane de flori la plăcuţa comemorativă a lui Petofi Sandor au participat circa o mie de persoane, manifestarea încheindu-se cu intonarea imnului Ungariei de către cei prezenţi.
Grupul de inițiativă, adunat sub denumirea „Musai-Muszaj”, care a înițiat în 2015 mobilizarea clujenilor și primăvara proceselor pentru a cere primăriei amplasarea plăcuțelor bilingve – în română maghiară- la intrările orașului a pierdut în primă instanță procesul, la Tribunalul Cluj. Acțiunea a fost inițiată de Asociația Minority Rights, iar parte la proces s-au constituit alți circa 370 de tineri din Cluj-Napoca. Inițial, targetul era ca în primăvara lui 2015 să se pornească 1000 de procese împotriva deciziei primăriei clujene de a nu monta plăcuțe multilingve la intrările în oraș.
Cu decizia nefavorabilă pentru instalarea Kolozsvar-ul la intrare în Cluj-Napoca, pronunțată în primăvara 2016, cei de la „Musai-Muszaj”, au formulat prin intermediul Asociației Minority Rights recurs și în toamna lui 2016, potrivit potrivit deciziei luate de Curtea de Apel Cluj, au obținut rejudecarea cauzei lor. Curtea de Apel le-a admis recursul și a dispus casarea primei sentințe și rejudecarea acțiunii din nou la Tribunalul Cluj.
În februarie 2017, Tribunalul Cluj a admis cererea asociației Minority Rights, în sensul că l-a obligat pe primarul Emil Boc să inscripționeze plăcuțele de la intrarea în oraș în ambele limbi – atât în română, cât și în maghiară, pe aceeași suprafață. ONG-ul a cerut inscripționarea trilingvă a plăcuțelor, inclusiv în germană, dar această cerere a fost respinsă de instanță. Decizia nu este definitivă.
DETALII MAI JOS:
Tribunalul Cluj: primarul Boc să inscripționeze bilingv plăcuțele de la intrarea în oraș
Musai-Muszaj merge din nou la judecată ca să pună Kolozsvar-ul la intrare în Cluj-Napoca
Final de Zile Culturale Maghiare, cu primar pe scenă – care a fost mesajul organizatorilor
Întrebare de centru pietonal, când e musai-muszáj să treci de poarta roșie: care e orașul tău?
Un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Tot ce trebuie să știi despre baschet – Istorie, reguli și sfaturi pentru pariuri
sept. 17, 2024 0
-
EXCLUSIV Boc vrea să forțeze aprobarea unor proiecte legate de patrimoniu în ultima ședință a actualului for legislativ, când mai poate smulge voturile a două treimi dintre consilieri: Vânzarea locuințelor ANL, care o implică pe liberala Loredana Pop, proiectul controversat care ar trebui să treacă înainte de învestirea noului CL
sept. 17, 2024 0
multiculturalitatea nu se rezuma la niste placute trilingve.