Închide

„Haideți că le căutăm împreună imediat”

OpinieSănătateTop News by Catalin Suciu - ian. 22, 2020 1 733

Merg la spital cu cineva din familie pentru un control. Doctorița e în cabinet unde vorbește la telefon în timp ce completează documente, discută cu o asistentă, trimite pe cineva la internare și scoate alte fișe de analize pentru altcineva. Între timp, un domn în vârstă care abia umblă vine și-i spune că nu-și găsește puloverul și haina,  că le-a lăsat pe undeva, dar nu mai știe unde.  -„Haideți că le căutăm împreună imediat”, îi zice pe un ton cald.

E unul dintre acei medici supraoameni care fac tot ce pot pentru pacienți.  Vin la ea zeci, sute de bolnavi și e singură. Veșnic obosită, epuizată aproape, are timp pentru toată lumea. Să revin. Vorbește la telefon și-i spune interlocutorului:

-Sunt prea bătrână și mai am mult prea puțin timp de trăit încât să mă supăr.

Nu are mai mult de 40 și un pic de ani!

M-a întristat teribil când am auzit-o din hol prin ușa întredeschisă.

Pe doctoriță am întâlnit-o pentru prima dată în urmă cu 10 ani, când am încercat și-am eșuat lamentabil să-i ofer o mică atenție, un buchet de flori cu o felicitare pe care, de emoție, le-am trântit de pământ. A zâmbit, nu le-a primit și mi-a sugerat că florile sunt binevenite în afara spitalului, dar felicitările de acest fel niciodată și nicăieri! De 10 ani, în fiecare an am revăzut-o. E neschimbată. O jumătate de om în halat care aleargă neobosit între etaje, între oameni, fiind unul dintre ei, dar făcând totul pentru ceilalți și cel mai puțin pentru el. Te face să te întrebi cum de încape o inimă atât de mare într-un corp atât de mic. E nefiresc.

Este într-o rutină dintre acelea înfiorătoare.

Ești medic oncolog, ai sute de pacienți și încerci să-i salvezi pe toți, zi de zi, săptămână de săptămână, an după an,  fără să te mai gândești o singură secundă la tine. Pe unii îi salvezi, pe alții nu poți. Suferi, dar o iei în fiecare zi de la capăt.  Văzând-o în fiecare an pe doctoriță, făcând aceleași lucruri într-o continuă alergare precum la un maraton fără „finish”,  a mai găsit, totuși, încă o dată,  răbdarea unui răspuns care-a umplut sufletul unui bătrânel cu bucurie: „Haideți că le căutăm împreună imediat!”

Sunt anumiți medici în sistemul ăsta putred care prin felul lor de a fi, fără să aștepte nici măcar un mulțumesc, nemaivorbind de plicuri, sunt gata oricând să-și dea ultima picătură de energie pentru tine. Pentru oameni. În slujba lor. Pentru ei. Atât de mult, încât să nu le mai rămână deloc.

Citiți și:

REPORTAJ Maica Mavra, îngerul sufletelor rătăcite

Un doctor pentru toți

Medici și oameni

Casa Filip, după un an: peste 230 de bolnavi de cancer cazați

Lumea paralelă. Un reportaj din cea mai prosperă zonă turistică din Cluj, spitalul de Oncologie Ion Chiricuță

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.