Se face telegondolă la cel mai vizitat obiectiv turistic din Cluj, Salina Turda
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 22, 2020 0 2061
Primăria din Turda are în plan realizarea unei telegondole în zona Salinei Turda, cel mai vizitat obiectiv turistic din județ, media fiind de circa 700.000 de turiști pe an. Este vorba despre un proiect cu bani europeni pe care municipalitatea turdeană ar vrea să îi atragă pe următorul exercițiu financiar.
Potrivit unor declarații făcute la radioul public din Cluj de primarul in Turda, Cristian Matei, telegondola este propusă pentru a lega Salina Turda de o parcare turistică care urmează să fie amenajată într-o extremitate a localității. Acest proiect este deocamdată în faza incipientă dar Primăria vrea să îl pregătească tocmai pentru a putea fi finanțat din fonduri europene pe următorul exercițiu financiar 2021-2027.
Și oficiali din Cluj (mai precis managerul public al orașului Gheorghe Șurubaru) au avansat ideea amenajării unei telegondole pe Cetățuie, însă specialiștii au criticat ideea menționând că astfel de soluții mecanizate ar distruge zona și nu ar aduce niciun beneficiu privitorilor. Primăria a inclus chiar o soluție de acces mecanizat spre Cetățuie în tema de concurs, însă apoi, la jurizare, arhitecții au stabilit că ea nu ar mai fi oportună și i-a descalificat pe cei care au propus lifturi pentru accesul pe dealul de belvedere al orașului.
Vezi și:
Mania telegondolei la Cluj. De ce gândirea oficialilor Primăriei e încă în anii `70
Administrația locală din Turda are și două proiecte cu bani europeni, de câte 5 milioane de euro, pentru punerea în valoare a zonei castrului roman Potaissa dar și a mormântului lui Mihai Viteazul, pentru a atrage turiști în localitate.
„La castrul roman suntem în etapa în care proiectarea lucrărilor de restaurare este aproape finalizată, iar în luna februarie vom începe execuția. Eu îmi doresc foarte mult să investim în fiecare an, să reușim să atragem fonduri europene ca să putem să reconstruim într-o anumită perioadă de timp castrul roman așa cum era el inițial. Se va porni cu o bază din piatră care va fi copia fidelă a ceea ce a fost odată castrul roman și se va continua cu niște simulări executate în lemn care, pe măsură ce vom reuși să atragem alte fonduri, vor fi retrase și din nou vom porni cu baza din piatră și ulterior cu lemn, până aducem toate construcțiile la forma inițială. Avem și un parc mare care adăpostește Obeliscul Mormântului lui Mihai Viteazul. În jurul obeliscului vor fi edificate niște construcții foarte frumoase, cu un turn din care se va putea vedea Turda de pe trei nivele, vor fi alei din granit, vom avea un mini-teatru de vară în imediata apropiere a mănăstirii. Punem în valoare tot ce este acolo și vrem să terminăm până la finalul anului”, a declarat primarul Cristian Matei la Radio Cluj.
sursa foto: Salina Turda Facebook