Închide

Tic-tac, tic-tac. E vremea Cetățuii. Atelier Mass îndepărtează betonul din calea privitorilor, Primăria ia bani europeni să modernizeze zona

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 02, 2019 0 1273

Atelier Mass va ghida transformarea Cetățuii de azi, punctul de belvedere al Clujului, într-un loc mult mai prietenos pentru contemplarea orașului. Biroul de proiectare clujean a câștigat locul I și contractul de proiectare la concursul de soluții organizat de Primărie și Ordinul Arhitecților.

Vizunea de modernizare a Cetățuii propusă de Mass implică, după cum a explicat arhitetcul Silviu Aldea, întroarcerea către natură, îndepărtarea și reciclarea betoanelor și crearea unei promenade naturale, o stâncă pe care să se dezvolte o mini-grădină botanică. Locurile II și III le-au revenit echipelor conduse de arhicții Vlad Rusu, respectiv Arnold Macaik. Ce spun câștigătorii dar și perdanții, în continuare.

Anunțarea câștigătorilor concursului pentru Cetățuia din Cluj s-a făcut în 1 iulie, la Casino, cu declarații citite de juriu de pe foaie, într-o sală cuprinsă de-adevăratelea de ”nădușeală” și canicula de-afară. Cu un public numeros și arhitecți din sală, nerăbdători, care se tot întorceau către panoul cu proiectul câștigător al celor de la Mass, panou pus la mijlocul sălii.

Atelier Mass e implicat în inițiativa Someș Delivery care de șase ani atrage atenția asupra potențialului neexploatat al Someșului prin concursuri de instalații temporare și de generare a unor evenimente care să îi determine pe clujeni să folosească apa.

Biroul de proiectare a participat la toate cele patru concursuri de soluții organizate până acum de Primăria și OAR – Turnul Pompierilor, Someș, Kogălniceanu, Parcucul Feroviarilor. De data asta, însă, nu au câștigat, ci au primit responsabilitatea de a transforma punctul de belvedere al orașului, după cum a spus arhitecta Iulia Stanciu, membră a juriului (deținătoarea firmei Starh care a câștigat proiectul sediului Consiliului Județean din Cluj, tot prin concurs).

Proiectul Mass a câștigat locul I și contractul de proiectare cu Primăria Cluj  pentru transformarea zonei Cetățuii în detrimentul echipei condusă de arhitectul Vlad Rusu (locul II și 70.000 lei care a câștigat deja două concursuri, pentru Turnul Pompierilor și parcul Feroviarilor) dar și a celei conduse de Arnold Macalik (locul III și 40.000 lei care a câștigat proiectul de pe Kogălniceanu, străzile adiacente și o extensie pentru modernizarea străzii Iuliu Maniu). O mențiune de onoare a primit și arhitectul peisajist Nicolas Triboi, care a propus o soluție prin firma Foaie Verde, alături de alți colaboratori.

Arhitectul Silviu Aldea de la Atelier Mass a punctat pentru Actualdecluj.ro cea mai „tare” parte din proiectul câștigător, adică faptul că acesta evidențiază o serie de procese naturale, nu agresează în nici un fel locul, ci unifică promenada cu belvederea, cu intervenții contextuale și discrete.

„Am încercat să gândim lucruri simple, să lucrăm cu ce este acolo. Să scoatem dintre lucrurile care astăzi parazitează și perturbă activitatea de pe Cetățuie. Va fi o promenadă foarte naturală. Avem cetatea, această stâncă pe care crește o mini grădină botanică, sunt foarte multe plante, sunt multe animale, insecte și așa mai departe. Vom îndepărta o parte din actualele ziduri de sprijin din beton și le vom recicla și folosi pentru toate băncile și toate elementele de mobilier care se vor pune pe sit.  În locul zidurilor va rămâne stânca care va fi expusă și readusă la vedere. Am propus 0 stragtegie unitară cu intervenții minime, cu materiale permeabile, naturale. Acolo sunt alei discrete în care trebuie să domine naturaleațea locului. În proprietatea Primăriei se află versantul sudic, de la stradă până la punctul actual de belvedere și parcul către Gruia. Din această proprietate lipsește tot conturul cetății și Turnul Parașutiștilor, proprietăți private. În proiect am integrat porticul unde Primăria vrea să deschidă un punct info și este în plan o restaurare. Vom colabora și cu toți proprietarii de pe conturul vechii cetăți și vom încuraja activități comerciale care să susțină întreaga zonă. Este un interes și are sens ca lumea să profite de aceste locuri. Pe terenul de la Turnul Parașutiștior, noi am gîndit prin înlocuirea gardului actual, o structură jumătate gard, jumătate pavilion, extrem de flexibilă. Dacă trebuie închis perimetrul, să se poată închide, dacă nu, în mod obișnuit să fie traversabil și deschis (pavilionu nu a fost pe placul juriului care a propus renunțarea la el, mai ales că e pe terenuri private – n.red.). În zona actuală unde este un parc pentru căței, în zona de val de pământ a părții vest, am propus un loc pentru diferite evenimente. În partea similată pe planșe au pus un ecran pentru TIFF, un cinema în aer liber pentru evenimente de amploare redusă, dar putem să avem și un Jazz in the park pe Cetățuie”, a declarat Aldea.

Arhitectul a mai spus că cea mai mare provocare a proiectului și cea mai dificilă sarcină asumată este rezolvarea problemelor legate de stabilitatea versantului și curățarea sistemului de drumuri din anii ’60, extrem de degradat.  „Pentru a se stabiliza terenul s-au injectat atunci substanțe chimice, care ridică un semn de întrebare pentru decontaminarea acestui sol și pentru a revitaliza apariția vegetației. Asta va fi, de asemeena, o provocare. Vom intra după această etapă în negocieri cu primăria pentru semnarea contractului de proiectare. Ca preț, există o sumă anunțată, în jurul ei se va negocia. Ca termen, vom încerca să negociem la sânge. Primăria își dorește cât mai repede, dar lucrurile depind de mulți factori. Vorbim de un termen de finalizare la nivel de peste un an pentru faza de proiectare, tocmai datorită unor studii care condiționeaază alte soluții ulterioare. Primăria  pe baza acestui propiect va depune o cerere pentru finanțăre europeană.”

În ceea ce privește accesibilizarea zonei, cei de la Mass au propus, după cum a spus Aldea, un funicular. „Cam toti concurentii au propus fie funicular, fie elevator, dar juriul a transmis că nu este oportună o intervenție de acest gen și că este mai simplu și mai fezabil un shutle electric care să deservească zona. Adică niște autobuze de mici dimensiuni care să fie cumpărate de Primărie și să pornească de la poalele Cetățuii sau din oraș și să asigure accesul celor care fie nu pot urca, fie preferă să urce în acest fel”, a mai explicat Aldea.

Ce a recomandat juriul să se schimbe la soluția câștigătoare

Juriul (format din arh. Miriam García García (Spania), arhitecţii Köllő Miklós, Eugen Pănescu, Iulia Stanciu şi Ligia Subțirică, din România, alături de peisagiştii Diana Culescu şi Hermann Georg Gunnlaugsson (Islanda), plus doi membri supleanți: arh Anca Virginaș și antropologul Laura Panait) și-a asumat o Declarație de pe Cetățuie prin care au refuzat construcții intruzive în zonă dar și un acces mecanizat și au optat pentru menținerea caracterului natural și rezolvarea problemelor legate de stabilitatea versantului sudic.

Iulia Stanciu a și spus că, în urma vizitelor pe teren, tema a fost recalibrată. După dezbaterea publică premergătoare lansării temei de concurs pentru transformarea zonei Cetățuii, mai mulți entuziaști și reprezentanți ai Primăriei au încurajat prezența unei solicitări de a aduce un acces mecanizat pentru accesibilizarea zonei.

Juriul a refuzat însă, după cum au spus în momentul anunțării câștigătorilor, să jurizeze un acces mecanizat. De altfel, arhitectul Eugen Pănescu (de la biroul Planwerk care a făcut mai multe proiecte de transformare a centrului Clujului, PUG-ul orașului și e implicat și în proiectul de transformare a malurilor Someșului alături de spaniolii de la Practica, cei care au câștigat concurusl de Soluții) a fost unul dintre opozanții declarați ai unei soluții de mecanizare în timpul dezbaterii publice și a pledat pentru soluții care se pot face sau pentru păstrarea caracterului natural. Detalii: „Ceasul al 25-lea”. După decenii de neglijenţă, Cetăţuia ar trebui să intre în reamenajări din 2019

De altfel, viziunea propusă atunci de Pănescu privind păstrarea caracterului natural al zonei a fost susținută și de arhitectul Marius Moga de la Atelier Mass, riveran și utilizator al zonei.

Directorul de dezvoltare din Primărie, Ovidiu Cîmpean, a explicat pentru Actualdecluj.ro că nu a fost vorba despre o inducere în eroare a participanților, ci că tema a dat la acest capitol (acces mecanizat spre Cetățuie) libertatea concurenților să propună sau să nu propună o astfel de soluție. El a confirmat faptul că municpalitatea își dorește să acceseze bani europeni pentru a implementa proiectul câștigător pe care cei de la Atelier Mass îl vor face efectiv pentru modernizarea Cetățuii, pe următorul ciclu de finanțare europeană.

Ce au spus perdanții

Juriul a spus despre soluția Mossfern că reflectă o înțelegere foarte bună a dealului, a accesibilizării lui și a conectării cu orașul, însă că e o soluție prea brutală și dificil de implementat. Arhitectul Arnold Macalik a declarat public că ar fi fost cel mai fericit dacă s-ar fi clasat pe locul 68. „Ne-am propus un anume demers, o analiză și o sinteză prin care am vrut să cuprindem locul și să fim cât mai puțin invazivi. Proiectul nostru spune totul. Se pare ca am sărit calul”, a spus, ironic, Macalik.

În cazul proiectului propus de echipa arhitectului Vlad Rusu, juriul a apreciat conceptul general de zonificare, de îmbunătățire a straturilor istorice, însă, la fel, la gândit prea radical pentru zonă. „A fost un proiect foarte greu, cu un termen strâns pentru un loc cu foarte multe calități intrinseci dar și la fel de multe constrângeri. De aici atitudinea noastră radicală. Am încercat să definim structura fortificată și să renegociem accesul autovehiculelor, cu crearea unui nou culoar, am propus o pădure de stejari dar și un centru de evenimente sezoniere. Ne bucurăm că nu trebuie să îl facem pentru că este un proiect foarte greu. Masterplanul de dezvoltare trebuie să se alinieze și pe terenuri private sau Primăria ar trebuie să cumpere proprietăți ca să dezvolte cu adevărat zona”, a spus Rusu.

La finalul ceremoniei de la Casino în care s-au anunțat premianții concursului, Rusu și Pănescu dezbăteau soluția câștigătoare, pe planșe.

Nicolas Triboi, care a participat și la dezbaterea organizată de Primărie, s-a bucurat de mențiune și și-a exprimat regretul că nu a câștigat.

Cum arată Cetățuia câștigătorilor

Locul I

Cum arată Cetățuia perdanților

Locul II – proiectul echipei arhitectului Vlad Rusu

Locul III – Proiectul Mossfern al echipei arhitectului Arnold Macalik

 

 

 

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu