Închide

Ce ți se pregătește la cel mai mare festival din parcul Clujului

CulturăTop News by Actual de Cluj - iul. 02, 2019 0 418

Cel mai mare festival organizat în parcul central al Clujului, Jazz in the Park ce are loc în acest weekend, aduce pentru prima dată în cele cinci ediții ale sale trei instalații artistice care ar putea rămâne în parc și după încheierea festivalului – și fiecare dintre ele a costat peste 3.000 de euro. În plus poarta de intrare la festival a devenit la rândul său un proiect artistic asumat de unul dintre sponsori.

„Noi nu știm cum e să nu te plouă”, spune pe jumătate mâhnit, pe jumătate optimist, fondatorul festivalului Jazz in the Park, Alin Vaida – dar în acest an, pentru prima dată, prognozele meteo sunt pozitive și el spune că se așteaptă la o afluență de zeci de mii de persoane pe durata celor câteva zile de festival. Ca exemplu, în ziua de sâmbătă a ediției de anul trecut a fost depășit recordul de audiență iar aceasta doar pentru că tot weekendul a plouat, doar în după-masa respectivă nu, „și a fost ca o refulare, n-am ieșit toate zilele astea, hai să ieșim acum”. Anul trecut organizatorii festivalului au estimat nu mai puțin de 70.000 de intrări în cele 11 zile de festival.

„E primul an în care am reușit să facem un concurs pentru artiști din România, nu l-am concentrat pe o anumită artă, am zis că vrem instalații sau lucruri cu care publicul să poată interacționa în parc”, explică Vaida. Am ales zone din parc pe care le-ma dat ca temă artiștilor care s-au înscris. Am avut 40 de aplicații în acest an la concurs ceea ce e foarte mult. Noi am reușit să dăm un buget de 3.000 de euro pentru instalație plus 3.000 de lei pentru artiștii care câștigă și n-eam asumat trei instalații. Cele pe care le veți găsi în par – vom avea pe aleea centrală o lucrare cu designul avioanelor de hârtie supradimensionate dintr-o schelă metalică îmbrăcată în LED care se mișcă luminează și interacționează între ele, sunt conectate wireless. Vom avea o instalație interactivă prin care publicul poate trece, e senzorială, olfactivă și vizuală, am avut și un câștigător din Germania care face un leagăn pe care când te dai creează foarte multe efecte vizuale între copaci, are nevoie de întuneric, e o activare de seară în zona de hamace a festivalului. Mai avem un al patrulea proiect, o poartă a festivalului care a fost adoptată de unul din sponsorii festivalului. Poarta este practic o construcție pe aleea centrală înspre Opera Maghiară pe care te poți urca sau pe sub care poți trece. Are cinci metri înălțime și e foarte faină priveliștea pentru ea; va fi un punct de întâlnire, scările sunt mari, treptele pot fi folosite ca spații de șezut, e un meeting-point”.

De vineri 5 iulie festivalul este deschis și funcționează la capacitățile lui maxime, „vom avea patru scene, două scene mari care sunt pe capetele parcului – scena principală spre stadion respectiv scena aproape de Opera Maghiară care găzduiesc fiecare câte trei concerte pe zi, scena mică începe la 5, cea mare – la 6, concertele sunt alternative tocmai pentru ca publicul să poată prinde tot. Mai avem o scenă amenajată în zona de hamace, păduricea aprcului central, o scenă de DJ cu muzică de pe vinil, și avem scena de la miezul nopții de pe platoul clădirii Casino unde în fiecare seară avem un concert. Am gândit în acest an concertele în jurul instrumentului de pian, mai multe variații, de la muzică clasică, pop jazz și jazz contemporan”, conchide Vaida.

Citește și:

Lineup complet pentru Jazz in the Park 2019. Vezi cine mai urcă pe scenă

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare