Închide

AquaPark-ul lui Boc e contestat de vecini, iar baza sportivă pentru U Cluj se restudiază. Primăria anunță concurs de soluții pentru crearea Parcului Est pe 46 de hectare în zona lacurilor din Gheorgheni și a pepinierei Becaș

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 02, 2019 0 2044

Societatea civilă, dar și specialiști urbaniști au făcut ani în șir lobby pentru recrearea Parcul Est în jurul lacurilor din Gheorgheni și pe teritoriul pepinierei Becaș, singurele terenuri rămase neconstruite din celebrul parc comunist propus pentru Cluj în anii 60, întâi pe 140 ha, apoi recalibrat în anii 80 la 118 ha.

După ce a aprobat un proiect de Aquapark în zonă și o bază sportivă pentru U Cluj în zona Pepinierei, primul proiect contestat de vecini, acum Primăria anunță că va face un concurs de soluții pentru crearea Parcul Est pe o suprafață de peste 46 de hectare. Ce temă va avea parcul Est, se va negocia de către oficiali ai Primăriei împreună cu arhitecți clujeni, apoi va fi lansată și o dezbatare publică pentru a se lua pulsul comunității.

Cert este că Primăria și-a asumat prin vot în Consiliul Local un aquapark pe 10 hectare. Cu proiect plătit către Novelty a arhitectului Alexandru Palcău. Apoi, pe alte 4 hectare și-a mai asumat o bază sportivă (cu proiect incipient făcut de arhitectul Șerban Țigănaș grație prieteniei cu Ioan Ovidiu Sabău) pentru Universitatea Cluj (echipă ce nu a reușit să promoveze în Liga 1). Toate în Becaș.

Societatea civilă și riveranii au criticat intențiile primăriei de a amenaja Aquapark-ul în zona lacurilor și a pepinierei Becaș, din Gheorgheni. Mai mulți specialiști au spus că zona e potrivită pentru amenajarea unui parc natural, cu intervenții minime asupra mediului. Având în vedere criticile, administrația a ținut să precizeze că Aquapark-ul face parte dintr-un master plan pentru un parc natural.

Consiliul Local n-a ținut cont de opoziția manifestată și a aprobat, la comanda lui Boc, aquaparkul.

Detalii:

Scandal la primărie: clujeni contestă Aqua Park-ul lui Boc. Mesaje pentru stoparea investiției

De la Parcul Est şi reţea de spaţii verzi, Clujul a ajuns la Aqua Park, cu „King Cobra”. Ce spune despre planurile primăriei arhitectul care a lucrat la „desenarea” unui posibil parc de peste 100 de ha în Gheorgheni

Acum, Primăria anunță că va face concurs se soluții pentru crearea Parcului Est, pe o suprafață de peste 46 de hectare situată în zona Becaș – „inclusiv amenajarea malurilor pentru Lac 1, Lac 3, pârâu Becaș și legăturile aferente”.

Despre crearea acestui parc, primarul Emil Boc a ținut să spună că forul local nu mai trebuie să își asume nicio hotărâre pentru oportunitatea/crearea sa deoarece face parte din Planul Urbanistic General al orașului și a fost prevăzut ca atare în acesta. „Având în vedere faptul că Parcul Est este prevăzut în Planul Urbanistic General, nu mai sunt necesare studiile de oportunitate și se va trece direct la realizarea Planului Urbanistic Zonal, a Studiului de Fezabilitate și a proiectului tehnic”, a scris Boc pe Facebook.

În 2015, mai mulți proprietari de terenuri din Becaș cărora Primăria le-a încadrat proprietățile prin PUG ca zone verzi s-au adresat instanței, după ce instituția a tot promis că îi compensează și negociează cu ei, fără să se țină de cuvânt. Boc declara că există 2 milioane de lei în bugetul de la nivelul anului respectiv pentru a expropria oamenii și anunța chiar că va negocia cu oamenii pe baza unei proceduri pe care o va perfecta Consiliul Local.

Detalii: E posibil noul Parc Est? Încep negocierile între administrație și proprietarii din zona pepinierei Becaș, cu terenuri „înverzite” în noul PUG

Boc trădat de propriii consilieri: au votat pentru modificarea PUG-ului și i-au compromis toate promisiunile

Despre concursul de soluții, directorul de dezvoltare al Primăriei, Ovidiu Cîmpean, a spus că acesta va fi pregătit împreună cu Ordinul Arhitecților și că modelul va fi al competițiilor deja organizate. „Vom discuta exact să vedem cum va arăta tema. Aquaparkul nu se exclude. Vedem cum se va integra sau dacă se va integra”, a menționat Cîmpean.

Printr-un mesaj postat pe Facebook, primarul Boc a mai spus în 1 iulie că Primăria are intenția să mai facă, tot prin concurs de soluții, un parc în zona Bună Ziua pe un teren de 7,8 hectare, tot din zona Becaș. În acest sens, consilierii locali vor aproba un studiu de oportunitate la ședința din 4 iulie. „Pentru cartierul Bună Ziua în cadrul studiului au fost identificate 6 posibile zone pentru amenajarea unui parc: Zona „G. Moisil”, Zona „ K. Lajos”, Zona „M. Sorescu”, Zona „C. Negri – A. Graur”, Zona „St. Luchian – G.Constantinescu”, Zona „Becaș. În urma analizei comparative a zonelor, realizată pe baza urmărtoarelor criterii: aportul la cantitatea de spațiu verde, gradul de deservire, accesibilitate, costul investitiei și viabilitatea terenului, varianta recomandată de către proiectant este Zona Becaș”, a scris Boc.

Un alt parc urmează să se facă și în cartierul Zorilor, însă pe o suprafață mai mică, 1 hectar de teren. Având în vedere că este foarte mic pentru crearea lui nu se va lansa concurs de soluții și se vor demara proceduri de proiectare și execuție standard.

„Pentru cartierul Zorilor, în cadrul studiul de oportunitate au fost identificate 3 zone pentru amenajarea unui parc: zona „Observatorului”, zona „ A. Gurghianu – G. Moisil”, Zona „G. Călinescu – T.Peter”. În urma analizei comparative a acestora, varianta recomandată de proiectant ca fiind oportună amenajarii unui parc în cartierul Zorilor este zona străzii „Observator”, a scris primarul.

Tot în 1 iulie, Emil Boc a anunțat în cadrul ceremoniei de desemnare a câștigătorilor concursului de soluții pentru Cetățuie că administrația va mai face cinci noi concursuri de soluții. Deja unul este în derulare, pentru un Master Plan de cartier nou pe 250 de hectare, terenuri private, în Sopor, cu termen luna septembrie pentru derularea efectivă.

“Avem cinci concursuri de soluții care sunt în derulare, avem alte cinci care se află în pregătire. De dimineață am definitivat toate proiectele pe perioada următoare și am decis să avem cinci proiecte pe termen scurt, mediu și lung, pe care le vom lansa prin concurs de soluții. Mă refer, în primul rând, la două parcuri importante în oraș, în zone deficitare din perspectiva spațiilor verzi, este vorba despre parcul Bună Ziua și parcul Est, un parc fanion al orașului, atât de așteptat de clujeni. Celelalte trei sunt în pregătire pentru următorul exercițiu financiar european 2021- 2027, care este deja pe picior de pornire, două pentru școli, inițiativă în premieră la Cluj, și unul pentru un Muzeu al Științei, împreună cu o structură internațională care să realizeze acest proiect de anvergură europeană”, a declarat Boc.

Pe lista mică cu școli pentru care extinderea și modenrizarea se dorește prin concurs de soluții este Liceul Bălcescu dar și Liceul Onisifor Ghibu.

Vezi și: Ce se întâmplă cu proiectele oraşului „redesenate” prin concursuri de arhitectură? Vezi în ce stadii se află procedurile pentru Turnul Pompierilor, Someş, Parcul Feroviarilor şi str Kogălniceanu

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.