Închide

E posibil noul Parc Est? Încep negocierile între administrație și proprietarii din zona pepinierei Becaș, cu terenuri „înverzite” în noul PUG

ActualitateRecomandarea redacțieiUncategorized by Kristina Reştea - feb. 24, 2015 5 1907

Situația proprietarilor de terenuri care au depus plângeri prealabile împotriva noului Plan Urbanistic General va fi rediscutată într-o ședință a Consiliului Local de luna viitoare, a anunțat primarul Emil Boc azi, într-o ședință a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU). La întrunirea de azi a comisiei au participat mai mulți proprietari (sau avocații acestora) ale căror terenuri din zona pepinierei Becaș au fost încadrate în noul PUG ca spații verzi. După „bâlbîielie” din precedenta ședință de CL în care s-a discutat subiectul și în care unele plângeri au fost acceptate și altele nu, primarul – „moderator” al ședinței CTATU și-a anunțat abordarea: susținere pentru reglementările trasate de proiectanții noului PUG și pentru realizarea de spații verzi în zona Parcului Est, precum și demararea procedurilor de compensare pentru proprietarii de terenuri care pierd astfel dreptul de a construi pe terenurile lor private. Decizia pe subiect aparține consilierilor locali. Suma rezervată în bugetul local, care ar trebui să fie dovada de „bune intenții” față de proprietarii care își pierd dreptul de construire pe teren, este deocamdată de numai 2 milioane de lei. Asta în condițiile în care până acum s-au contabilizat cel puțin opt plângeri prealabile din partea cetățenilor. 

Citește și

Boc trădat de propriii consilieri: au votat pentru modificarea PUG-ului și i-au compromis toate promisiunile

 

Proprietarii din zona pepinierei au venit în ședința de azi să susțină că transformarea terenurilor lor în zone verzi înseamnă încălcarea dreptului la proprietate privată. Chiar și cei ale căror plângeri prealabile au fost acceptate spun însă că nu se opun ideii de realizare a unui parc, dar cer despăgubiri “juste”, în cazul în care terenurile lor rămân spații verzi și nu se revine la încadrările anterioare, care permit construirea. Reprezentanții societății civile susțin ideea relizării unui mare Parc Est”: petiția lansată în acest scop a strâns aproape 3.000 de semnături. Elaboratorii noului PUG au explicat oportunitatea încadrării terenurilor din zonă ca spații verzi, așa că își mențin ideea: parc în zonă și despăgubiri pentru proprietari. Asta în contextul în care propunere unui parc în această zonă a fost trasată cu mulți ani în urmă. E “moment istoric”, s-a spus azi în ședința Comisiei de Urbanism, dar decizia aparține consilierilor locali: se modifică noul PUG și se revine la vechile prevederi care permit construirea sau se păstrează încadrarea de zone verzi pentru zona pepinierei și se creează premisele unui Parc Est, mai mic decât cel gândit în urmă cu zeci de ani, dar totuși posibil cel mai mare parc al orașului? În acest caz însă, urmează evaluări de terenuri și despăgubiri. Primarul Emil Boc a precizat că o primă sumă pentru această destinație a fost rezervată în bugetul local. Această sumă este însă de numai 2 milioane de lei. 

 

PUG

 

Amintim că imediat după intrare în vigoare a noului PUG (aprobat în 22 decembrie), proprietarii de terenuri s-au întors împotriva noul PUG și au formulat plângeri prealabile pentru că proprietățile lor au fost încadrate: ca zonă verde (în loc de zonă de expoziții, cu posibilitatea de a fi modificată prin PUZ pentru construcți de locuințe, trei plângeri prealabile pentru zona Pepinierei Becaș și a străzii L. S. Bulandra unde primăria vrea să facă un parc), ca zonă de urbanizare (două plângeri de la fostul arhitect-șef Adrian Iancu și una de la beneficiarul unui PUZ din Făget reprezentat de un avocat mebru PNL, Ciprian Păun care dacă nu construiau timp de 18 luni, trebuiau să facă un nou PUZ) și ca zonă de servitute pentru centura ocolitoare de sud (terenul profesorului Ioan Vereșiu din Borhanci, rupt în două de culoarul centurii în noul PUG.

 

 Ce spune legea: verdele vine numai după exproprieri

„Terenurile înscrise în cartea funciară ca fiind în categoria curți – construcții, terenuri ce se află în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spații verzi, în sensul legii, decât după îndeplinirea procedurii de expropriere conform legislației în domeniu.” – Legea 135/2014 (pentru modificarea Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, precum și pentru completarea Legii 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților).

 

Foto: Mihai Hendea

Foto: Mihai Hendea

 

Update – ce spun părțile implicate/interesate

Proprietarii se tem de noua „naționalizare”. Nu se opun proiectului de parc, dar vor „justă” compensare

Proprietarii de terenuri de pe strada Lucia Sturza Bulandra spun că noul PUG le transformă terenurile pe care se puteau construi spații de conferințe și expoziții în spații verzi, ceea ce echivalează cu încălcarea dreptului la proprietate privată. “Interesul public e mai sus de dreptul la proprietate privată? Suntem de acord cu acest parc, dar după ce se face o despăgubire justă. Nu ne opunem construirii unui parc, dar nu pe teren proprietate privată. Dacă se achiziționează terenul, asta e altceva. Altfel, ce le rămâne acestor cetățeni? Dreptul de a plăti taxe și a se plimba prin parc?”, spuneau în ședința de azi reprezentanții proprietarilor de terenuri, din care unele au fost redobândite după naționalizare. Alte terenuri au fost achiziționate angajându-se credite, în baza unor certificate de urbanism eliberate de primărie, care îi informau pe cetățeni că pot construi pe aceste terenuri, au mai subliniat avocații proprietarilor.

„Mama a fost 12 ani în procese. Acum terenul în cauză este făcut din nou proprietate publică, după ce a fost o dată naționalizat”, s-a plâns reprezentanta unei familii cu terenuri în zona pepinerei.Una dintre avocatele proprietarilor de terenuri căror li s-au admis plângerile prealabile împotriva noului PUG a sintetizat cele două opțiuni acceptabile pentru clienți – revenirea la UTR Cb 5 (terenuri construibile, conform vechiului PUG) sau despăgubiri juste, la prețuri de teren construibil, nu de spațiu verde.

 

Arhitecții noului PUG și ai CTATU: moment istoric pentru un obiectiv de interes public

Șeful de proiect pentru noul PUG, aritectul Adrian Borda, a venit și el în ședința CTATU pentru a-și mai apăra o dată propunerile. „În planificarea urbană destinația se stabilește în funcție de o sumă impresionantă de criterii, puțin are de-a face cu proprietatea. Asta nu înseamnă că situația nu se aduce ulterior în concordanță cu structura de proprietate”, a menționat Borda. Arhitectul a amintit că legislația impune o normă minimă de 26 mp de spațiu verde/cap de locuitor și că orașul are nevoie de noi parcuri. „Trebuia să alegem un teritoriu adecvat amplasării de spații verzi. E inacceptabil să pui după deal un parc. Acestea sunt spații publice importante pentru locuitori, care trebuie să aibă accesibilitate. Cred că principala problemă este acum să se rezolve cu proprietatea terenurilor, o dată ce acestea au fost alocate unei anumite destinații. Suprafața orașului nu poate fi construită în totalitate”, a spus Borda. „Discutăm despre cea mai mare zonă verde nerealizată. E un proiect vechi și de notorietate. Nu a fost un proiect nou, inventat acum, ci e un proiect istoric. Publicul așteaptă acest parc. M-aș bucura și eu să avem o practică unitară. Ne aflăm într-un moment istoric pentru Cluj”, a spus Eugen Pănescu, unul dintre membrii echipei PUG și membru CTATU. Trebuie pornit sistemul (de achiziție de terenuri pentru obiective de interes public, n.red.), altfel nu vom avea nici parcuri, nici centuri ocolitoare”, a susținut și arhitectul Șerban Țigănaș.

 

Societatea civilă a adunat semnături pentru noul Parc Est

 

„Trebuie găsite compensările, un astfel de obiectiv merită”, a intervenit și Radu Mititean, președintele Clubului de Cicloturism Napoca. „Ar trebui avute în vedere și argumentele civice. Petiția pentru crearea Parcului Est e una din cele mai mari la nivel local, aproape 3000 cetățeni au semnat pentru crearea acestui parc, pentru care nu avem încă un calendar”, a completat Adrian Dohotaru, reprezentantul mișcării SOS Lacurile Gheorgheni.

 

Foto: Mihai Hendea

Foto: Mihai Hendea

 

„Mingea” aruncată spre Consiliul Local. Primarul și-a pregătit propunerea pentru consilieri.

 

Eu am îmbrățișat punctul de vedere al proiectanților noului PUG, ținând cont de reglementări și necesarul privind asigurarea de spații verzi. Nu am intervenit la deciziile privind unde și cât teren se alocă, eu am acceptat propunerile profesioniștilor. În cadrul ședinței de aprobare a noului PUG am susținut acest punct de vedere. Acest punct de vedere mi-l asum în continuare. Eu voi propune Consilului Local să mergem pe varianta acordării de desăgubiri. Consiliul Local decide. Apoi urmează procedura legală de despăgubiri”, a spus primarul Emil Boc. Edilul a promis ca termen luna martie pentru discutarea subiectului și un principiu unitar aplicabil tuturor aflați în această situație, după „runda” confuză din precedenta ședință de CL. Suma alocată deocamdată în buget pentru posibile achiziții este de numai 2 milioane de lei, adică una foarte modestă având în vedere prețurile terenurilor din Cluj-Napoca.

5 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare