Închide

FOTO/VIDEO. Mini-Parcul Est. Cum s-a lucrat, pe muzică, la „înverzit” 5000 mp între lacurile din Gheorgheni

ActualitateTop News by Kristina Reştea - mart. 21, 2015 4 2763

 

„Ia-iaa-iaa-coco-jambo/ ia-iaa-iee!” Se aude în difuzoare în bucata de cartier unde străzile au nume ce duc spre apă (Dunării, Tulcea), printre gropile din spatele blocurilor mari şi mici, printre garajele deplorabile şi parţial demolate.

blocuri si garaje

Aici trebuie să fie locul! De departe, dintre blocuri şi garaje se zăresc grupuleţe de oameni în mişcare veselă. E „parcul Tulcea”.

DSC_2524

Adică o zonă invadată de vegetaţie uscată, nişte terenuri de sport, un loc de joacă amenajat cu instalaţii colorate, un poduleţ (cam cât cele care te trec apele la mall, la Polus), încadrate de piste de role/biciclete. Nu e prea verde (bun, abia am ieşit din iarnă), nici prea… parc. Dar e sâmbătă şi e plin de lume, fiindcă oamenii de la blocurile din zonă au şi ei week-end, copii şi căţei de scos la plimbare.

DSC_2526

DSC_2533

Pe 21 martie aici e Day 15 (proiect de sub umbrela Capitalei Europene a Tineretului, amânat de săptămâna trecută, din motive meteo) şi se plantează copăcei.

DSC_2543

E Ziua Internaţională a poeziei pentru unii. E ziua în care la vecinii din Bistriţa Năsăud, voluntari din Cluj au mers să extindă cu 10 ha Pădurea Transilvania, cu fenomenul Tăşuleasa Social. E zi de ieşit la baschet pentru alţii sau, pentru mulţi, zi bună de plimbat în mall (e şi târg de „antichităţi”).

Pentru „Day 15”, în zona lacurilor din Gheorgheni, un teren viran de 5000 mp (administrat de RADP) a fost igienizat, iar inginerii de la Asociaţia Română de Permacultură au selectat speciile de plantat – pomi fructiferi, dar și specii ornamentale. Mai precis 16 soiuri de arbori și arbuști, după cum a precizat Cătălina Crișan, inginer horticol. Cu nume mai mult sau mai puţin exotice: arborele de lalea, magnolii, cireși japonezi, vișini, coacăzi sau floarea miresei.

 

harta copacei

Sursa foto Day 15

 

Oamenii de „Ziua 15”, cei de la federaţia Share, cu sponsori şi voluntari, sunt în mişcare puţin înainte de 14.00, ora la care e anunţată vizita „de sus”. S-a făcut cam 80% din treabă când ajunge la faţa locului şi primarul Emil Boc, însoţit de nelipsitul alai de oameni din primărie.

„E cel care conduce oraşul”, i se explică unui junior din parc, lăsat să meargă ceva mai în faţă să îl vadă pe edilul de Cluj la muncă. Primarul fost premier, deloc străin de poze cu târnăcop şi hârleţ, se pune, în acest caz, rapid pe treabă: se plantează copăcei în locuri marcate, se fac fotografii, copiii sunt lăsaţi să dea o mână de ajutor şi să intevină cu o stropitoare de plastic. „Să ai grijă de copacul ăsta, să se facă mare, bine?”. Se opresc la show şi căţeii. Se plantează un copăcel. Încă un copăcel. Unul în altă parte. Treaba merge rapid.

 

DSC_2539

DSC_2549

Primarul vorbeşte despre importanţa spaţiilor verzi din oraş în mijlocul terenului viran abia acum „înverzit” şi despre doritul Parc Est de câteva zeci de hectare. Vreo 60 ha. Adică, vreo 600.000 mp. Până una-alta, se plantează pe 5.000 mp, în loc cu vedere spre lac şi background de macarale.

DSC_2556

 

„Nimeni altcine-va-a-a-a / N-are iubire aşa de mare ca a taaa!” (cântă Corina, din difuzoare).

 

DSC_2567

Cât despre ceea ce se mai poate încă realiza din Parcul Est desenat acum câteva zeci de ani, lucrurile nu sunt foarte clare: s-au prevăzut zone verzi în noul Plan Urbanistic General, dar anul noului PUG 2015 (şi a Capitalei Tineretului) a început cu o serie de plângeri prealabile înaintate de proprietarii nemulţumiţi că li s-au „înverzit” terenurile care ar fi fost înainte construibile, fără compensaţii. Strategie anunţată de la primărie ulterior: se vor da despăgubiri. Cât şi când nu se ştie încă.

Citeşte aici despre una dintre rundele de discuţii:

 DSC_2551

Dar de Parcul Est se leagă şi selectarea Parcului Tulcea pentru Day 15-ul de martie, zic iniţiatorii proiectului de „reactivare urbană”. „Aici era gândit un parc de mari dimensiuni, din care în timp s-a pierdut, prin construire. Dar am ales locul şi având în vedere că noul PUG prevede în zonă spaţii verzi”, spune Georgiana Ciceo, reprezentanta breslei arhitecţilor la acţiunea eco din cartier.

DSC_2553

Se plantează azi aproape 500 de arbori şi arbuşti şi lumea e bucuroasă de „semnalul verde”, cu vedere spre blocurile gri/comuniste de Mărăşti, spre blocurile noi, deja ridicate sau în şantier şi alături de multele case ale Armatei – proiectul Taurus Development – tot în şantier, de alături.

DSC_2564

Micuţul parc de 5.000 mp azi invadat de lume e la doi paşi de apă – numai că lacul urban pare şi el al nimănui pe câteva porţiuni. şi aici sunt probleme de proprietate.

 

lacul

DSC_2562

Copii, căţei, role roz şi biciclete, voluntari care lucrează. Mulţimea venită să planteze se concentrează rapid în centrul acţiunii: locul unde s-a pus şi edilul municipiului la muncă. Cu nelipsitul alai şi fotografii. „Hai să îl vezi pe primar”, îşi îndeamnă o mămică fiul.

catel

Am venit, am plantat, am pozat.

la foto

Primarul pleacă, însoţit de alai. A primit şi un buchet de flori de la un cetăţean din zonă.

plecarea

„Duma asta poate pare expirată/ Dar vocea ta rămâne piesa mea preferată” (se aude din difuzoare)

 

Bilanţ de Day 15 în 21 martie, în „Parcul” Tulcea

  • 300 de voluntari, locuitori și parteneri implicați
  • 500 de arbori și arbuști plantați
  • 24 de soiuri
  • în 5 ore
  • pe o suprafață de 5.000 mp

Ce e Day 15
Proiectul Day 15 este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România și este co-finanțat și susținut de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca. De asemenea, Day 15 este unul dintre proiectele din cadrul programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului.

Aceeaşi zi şi o pădure

Cum a fost ziua verde (tot sâmbătă, 21 martie), în Pădurea Transilvana, în Bistriţa Năsăud, la Tăşuleasa Social: peste 1.000 de oameni (1.431 participanţi înscrişi, printre care mulţi clujeni) pentru plantări pe 10 ha. Targetul stabilit a fost plantarea a 40.000 de puieţi pe o suprafaţă de 10 ha, în comuna Budeşti – Fanate, aflată între Cluj si Bistriţa-Năsăud.

 

padurea transilvania 1

Foto Tasuleasa Social, Andrei Dascalescu

 

padurea transilvania 2

Foto Tasuleasa Social, Andrei Dascalescu

 

 

 

 

 

 

 

4 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.