Închide

FOTO. Exercițiu de „reactivare urbană”, cu vinete și urs de miere: cum arată o piață în cartier rezidențial cu vile

EconomieTop News by Kristina Reştea - sept. 16, 2015 0 526

Miercuri dimineață, în mijlocul săptămânii de lucru, Piața Engels din cel mai bine cotat cartier rezidențial al orașului – Andrei Mureșanu. Părculețul în care sunt instalate câteva aparate de joacă pentru copii și unde bunicii își aduc nepoții în orele în care părinții sunt la job arată mai animat ca de obicei. Micile alei din părculeț au fost bordate cu standuri de lemn încărcate de produse: legume, fructe, miere, zacuscă cu etichete hypsterești, turtă dulce… Roșii de Apahida – 5 lei, dar găsești și cu 2-3 lei kilogramul, Vinete – 2 lei, ardei – 3,5 lei, conopidă – 6 lei, busuioc grecesc, tarhon sau rozmarin la ghiveci – 10 lei. Sunt aici grămezi de vinete și de prune sau urși de plastic pe post de borcane de miere. Lumea se plimbă cu plase pline sau în curs de umplere, printre standurile din Andrei Mureșanu. Se face piața, se pregătesc ingredientele de zacuscă ori pentru masa de seară. „Aici costă 5 lei, la piață 3 lei/kilogramul. Dar suntem aproape de casă. Dacă mergi în centru te mai costă și deplasarea, așa că e mai convenabil aici, mai ales că suntem mai multe persoane la a treia tinerețe”, concluzionează o doamnă care a apucat să viziteze piața de cartier.

Dar ceea ce se întâmplă aici miercuri e doar un eveniment temporar – standurile inscripționate cu însemnele Asociației Meșterilor Populari Clujeni sunt aici doar pentru o zi, în 16 septembrie de Day 15. E de fapt“exercițiu” de reactivare urbană, cu produse locale, propus de promotorii Day 15, proiectul care presupune o serie de evenimente lunare în cadrul Capitalei Europene a Tineretului 2015. Cu 30 de producători autohtoni, piața de “Day 15″ e deschisă o zi, de 16 septembrie în Piața Ion Agârbiceanu (Parcul Engels), de la 9:00 dimineața până la 9 seara și vine la pachet cu program de muzică, jocuri (la măsuțele instalate deja în parc) și gătit (programat mai pe seară). Un exercițiu de „cum ar fi dacă”, spuneau în prezentare promotorii evenimentului.

 

 

Ne-am uitat la mai multe locuri din oraș, dar am ales spațiul din Engels, fiindcă aici e un parc, e zonă verde, e un loc care arată bine, unde se potrivește așa ceva, e un loc care se află într-un cartier ce nu are o piață. Cea mai apropiată e la Hermes. Ne mai gândeam să facem așa ceva în Zorilor, dar ne-am dat seama că acolo mai e oricum piață și mai sunt și supermarketurile”, explică Răzvan Luca, coordonatorul departamentului de reactivare urbană în cadrul Capitalei Tineretului. În 2012, când cei de la biroul Planwerk și Asociația Studenților Arhitecți făceau o broșură pe tema piețelor volante (și în Engels era o astfel de propunere), Clujul avea 5-6 astfel de locații, ulterior a ajuns la două și în 2015 stă ceva mai bine: avem trei, contabilizează Luca, fost șef AStA. Marea problemă: standurile, zice arhitectul, care poate să îți arate la fața locului și un prototip care ar eficientiza tot procesul. „Aici, ieri au fost 8 oameni de la Asociația Meșterilor Populari, care au stat jumate de zi. În loc să își aducă cât mai multe produse, oamenii trebuie să își țină loc în mașini ca să mai încropească ceva, să aducă o umbrelă, o masă. Aici de exemplu (în Piața Engels, n.red.) nu e nevoie de mai nimic: în două zile am făcut închiderea străzii, ieri seara, la 10 a venit poliția și a instalat semnele. Atât trebuie să se facă. Primăria doar anunță locul, piața arată bine, are o formă unitară. S-ar rezolva multe probleme cu standurile astea”, zice Luca, stând lângă un stand-exemplu, care se poate monta în 30 de secunde și care are mai multe „răftulețe” flexibile: poți să pui și legume de zacuscă (pe plan înclinat) și borcane cu zacusca gata făcută (pentru asta ai planul drept de lemn). E un concept din vremea studenției, propus pentru un proiect al Fundației Comunitare Cluj, ulterior prezentat primăriei și acum „ținut la naftalină”, după cum punctează, nu fără nostalgie, artizanul de proiect. Ar costa cam 900 de lei producerea unui astfel de exemplar, dar, după ce au zis un „OK”, cei de la primărie nu au mai dat semne că ar fi interesați. Până una-alta, prototipul stă drept model lângă o bicicletă urbană, în piața „pop up” de cartier rezidențial cu vile.

 

DSC_7125

 

Câte ceva de Day 15:

 

FOTO/VIDEO Party pe acoperiş, cu vedere spre Capitala Europeană a Tineretului: s-a pus scena lângă elefant. Care e “cauza”

FOTO/VIDEO. Mini-Parcul Est. Cum s-a lucrat, pe muzică, la “înverzit” 5000 mp între lacurile din Gheorgheni

FOTO. Another… lotus on the wall. Cum s-au colorat zidurile Clujului cu apelul de “No hate”

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.