Închide

FOTO. Another… lotus on the wall. Cum s-au colorat zidurile Clujului cu apelul de "No hate"

ActualitateTop News by Kristina Reştea - feb. 15, 2015 0 2583

 

Un personaj foarte supărat începe să țipe concentrându-și revolta într-un mesaj vocal și drastic. Dar imediat ce începe să arunce vorbele, vorbele se colorează, se liniștesc, se transformă și încep să plutească în nuanțe de curcubeu. Imaginea aceasta e instalată, de azi, pe un zid gri de pe strada Constanța, formată din flori de lotus de hârtie. E una dintre instalațiile amplasate ca parte a mișcării internaționale No Hate Speech și încadrate între proiectele Capitalei Europene a Tineretului. A mai apărut un urs aproape de Piața Muzeului și o inimă uriașă pe unul dintre vechile ziduri ale străzii Potaissa. Vă simțiți mai toleranți, mai locuitori de capitală, mai tineri sau mai europeni?

 

2 fotos

Drumurile care duc, printre șantiere în pauză de duminică, spre strada Constanța sunt aerisite în weekendul de 15. Ceva lume, organizatori ai “Walls of Cluj-Napoca” de Day 15, voluntari și creatori de origami s-au adunat în fața zidului ales pentru mesajul cu „No hate”. Omul negru și “vorbele” lui colorate s-au instalat cu lipici special. “E o gumă specială. Nu afectează peretele. Studenții din asociații știu să lipească lucruri”, e explicația scurtă. Câteva sute (mii?) de flori de lotus din hârtie, unele cu câte un nume scris pe ele, formează tabloul. “Vor cădea. Nu rezistă la prima ploaie”, e îngrijorat (în engleză) cineva. “Vom urmări ce se întâmplă și, în caz de ceva, remediem”, fac organizatorii strategia de intervenție pentru fragilii lotuși de hârtie.

 

blu wall

 

Se impart baloane-inimioare și insigne-inimioare și mesaje-inimioare. “No hate!” Se fac poze, multe poze, pe fundalul acum colorat al zidului, iar cei din mașini se uită și ei curioși spre adunarea de pe Constanța.

 

foto la foto

 

Un lotus pentru „No hate speech” și de la noi:

actual origami

 

Pe strada Potaissa e instalată inima uriașă din origami încă din 14 februarie (nu se poate să ai o inimă și să nu o folești de Sf Valentin).

 

inima

Sursa foto: Day 15 (pagina oficiala facebook)

 

Și ursul? Unde e Ursul? Era și un urs anunțat în proiect pentru zona Pieței Muzeului. Nu e în piață, nu e pe străduțe, nu e în fața Casei Matei. Uite-l! O formă din hârtii colorate care de departe arată a contur de hartă e lipită pe un zid la Mănăstirea Franciscanilor. Stă lângă o față de pisică. Printre desenele de pe “wall” te uiți spre conturul de hartă și încerci să ghicești forma ursului, fiindcă știi că acolo e un urs. “Da, e urs! Uite ăsta e capul!”. Într-adevăr, florile de lotus desenează un profil din urs, care pare să alunece periculos în jos, spre piatra cubică din piață. Iar pe spinare îi stă un cocor alb.

 

The bear

 

Câte un trecător rătăcit în drum spre o cafenea din piața muzeului îi aruncă o privire curioasă și trece mai departe. Ursul pare să fie mai puțin popular decât omul negru.

 

ursul si pisica

 

În rest, Capitala Europeană a Tineretului e cam pustie duminică după-amiază.

 

 

No hate, de 15

 

Capitala Europeană a Tineretului Cluj-Napoca 2015 este partener oficial al Consiliului Europei în campania pro incluziune socială sau antidiscriminare, „No Hate Speech”. Așa că, în cadrul proiectului local „Day 15”, adică duminică 15 februarie, inițiatorii spun că și-au propus să sensibilizeze clujenii cu flori de lotus – origami creând niște imagini sugestive pe ziduri sau pietonale din oraș. Un urs, o inimă și o lucrarea-surpriză sunt propunerile clujenilor de a lupta împotriva discursului instigator și a urii sociale. „Zidurile sunt elemente ce simbolizează separare, izolare, segregare. Am urmărit să „rupem” în mod simbolic barierele de comunicare și intelegere”, spun organizatorii. Floarea de lotus a fost aleasă ca simbol al purității minții și limbajului, iar formala de orgami pentru a transmite dorința Clujului pro integrare socială. În cultura japoneză, se știe că cine reușește să împăturească 1000 de cocori din hârtie i se implinește o dorință.

 

Cine a lucrat Origami

Peste 2.000 de persoane au fost implicate în proiectul Day 15, susțin organizatorii. Institutul Confucius, Colegiul Tehnic Ana Aslan, Nepoți de Crăciun, Ion Agârbiceanu, Școala Specială, Liceul Teoretic Bathory Istvan, Liceul Tehnologic Alexandru Borza, Colegiul Tehnic Energetic Cluj-Napoca, Liceul pentru Deficienți de Auz, YouthBank România, Școala Gimnazială Ioan Bob, Cercetașii României, Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu, Liceul Teologic Reformat, Incubator 107 Cluj, Liceul Tehnologic Special Samus, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă. Acestea sunt școlile și organizații care au realizat aproape 10.000 de origami. Pe lângă, la Casa TIFF, timp de nouă zile, au contribuit voluntari SHARE.

 

Cât au costat lotușii, de unde vin banii

 

Estimare nefinală a costurilor de implementare pentru proiectul „Walls of Cluj-Napoca” (Day 15 Februarie) este de 800 euro. Proiectul Day 15 este finanțat prin Granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România (fonduri norvegiene) cu 34.000 euro și cofinanțat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca cu 16.000 euro (pentru întregul an 2015, 12 ediții  de day15 ). Day 15 este proiect strategic din cadrul programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.