Cum se face la primărie parcul „gras” pe care și l-a asumat Clujul, pe hârtie, pe axa est
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 17, 2015 1 679
Încet. Spre deloc. Cu presiuni de la cetățeni prin avocați. Și promisiuni ale conducerii primăriei că anul acesta va fi pus la punct regulamentul pentru exproprierea oamenilor care au terenuri prinse ca „verde” în conturul de 60 de hectare al viitorului Parc Est anunțat de administrația locală ca marea minune din Planul Urbanistic General al orașului care chiar se va înfăptui.
În anii ’70, proiectul Parcului Tineretului, care prindea şi zona lacurilor din Gheorgheni, prevedea o suprafaţă de agrement de 140 de ha. De atunci, construcţiile s-au extins, mai ales în anii de boom imobiliar de după 2000 (când a apărut inclusiv un mall), iar din amplele planuri de zone verzi au rămas în realitatea nişte „mini-parcuri”. Momentan, noul Plan Urbanistic General, intrat în vigoare la final de 2014, prevede zone verzi pe o suprafaţă de câteva zeci de ha. 60, conform anunțului primarului municipiului. Numai că, deşi la nivel declarativ primăria a anunţat intenţia de a crea aici un parc, nu s-a prezentat nici strategia, nici planurile clare, nici fonduri care să asigure viitorul parc. O parte din viitorul parc Est e a primăriei (parcul Tulcea), o altă bucată a fost amenajată pe malul lacurilor Gherogheni de Iulius Mall, o parte de teren e în administrarea RADP (cu situație juridică încă nelămurită), iar o parte sunt proprietați private (rezervate în PUG ca verde cu proprietari care și-au anunțat intențiile de a ataca în instanță hotărârile prin care primăria le-a confiscat dreptul de a construi).
FEBRUARIE 2015:
E posibil noul Parc Est? Încep negocierile între administrație și proprietarii din zona pepinierei Becaș, cu terenuri “înverzite” în noul PUG
Anul acesta, cu Capitala Europeană a Tineretului din Cluj s-au plantat câțiva copăcei în zona viitorului și ambițiosului parc Est de 60 de hectare al orașului. Pe bucata de parc din zona Tulcea. Cu primarul prezent la fața locului care a reiterat cele 60 de hectare cu verde. Înainte de asta, Consiliul Local a comis o eroare și a acceptat modificarea Planului Urbanistic General în așa fel încât pentru două parcele de teren din zona străzii L.S. Bulandra, prinse în conturul viitorului parc „gras” al orașului, s-a permis schimbarea încadrării „verde” și s-a admis construirea. Apoi, același for, prin vocea primarului, le-a cerut oamenilor înțelegere și le-a promis că primăria va face o comisie și un regulament în așa fel încât ei să fie despăgubiți, iar terenurile să ajungă în proprietatea administrației locale care chiar să facă parcul mult promis.
Boc trădat de propriii consilieri: au votat pentru modificarea PUG-ului și i-au compromis toate promisiunile
La ședința ordinară a Consiliul Local de luna aceasta, avocatul proprietarilor cărora primăria le-a cerut înțelegere, a cerut socoteală aleșilor cu privire la demersurile de despăgubire promise amintind totodată că în opt luni administrația locală n-a mișcat niciun deget.
Primarul Emil Boc a afirmat la ședința de săptămâna aceasta, că în prezent compatimentul de specialitate ale primăriei, inclusiv urbanismul lucrează la respectivul regulament pentru despăgubirea cetățenilor de pe conturul viitorului Parc Est al orașului. Potrivit edilului este vorba despre un document complex care necsită timp pentru a fi pus la punct, în contextul în care personalul primăriei de specialitate este insuficient și are de îndeplinit și sarcinile curente de serviciu. Mai ales funcționarii de la Direcția de Urbanis care potrivit primarului sunt depășiți de volumul mare de muncă.
Primarul a promis însă că regulamentul va fi supus atenției forului local anul acesta și a cerut încă o dată clemență din partea proprietarilor. Până în prezent, administrația locală n-a prezentat un inventar cu parcelele afectate de viitorul parc, dar și o previziune de buget pentru achiționarea acestora.
DA! pentru Parcul Est. Pasul 2: cum ?
Reprezentanții societății civile clujene și-au exprimat public susținerea ideea de realizare a unui“mare Parc Est”: petiția lansată în acest scop a strâns circa 3.000 de semnături. De cealată parte, proprietarii de terenuri rezervate pentru viitorul parc cu „verde” și fără drept de constuire (locuințe sau centru expozițional ca în vechiul PUG) au reclamat încă din luna februarie că li se încalcă dreptul la proprietate privată și au cerut să fie despăgubiți amenințând în caz contrac că își vor căuta dreptatea în instanță.
Un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Economiștii de la Romanian Economic Monitor-UBB Cluj: Incertitudinile politice amplificate de rezultatele alegerilor și de ascensiunea extremismului majorează riscurile economice. Estimarea de creștere a PIB-ului, revizuită la numai 1%
dec. 04, 2024 0
-
Un șofer și-a răsturnat mașina aseară pe drumul care leagă Cluj-Napoca de Turda, s-a dovedit că era beat peste limita infracțiunii
dec. 04, 2024 0
[…] Cum se face la primărie parcul „gras” pe care și l-a asumat Clujul, pe hârtie, pe axa est […]