Demolăm garajele de cartier? Pilda asumată pentru Cluj-Napoca 2021
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 17, 2015 0 1044
Când administrația locală o dă la întors cu demolarea garajelor din cartiere și în fiecare an tergiversează îndepărtatea construcțiilor primitive care îngrădeasc spațiul public dintre blocuri, intervine strategia culturală. În planul orașului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană s-a tranșat subiectul garaje și s-a acceptat un plan de bătaie pentru demolarea acestora.
Fiind vorba despre 10.000 de garaje de cartier care există în Cluj-Napoca, primăria evită de la an la an să tranșeze situația lor. Ca să nu mai fie discuții și presiuni publice sau politice pentru demolarea supranumitelor „cotețe pentru murături”, în luna septembrie, primarul Emil Boc a anunát ca politică locală, că va demola garajele din oraș doar acolo unde situația juridică a terenurilor ocupate de acestea va fi clarificată și nu vor exista revendicări iar suprafețele se vor preta pentru construirea unor parkinguri de cartier. Aceasta după își asuma public, cu un an înainte, „să radă” toate aceste amenajări și să facă loc în cartiere pentru dotări publice sau parcări la sol.
Noua politică a primăriei: garajele din Cluj se vor demola când vor exista amplasamente libere de sarcini unde să se facă parkinguri
Când mâna administrație „tremură”, strategia culturală a orașului vine cu modelul care ar rezolva situația garajelor din cartiere. În aplicația asumată de Cluj-Napoca pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021 este tranșată problema inestetică și nefuncțională a garajelor din Cluj. Cum? Simplu, există un proiect de regenerare urbană sumat la capitolul care vizează crearea unei platforme de creativirate socială.
De ce râd când primarul spune că DEMOLEAZĂ GARAJELE de cartier în 2015
Se numește Garaje 2.0 și este un proiect pilot care urmărește creșterea calității, funcționalității precum și a gradului de utilizare publică a spațiilor dintre blocurile de locuințe. Și a fost propus de un grup de arhitecți clujeni. „Peste tot în România, cartierele orașelor sunt dominate de mici garaje dără un design predefinit. Nu de puține ori, ele ocupă tot spațiul dintre blocuri, fără a lăsa loc unor spații care să poată fi utilizate public. La inițiativa unui grup de arhitecți clujeni, va fi derulat un proiect-pilot care va viza un spațiu de acest gen, de dimensiune mai mică, selectat în funcție de disponibilitata și interesul locuitorilor din zonă, prin care garajele actuale vor fi înlocuite cu o structură pe două nivele, care să ofere spații de parcare la nivelul solului și spații verzi care să fie utilizate ca locuri de joacă, parcuri sau grădini urbane, la nivelul superior. Într-o etapă ulterioară, acest model poate fi îmbunătățit și adoptat pentru zone cu profil similar”, se arată în strategia culturală a Clujului-candidat la titlul european.
sursa foto: designbuybuild.co.uk