Închide

Ambițiile Clujului pentru 2021

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - oct. 17, 2015 0 408

Ținta orașului este de a atrage 500.000 de vizitatori străini în 2021, anul Capitalei Europene a Culturii. Clujul a finalizat aplicația și programul cultural și s-a înscris în competiția internă din România pentru a câștiga titlul european. Bugetul propus pentru programul din Cluj este de 35 de milioane de euro, din fonduri publice (locale, guvernamentale) și europene.

Aplicația cu care orașului s-a înscis în competiția națională pentru titlul de Capitală Culturală Europeană alături de alte 11 orașe din România a fost prezentată public la finalul săptămânii de către directorul Asociației Cluj 2021, Florin Moroșanu. Aceasta a fost înglobată într-o broșură cu 80 de pagini, despre care Moroșanu a menționat că a rezultat în urma unui proces participativ local derulat în 5 ani, cu 60.000 de euro din bani publici și 150.000 de euro de la parteneri privați. Doar realizarea aplicației în sine a presupus circa 16.000 de euro – plata echipei, conceptul de design și tipărirea. „Următoarea etapă vizează să ne pregătim să susține aplicația în fața juriului, în luna decembrie, conform calendarului competiției”, a adugat oficialul. În 2016 se va ști ce oraș din România va deține titlul european în 2021. În competiția internă lansată de Ministerul Culturii s-au înscris în afară de Cluj, alte 11 orașe din țară. 

CITEȘTE ȘI

Anul acesta atacăm Capitala Culturală Europeană. Metafora copacului a la Cluj, banii și cei zece clujeni care ne vor reprezenta în fața juriului

Proiectul de Capitală Cultuală Europeană al Clujului cuprinde programe de generare de infrastructură dar și culturale care se concetrează în jurul operatorilor culturali din oraș sau o serie de intervenții inedite în spațiul public și cultural clujean. Candidatura se concentrează în jurul Someșului, bisericilor, universităților, instituțiilor culturale tradiționale și alternetive din Cluj, a festivalurilor de film și muzică deja consacrate. Dar are în vedere toat cele 1500 de propuneri venite de la comunitatea locală în procesul de consultare și eleborare a dosarului candidaturii.  Are și o componetă de a continua programul Capitalei Europene Tineretului instalată în 2015 în oraș. Dar și două proiecte noi – un centru de artă contemporană și un parc etnografic intergalactic. Bugetul total propus al Capitalei de la Cluj este de 35 de milioane de euro, din care deja administrația locală și județeană și-a asumat să susțină circa 21 de milioane de euro. Restul sunt fonduri guvernamentale și europene. Clujul are ca obiectiv ca în 2021 să atragă în jur de 500.000 de vizitatori străini (dublu față de statisticile anuale ale orașului) și să crească media anuală la 300.000 de vizitatori străini după anul capitalei.

Programul este gândit cu proiecte fezabile și deja cuprinse în strategiile locale și regionale care au perspective reale să fie făcute și să aducă orașului atât infrastructură culturală, cât și un mod nou de a colabora la toate nivele pentru a genera dezvolate prin proiecte culturale. Cu angrenarea resurselor financiare în acest sens. Deci există resurse – din fonduri locale, europene, guvernamentale – ca pe această strategie culturală să nu se depună praful, în cazul unui eșec”, au explicat reprezentanții Asociației Culj-Napoca 2021.

Aplicația integrala poate fi consultată AICI.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare