Închide

Scandal la primărie: clujeni contestă Aqua Park-ul lui Boc. Mesaje pentru stoparea investiției

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 05, 2019 2 1179

Proiectul Aqua Park-ului din Gheorgheni creează tensiuni în comunitate. Mai mulți reprezentanți ai societății civile se opun cu vehemență construirii în zona propusă de primărie, pe terenul de 8 hectare din Gheorgheni, în Pepiniera Becaș, unul dintre puținele terenuri publice libere de sarcini.

Aproximativ 50 de persoane au protestat în cadrul ședinței de Consiliu Local de astăzi, mai ales că pe ordinea de zi se afla studiul de fezabilitate pentru Aqua Park. Oamenii vor ca pe terenul respectiv să se amenajeze un parc natural cu intervenții minime asupra naturii și nu un proiect grandios care ar aduce aproximativ 1000 de mașini într-una dintre puținele zone cu potențial „verde” din Cluj. De altfel, oamenii au venit cu bannere cu diverse mesaje pentru demararea proiectului în faza actuală: „nu distrugeți spațiile verzi”, „clujenii vor parcuri” sau „Primăria Cluj-Napoca măsoară calitatea vieții cu pești și meduze.”

Nemulțumiți sunt și locuitorii din zona Sopor. Aceștia se tem că un asemenea obiectiv ar aglomera zona. Cu protestatarii s-au solidarizat și „marginalizații” Clujului, cei care locuiesc în proximitatea rampei de gunoi de la Pata Rât. Romii au cerut în fața consilierilor locali ca banii pe care primăria vrea să-i cheltuiască cu Aqua Park-ul să fie direcționați către amenajarea unor locuințe sociale.

Mai mult, o parte dintre protestatari amenință că se vor îndrepta în instanță împotriva Primăriei dacă locul ales pentru construirea Aqua Park-ului nu va fi schimbat. Aproximativ 43 de milioane de euro va costa Aqua-Park-ul, potrivit indicatorilor economici. Partea de interior va avea o suprafață construită de 20.900 de metri pătrați, iar partea exterioară va cuprinde bazine, spații verzi și alei pietonale desfășurate pe o suprafață de peste 100.000 de metri pătrați, potrivit primăriei.

Printre numeroasele variante de petrecere a timpului liber, iubitorii de apă, soare și aer curat vor avea la dispoziție opt tobogane acvatice – cu o capacitate de aproape 2.000 de persoane pe oră, bazine de relaxare, pool bar, un loc de joacă și o piscină pentru copii, locuri de odihnă cu șezlonguri sau hamace, restaurante și terase, a anunțat administrația locală.

La ședința Consiliului Local a fost prezent și arhitectul Vasile Mitrea, părintele proiectului „Parcul Est”, proiect care nu s-a mai realizat niciodată la Cluj.

Primarul Emil Boc a precizat că este vorba despre o etapă preliminară din proiectul final și anume aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici. „Construcția ar trebui să dureze doi ani. După această etapă urmează un studiu de fundamentare pentru concesionarea lucrărilor de amenajare, etapă în care vom căuta un partener. E o investiție pentru toți românii, avem nevoie de Aqua-Park. Totul se face în temeiul legii, respectăm legea”, a spus acesta.

„Va fi o intervenție minim-invazivă, după cum ne-au informat proiectanții”, a adăugat Boc.

Arhitectul Alexandru Palcău, de la Novelty, firma de proiectare, le-a aruncat mănușa protestatarilor și a spus că ar putea muta toboganele din zona blocurilor pentru ca riveranii să aibă parte de mai mult confort.  Consilierii locali au votat proiectul, ceea ce înseamnă automat că Aqua-Park-ul se va face fix în locul ales, în Pepiniera Becaș. Membrii CL au ales să ignore dorința protestarilor.

foto: radiocluj.ro.

De la Parcul Est şi reţea de spaţii verzi, Clujul a ajuns la Aqua Park, cu „King Cobra”. Ce spune despre planurile primăriei arhitectul care a lucrat la „desenarea” unui posibil parc de peste 100 de ha în Gheorgheni

2 comentarii

  1. o mana de protestatari nu reprezinta pe toti clujenii, se reprezinta strict pe ei. Multi clujeni doresc aquaparc-ul. Daca s-ar organiza un referendum, peste 75% ar vota pentru aquaparc. Faptul ca o minoritate, reprezentata de 2, 3 ONG-uri e mai vocala, nu inseamna ca ei reprezinta dorinta majoritatii.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare