Închide

Amenajarea Someșului în Cluj costă peste 33 milioane de euro, un kilometru de albie se regularizează cu un milion de euro

AdministrațieTop News by Mihai Prodan - mart. 06, 2019 0 379

Amenajarea râului Someș împotriva inundațiilor, în județul Cluj, a înghițit în ultimii ani mai bine de cinci milioane de euro, conform unei evidențe a Administrației Bazinale Someș-Tisa remise la solicitarea actualdecluj.ro.

Mai exact investițiile în amenajarea râului Someșul Mic împotriva inundațiilor s-au ridicat până acum la aproape 27,5 milioane de lei, între Cluj-Napoca și Dej și respectiv în aval de Dej în zona localităţilor Cetan, Vad şi Valea Groşilor. „Obiectivul de investiţii a fost promovat prin HG 534 din 1996 pentru înlăturarea efectelor calamitaţilor naturale, pentru consolidarea şi protejarea zonelor calamitate. Ulterior, din cauza inundațiilor produse în anii 2000, 2005 și 2010, eroziunile malurilor și ale talvegului s-au extins, motiv pentru care s-au propus noi lucrări pentru rezolvarea eroziunilor active inventariate”, a explicat purtătorul de cuvânt Cristina Vădan.

Aceasta adaugă că până la sfârșitul anului trecut fuseseră alocate pentru aceste investiții 27.474.429 lei, din care au fost realizate 9,5 kilometri diguri, albia a fost reprofilată pe o distanță de un kilometru și jumătate, iar pe 11,5 kilometri au fost consolidate malurile.

Mai rămân de realizat 30,85 kilometri de albie ce trebuie regularizată și 1,6 kilometri de supraînălțări de diguri, ceea ce înseamnă că regularizarea unui kilometru de albie ajunge să coste aproape un milion de euro.  „Preconizăm că lucrările vor fi finalizate în anul 2022, în funcție de fondurile alocate. Valoarea estimată a lucrărilor care mai trebuie realizate se ridică la 127.564.245 de lei (cumulat cu suma investită în anii anteriori investiția se ridică astfel la 33,7 milioane de euro-n.red.), din care am solicitat pentru acest an 31.500.000 de lei”, arată Vădan.

Citește și:

AUDIO 9 milioane de euro pentru amenajări împotriva inundațiilor în Cluj, Someșul între Cluj-Napoca și Dej amenajat cu 6,8 milioane

  • author photo two

    Mihai Prodan

    Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu