Închide

Cartea Daliei. „Nativii digitali” se pregătesc pentru locurile de muncă ale viitorului, antrenaţi de programatori clujeni

EconomieITTop News by Kristina Reştea - mart. 05, 2019 0 795

 

65% dintre elevii de azi vor avea job-uri care încă nu există, avertizează un raport publicat de Forumul Economic Mondial. Cum se pregăteşte pentru un asemenea viitor generaţia nativilor digitali? O organizaţie din domeniul Tehnologiei face parteneriate între școli și companii locale de IT, astfel încât elevii să înveţe în cluburi de programare de la voluntari deja implicaţi în lumea Tehnologiei.

Este vorba despre programul „Adopt a School!”, care are o durată de 6 luni în fiecare an, își propune să îmbine tehnologia cu mediile de învățare ale elevilor din învățământul primar, astfel încât ei să își dezvolte aptitudinile necesare unui loc de muncă în noua lume digitală.

Citeşte şi:

În contratimp: unu din doi copii români riscă să aibă acces numai la job-uri cu valoare adăugată mică

 

 

Programul Cartea Daliei a pornit „din dorința de a acoperi o nevoie existentă în cadrul sistemului de învățământ, și anume, educarea copiilor pentru locurile de muncă moderne care necesită abilități digitale”, spun iniţiatorii proiectului. „Peste 90% din joburile existente la nivelul Uniunii Europene necesită abilități digitale, iar 65% dintre elevii de astăzi vor avea locuri de muncă care nu există încă, arată raportul celor de la World Economic Forum. Totodată, credem în șanse egale la educație, acesta fiind și unul dintre obiectivele de dezvoltare durabilă susținute de ONU. Pentru a face acest lucru, creăm parteneriate între școli și companii locale de IT”, transmite Adelina Venter, de la Cartea Daliei. Prin aceste parteneriate, anul acesta, 270 de elevi din nouă școli învață gratuit programare, de la angajați în domeniul IT din Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov și Craiova. Cluburile de programare sunt organizate cu sprijinul a 7 companii de IT printre care se numără Accesa, iQuest, Telenav și Yardi. În Cluj, şase şcoli sunt implicate în program, conform coordonatorilor de proiect: Liceul de Coregrafie si Arta Dramatica Octavian Stroia, Colegiul de Muzica Sigismund Toduţă, Liceul Teoretic Nicolae Balcescu, Şcoala Gimnazială Ioan Bob, Colegiul National George Baritiu, Scoala Gimnaziala Horea. La acestea se adaugă şcoli din Sibiu (Şcoala Gimnaziala Nicolae Iorga), Braşov (Şcoala Gimnazială Nr.27 Anatol Ghermanschi) sau Craiova (Şcoala Gimnaziala Nr. 18 Sfantul Dumitru). Numai în Cluj sunt aproximativ 210 elevi cooptaţi în cluburile de programare, care se organizează cu implicarea a 85 de voluntari.

Organizaţia non-profit a implementat în ultimii 4 ani proiecte de educație digitală în peste 15 localități din mediul urban și rural din România împreună cu peste 30 de școli, conform datelor făcute publice de Cartea Daliei. În aceste proiecte au fost implicaţi în jur de 2000 de elevi. Cartea Daliei a fost desemnată Best Social Impact Startup din Romania la Central European Startup Awards 2018 și câștigători la European Digital Skills Awards 2018 în categoria Digital Skills in Education, premiu acordat de Comisia Europeană.

Una dintre companiile interesate de astfel de programe este UiPath, primul „unicorn” românesc – o companie care se ocupă de automatizarea proceselor industriale, prin robotizare şi care şi-a deschis recent birouri şi la Cluj. „Ne interesează educaţia. Suntem foarte implicaţi pe o zonă întreagă de educaţie, RPA-ul democratizează accesul la tehnologie. Vorbim cu Facultatea de Business, cu diverse asociaţii, cu cei de la Cartea Daliei, Şcoala Informală de IT, vrem să învăţăm oamenii să folosească tehnologia. Nu e doar un gest generos, avem un interes: clienţii noştri să găsească oameni cu care să lucreze. Există un interes de afaceri, da, e adevărat, dar facem asta şi pentru că ne înţelegem rolul în societate. Avem curriculă de educaţie, se face conversie profesională, nu mai trebuie să ai politehnică ca să fii beneficiar de tehnologie. Lucrăm cu generaţia nativilor digitali, ei pot foarte rapid să înveţe lucrurile acestea”, spunea Andrei Roth, managerul birourilor UiPath de la Cluj, într-un interviu pentru Actualdecluj.ro.

Citeşte mai multe aici:

Interviu. Primul „unicorn” românesc şi-a deschis birou cu programatori la Cluj. Despre IT şi brand de Cluj, cu Andrei Roth, manager de „campus”

 

Citeşte şi:

Reportaj. Sub vraja „prinţesei” Tehnologiei: fetele din Cluj au venit la curs de programare, gândit pentru nativii digitali

 

 

Cât despre voluntariat în IT, se pare că programatorii clujeni, „răsfăţaţii” momentului în HR, sunt tot mai interesaţi să se implice în proiecte pro-bono:

 

Interviu. Comunitatea Code4Romania şi-a făcut filială la Cluj. Bogdan Ivănel, preşedintele asociaţiei: „Există o foamete foarte mare din partea programatorilor din România să își folosească talentul în ceva care să aibă impact social”

 

Sursa foto sus: Cartea Daliei

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.