Închide

Un programator din Cluj s-a transformat în femeie, s-a adresat instanței ca să-și schimbe documentele – numele din masculin în feminin, și la fel și sexul. Instanța i-a aprobat cererea

Actualitate by Actual de Cluj - mai 08, 2024 1 513

Un clujean, sau mai bine zis o clujeancă, s-a adresat instanței ca să-și schimbe documentele – numele din masculin în feminin, și la fel și sexul. Instanța i-a aprobat cererea.
Persoana s-a adresat instanței Judecătoriei Cluj-Napoca în 21 noiembrie anul trecut împotriva Direcției de Evidență a Persoanelor și altor instituții și a solicitat încuviințarea schimbării schimbării mențiunii privind sexul înscris în actele de stare civilă ale părții reclamante, și anume din sex masculin în sex feminin, încuviințarea schimbării prenumelui purtat, încuviințarea schimbării codului numeric personal astfel încât să releve identitatea de sex feminin, obligarea instituțiilor la efectuarea mențiunilor necesare în registrul de stare civilă și obligarea acestora să-i elibereze un certificat de naștere nou, care să certifice sexul feminin, prenumele nou și codul numeric personal aferent sexului feminin, ”fără a lăsa vreun indiciu care să trădeze schimbarea mențiunilor de mai sus în urma reatribuirii de gen”.

Este un foarte neobișnuit tip de proces, iar instanța Judecătoriei a constatat că potrivit documentelor partea reclamantă s-a născut cu sex bărbătesc. În schimb, potrivit susținerilor părții reclamante, formulate în cadrul cererii de chemare în judecată, aceasta nu se identifică cu sexul biologic atribuit la naștere.

”Corelativ, din cuprinsul rapoartelor de psihoterapie depuse la dosar și susținerile părții reclamante reiese că aceasta din urmă a resimțit o incongruență puternică între genul resimțit și sexul asignat la naștere încă de la cea mai fragedă vârstă”, după cum a reținut instanța. Aceasta a mai reținut că persoana reclamantă a început în anul 2021 tratamentul hormonal în vederea tranziției la sexul feminin.

Instanța Judecătoriei Cluj-Napoca a aprobat în urmă cu câteva zile, în 30 aprilie, cererea de chemare în judecată. De asemenea instanța a încuviințat cererile părții reclamante – încuviințează schimbarea codului numeric personal al părții reclamante, astfel încât să releve identitatea de sex feminin. Obligă părțile pârâte să efectueze menţiunile necesare în registrul de stare civilă, astfel încât prenumele părții reclamante să fie cel solicitat, codul numeric personal să fie unul aparținând sexului feminin, iar sexul să fie feminin.

Obligă părțile pârâte să elibereze părții reclamante un certificat de naştere nou, care să certifice sexul feminin, prenumele nou şi codul numeric personal aferent sexului feminin, fără a lăsa vreun indiciu care să trădeze schimbarea menţiunilor de mai sus, în urma reatribuirii de gen. Decizia poate fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicare.

În susținerea cererii de chemare în judecată s-a arătat, în esență, că partea reclamantă este o persoană transgender sau transsexuală. Conform Consiliului Uniunii Europene, persoanele transgender sau persoanele transsexuale sunt persoane a căror identitate dc gen nu corespunde cu sexul biologic atribuit la naștere. ”Aceasta înseamnă că se identifică permanent și cu toată ființa sa ca aparținând sexului feminin, iar identitatea sa de gen este una feminină, în timp ce sexul biologic cu care s-a născut este unul masculin sau bărbătesc. Conform definiției oferite de Consiliului Europei, identitatea de gen reprezintă dreptul fiecărei persoane de a simți în forul său lăuntric, în baza unei experiențe profund personale, apartenența sa la genul masculin sau feminin, apartenență care poate să nu corespundă cu sexul atribuit la naștere. Identitatea de gen reprezintă un aspect extrem de intim a fiecărui cetățean.
Persoanele transgender se află așadar într-o situație juridică diferită fală cisgender, persoanele cisgender fiind marea majoritate a persoanelor pentru care propria percepție a identității de gen coincide cu sexul atribuit la naștere. Așadar în caz cisgender, există o identitate între sexul anatomic și genul cu care se identifică, pe când la persoanele transgender, sexul atribuit la naștere nu este în concordanță cu identitatea lor de gen”, se precizează în actele dosarului. ”Această incongruență între sexul biologic și identitatea de gen cauzează în rândul persoanelor transgender o suferință acută și permanentă, suferință care poate fi depășită când ele reușesc să obțină o echilibrare între identitatea lor de gen și modul percepute și tratate de către semenii lor. Unele persoane transgender încep tratamente hormonale și/sau tratamente chirurgicale cu scopul de a-și aduce înfățișarea exterioară aproape de identitatea lor de gen. Tratamentele sunt invazive, implicând multă durere fizică, provocări psihologice și un grad înalt de angajament, pe lângă costuri ridicate și timp. Efectuarea acestor tratamente ori intervenții chirurgicale nu este o condiție pentru schimbarea mențiunii privind sexul în actele de stare civilă, ci reprezintă o opțiune personală a fiecărei persoane transgender”.
Reclamantul / reclamanta este programator la o companie din Cluj, unde colegii și colegele o percep ca fiind femeie și au susținut-o în demersul de tranziție de gen, i se adresează cu prenumele feminin și i-a alocat o adresa de email cu credențiale feminine.
Decizia instanței:

Un comentariu

  1. Stiinta nu mai are nici o valoare, important e cum se simt unii. Umanitatea o ia razna, mai ales daca este sustinuta intens de guvernanti incapabili. Locul unora e pur si simplu la spitalul 9, au ei pirule acolo care sa va faca sa simtiti ce trebuie.

Scrie un comentariu