Închide

Foto. Scena de pe lac pentru evenimentele oraşului, în varianta finală. Cum s-a născut proiectul: un matematician rus, o girafă, o „scoică” şi Sena „construiesc” pavilionul

ActualitateRecomandarea redacției by Kristina Reştea - mart. 12, 2015 9 8306

 

Imaginați-vă: 200 de celule, fiecare cu formă unică, puse laolaltă şi care, împreună, formează un pavilion, după un concept născut din ideea unei „acoustic shell”. Și acum imaginați-vă: pavilionul din 200 de celule stă pe o scenă flotantă, creată din pet-uri – plutind pe o oglindă de apă într-un cartier clujean. Iar acum imaginați-vă: în pavilionul celor 200 de celule unice, plutind pe lac, se pune în scenă (și pe scenă) un spectacol cu muzică live, oglindit în apă. „Scena verde” a ajuns la o variantă finală de proiect, iar în săptămânile următoare echipa de lucru va trece de la machetă la construcţia în teren şi lansarea ei la apă. La propriu.

 

Sursa foto: Asociatia Filarmonia

Sursa foto: AStA

 

Societatea Culturală Filarmonia și Asociaţia Studenților Arhitecţi Cluj au lansat anul trecut un concurs național de arhitectură destinat studenților arhitecți. Se urmărea selectarea celor mai bune idei și soluții pentru realizarea unei scene flotante din PET-uri, cu suprastructură pavilionară parametrică, pe lacul din Gheorgheni. Planul declarat: să se realizeze astfel primul teatru în aer liber din Cluj. Proiectul va avea o componentă „verde” (implică şi colectarea de pet-uri) şi ar urma să apară în oraş cu ocazia ediţiei Zilelor Arhitecturii din 2015, an în care oraşul e şi Capitală Europeană a Tineretului. În urma concursului, în care s-au înscris 14 propuneri, juriul a ales două proiecte finaliste: cel semnat de Carmen şi Ioana Mladin şi cel al lui Ionuţ Pătraşcu.

foto acoustic shell

 

Proiectele câştigătoare pot fi consultate AICI

 

Cele două variante de lucru au fost duse apoi într-un workshop, la care au participat toţi cei care s-au înscris în concurs: s-a analizat, s-a lucrat, s-a transformat. Iar varianta finală a proiectului, cea pe care studenţii arhitecţi vor încerca să o transfere din lumea virtuală şi din machete în viaţa oraşului, a fost expusă la întâlnirea de săptămâna trecută din seria de „Ne vedem joi”, întâlniri periodice ale celor de la Facultatea de Arhitectură.

Foto AStA

Foto AStA

 

machetele

celule

 

Forma sferică a pavilionului propus de câştigători („The acoustic shell”) a fost gândită în ideea de a se obţine o cât mai bună performanţă acustică, având în vedere destinaţia sa (scenă pentru concerte şi spectacole), a explicat echipa de proiect. Pavilionul s-a „desenat” în pattern Voronoi, algoritm utilizat în proiectarea parametrică, întâlnit şi în natură, a mai menţionat Ioana Mladin.

 

Ioana Mladin

Foto: AStA

 

Şi, în timp ce ea explică ideea, imaginea de fundal se colorează. O girafă! Aşa că putem să căutăm „petele Voronoi” şi în designul mamiferului cu gât lung.

După selectarea ideii (ideilor) din care să se nască pavilionul urmează trecerea la etapa următoare: transferul spre realitate. Aşa că acum se lucrează la asamblarea „jocului de puzzle”, după cum descrie procesul arhitectul Andrei Nejur, coordonator al echipei de studenţi care lucrează la proiect. “Soluția propusă de fete ne-a plăcut de la început. Avea acea formă foarte interesantă și un concept seducător, de “coajă acustică”. Din păcate, acest concept a rămas în plan secund din motive tehnice. Ideea de a produce pavilionul a însemnat un pas înapoi în fața unei exuberanțe formale. Iar asta a fost o concluzie la care am ajuns împreună cu studenţii. Nu i-am obligat să renunțe la vis, pur și simplu ne-am întrebat cum se face treaba asta”, a explicat Nejur.

 

 

 

În timpul lucrului în workshop, forma pavilionului s-a modificat, sfera s-a “deformat”, dar structura va fi construită pe acelaşi principiu, din celule Voronoi, generate după un algoritm inventat de matematicianul rus care a dat şi numele sistemului folosit acum în arhitectură.

 

Sursa foto: AStA

Sursa foto: AStA

 

“Soluţia la care s-a ajuns e o rafinare a celei propusă de fete, pentru a putea să obținem o formă pe care să o putem controla. De fiecare dată în interiorul algoritmului trebuie aduse elemente din lumea reală – trebuie să ne gândim la balamele, la surubelnițe… trebuie să ne construim niște unelte software ca să putem folosi uneltele din lumea reală. Ca să construim. Nu va fi uşor. Vom avea nevoie de voluntari, vom avea nevoie de pet-uri, ca să plutim”, a completat Nejur.

Aşa că, după apelul către voluntari, urmează construcția, care începe potrivit planului în aprilie.

 

beneficiarul

Sursa foto: AStA

 

Scena plutitoare, alternativă la Piaţa Unirii. Părerea beneficiarului

Spre deosebire de proiectele de şcoală, pavilionul creat sub umbrela ZA (Zilele Arhitecturii) nu doar că trebuie transpus în realitate, dar are şi beneficiar din afara şcolii. Şi, ca orice beneficiar, şi cel al “Scenei Verzi” are îndoieli, temeri şi nemulţumiri. “Eu aveam o temă esenţială: ca pavilionul să plutească. Ceea ce văd că, la această etapă, pare să fie pentru arhitecţi cea mai mică dintre probleme”, constată, totuşi nu foarte supărat, Sabin Rus, reprezentantul Asociaţiei Culturale Filarmonia la prezentarea proiectului. Apoi: pavilionul ar urma să ocupe o parte din suprafaţa alocată scenei. Dar, e de înţeles: tema pavilionul parametric e de acum în tradiţia Zilelor Arhitecturii, aşa că e „primit” pe scenă. În plus, pavilionul (care ar urma să aibă soluţii şi pentru evenimente pe timp de ploaie) îi va proteja de capriciile vremii de Cluj pe solişti şi instrumentele lor deloc ieftine. „Sunt două certitudini la evenimentele de Cluj: 1. dacă faci un concert în aer liber sigur plouă şi 2. biletele se cumpără cu o zi înainte de spectacol”, spune Rus despre inpredictibilitatea pieţei de evenimente, amintind totuşi şi excepţia „Untold”-ului care a găsit deja spectatori. Structurile plutitoare pe râuri urbane nu sunt noi în Europa, iar Parisul cu Sena e dat ca exemplu de reprezentantul Filarmonia.

 

DSC_2313

 

„Acum, dacă vrei să faci un eveniment în aer liber, în oraş, ai practic o singură opţiune: Piaţa Unirii. Toată lumea se bate pe Piaţa Unirii. Această scenă ar fi o alternativă şi ar fi primul teatru în aer liber al Clujului, concept pe care oraşul îl doreşte de mult, dar pe care tot nu reuşim să îl punem în practică”, spune Rus, amintind de gândul încă netransformat în realitate (din motive de terenuri şi proprietari) de a se realiza un astfel de teatru pe Cetăţuie. Ca dovadă că oraşul duce lipsă de aşa ceva în oferta de locaţii de evenimente, după lansarea planului de scenă, organizatorii de manifestări şi-au arătat deja interesul să îşi pună evenimentele pe lac. Dacă lucrurile merg bine în transferul ideii de la machetă la şantier, scena apare pe lac în luna mai de Zilele Arhitecturii, iar în vară se ţin aici spectacole. Şi planuri se tot fac: inclusiv organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania iau în considerare să ducă TIFF-ul cu filme pe lac, după cum a spus chiar directorul festivalului, Tudor Giurgiu. Deocamdată însă mai e de lucru: în timp ce studenţii şi coordonatorii muncesc la proiect, testează şi pregătesc şantierul, în paralel, se negociază cu sponsori, iar în această lună începe campania de stângere de pet-uri, pentru a se aduna cantitatea necesară scenei flotante, pe care se va instala pavilionul. Pentru că proiectul ar trebui să aibă şi o componentă „eco”, pro-colectare selectivă: zeci de mii de sticle din plastic s-ar recupera în scena-semnal. Aşa că, dacă aveţi un pet… imaginaţi-vă:

 

Foto: Paula Tripon

Sursa Foto: AStA

 

9 comentarii

  1. Ce ar fi sa se faca in alta zona..frumosul cartier gheorgheni va deveni circ imediat. Acuma orice petic de spatiu verde e transformat…plin de birouri si cladiri chicioase, de ” ansambluri rezidentiale ” …fix asta mai lipsea …o scuza eco. Am strans ca voluntar peturi si alte gunoaie in cluj..asta e eco ! Ce ar fi sa se investeasca banii de la sponsori pt a curata lacu si a proteja zonele verzi? dar hei…vrem sa fim moderni si europeni..cu proiecte dragute care suna foarte bine,dar care nu ajuta cu adevarat, sa mai uite lumea ca dispar din spatiile verzi…yeah cuz that’s eco..

  2. Ce ar fi sa se faca in alta zona..?Frumosul cartier Gheorgheni va deveni circ imediat. Acuma orice petic de spatiu verde e transformat…plin de birouri si cladiri chicioase, de ” ansambluri rezidentiale ” ..asta nu e o problema?…fix asta mai lipsea …o scuza eco. Am strans peturi si alte gunoaie ca voluntar in cluj, asta e eco ! Vrem sa fim moderni si europeni cu proiecte dragute care ”dau bine” , dar care nu ajuta cu adevarat, dar asa mai uita lumea ca dispar din spatiile verzi…Ce ar fi sa sa se investeasca banii de la sponsori pt a curata lacul, pt a proteja spatiile verzi, care sunt tot mai putine ! dar hei…cica e important acest proiect pt ca ” orasul duce lipsa de asa ceva” …orasul duce lipsa unor lucruri mult mai importante !

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.
  • Articole similare