Închide

Cinema Arta redeschis, amenajări pentru parc lângă lacuri, teatru şi jazz în stradă. Ce se întâmplă de Zilele Arhitecturii în oraş

ActualitateTop News by Kristina Reştea - apr. 21, 2015 2 1068

 

Un traseu din centru se amenajează pentru evenimente de stradă. Se redeschide, deocamdată numai pentru câteva zile, Cinema Arta pentru conferinţe. Urmează în Cluj ateliere pentru intervenţii care să facă mai prietenoasă pentru pietoni zona lacurilor din Gheorgheni. Acestea sunt câteva dintre planurile trecute în agenda Zilelor Arhitecturii, manifestare organizată de Asociaţa Studenţilor Arhitecţi din Cluj şi care în acest an are loc în perioara 11-17 mai.

Gangul care începe pe Bulevardul Eroilor, lângă vechea primarie, și se încheie cu o grădina de pe strada Avram Iancu e bucată de oraş aleasă de organizatori pentru evenimente între 8 şi 14 mai: a fost anunţată agendă cu piese de teatru, concerte de jazz şi blues, reprezentaţii de balet şi dans contemporan sau discţii deschise cu carater social si cultural. Potrivit planurilor organizatorilor, amenajarea grădinii urma să includă instalaţii de iluminat sau instalatii eco-friendly, suport pentru exponate şi mobilier (obiecte de şezut, mese), toate fiind realizate din materiale reciclabile. Vor fi implicaţi studenţi de la facultatea de Peisagistică şi Arhitectură. Se pregătesc de asemenea expoziţii şi workshopuri. După discuţiile cu administraţia, „strada” s-a mai restrâns: activitățile se vor desfășura pe Str E. De Martonne, iar în weekend se deschide poarta primăriei de pe Bd Eroilor.

 

Se redeschide, pentru câteva zile, Cinema Arta

Un loc care revine, cel puţin temporar, în viaţa oraşului, pentru Zilele Arhitecturii, este acum închisul Cinema Arta. Pentru acest spaţiu s-au ţinut deja workshopuri, urmând ca aici să se desfăşoare conferinţele ZA din mai. Sunt programate aici şi cercuri de arhitectură pentru copii. „Intenția este de a amenaja un spațiu deschis evenimentelor culturale din Cluj-Napoca, care va debuta cu Conferințele din cadrul evenimentului Zilele Arhitecturii 2015. Amenajarea, care va susține aceste evenimente diverse, trebuie să aiba un caracter permanent și un anumit nivel de adaptabilitate”, arată reprezentanţii AStA. Intervenția e gândită în mai multe etape de implementare, ținându-se cont de buget și de intervențiile necesare pentru modernizarea instalațiilor. Compartimentarea existentă nu se va modifica.

Zonele propuse pentru intervenții sunt mai multe. Zona de intrare (hol, acces sală) devine spațiu modulabil și multifuncțional care să poată fi atât spațiu de recepție pentru evenimentele din sală, cât și un spațiu care să funcționeze continuu și independent ca loc de socializare, dezbateri, expoziții, cafenea. Fațadele (vitrine, fațada laterală) vor fi concepute ca zone de comunicare ale evenimentelor, dar și ca loc interactiv de expunere și de dialog cu orașul. În sală accentul va fi pus pe extinderea scenei (amenajarea va trebui sa răspundă diferitelor tipuri de evenimente). „Se va ține cont de valoarea clădirii de patrimoniu care este dublată de atașamentul și reprezetarea acestui spațiu în mentalul colectiv, considerat un spațiu de referință în peisajul clujean”, precizează organizatorii. „Suntem în legătură cu proprietara care ne-a dat accesul pentru a face niște instalații și intervenții. În perioada ZA spaţiul va fi deschis şi vom avea aici conferinţele”, au precizat reprezentanţii AStA.

 

Ieşirea în parc. În Parcul Est

Revine în atenţie Parcul Est. O zonă rezervată prin noul Plan Urbanistic General spaţiilor verzi în zona lacurilor din Gheorgheni, dar încă prinsă în negocieri între proprietarii privaţi de terenuri de aici care ar urma să fie despăgubiţi şi administraţie, care încă nu a anunţat un plan ori un calendar clare privind modalitatea în care va ajunge de la declaraţii cu zeci de hectare de Parc Est la Realizarea lui în realitate.

 

lacul

 

„Întrucât administrația locală încă nu are un plan de amenajare a parcului pentru includerea acestuia în circuitul de zone verzi al orașului, propunerea A.St.A. Cluj este de a organiza o serie de ateliere interdisciplinare, cu îndrumatori si participanți internationali, prin care se va realizarea un traseu cu intervenții temporare punctuale, strans relaționate la caracteristicile specifice ale parcului. Miza acestuia, împreună cu seria de evenimente organizate în parc pe durata ZA (11 Mai – 17 Mai), este de a îndemna cat mai multă lume să descopere această zonă a orașului și să se bucure de ea”, spun organizatorii.

 

Sursa foto: AStA

Sursa foto: AStA

 

Atelierul va avea loc în perioada 3 – 10 mai, iar la el vor participa 8 echipe a câte 2-3 îndrumători și 6-8 participanți fiecare. Echipele vor primi câte un tronson diferit al traseului din parc urmând să respecte tematica aferentă zonei respective pentru a realiza intervenția. Lemnul împreună cu elemente de prindere metalice vor fi singurele materiale utilizate. Habitat Gheorgheni vrea mai multe intervenţii în zona lacurilor din cartierul unde s-a promis noul mare Parc Est: realizarea unui pachet de trepte din lemn și a unui ponton care să faciliteze accesul la apă, locuri de şedere, un turn de observaţie.

Vezi și

DA! pentru Parcul Est. Pasul 2: cum ?

Citește despre celelalte ediții ZA

Din laboratoarele „casei de păpuşi” în stradă: cum iese, din doi în doi ani, în oraş Arhitectura viitorilor arhitecţi

Un alt proiect pregătit pentru Zilele Arhitecturii:

Foto. Scena de pe lac pentru evenimentele oraşului, în varianta finală. Cum s-a născut proiectul: un matematician rus, o girafă, o “scoică” şi Sena “construiesc” pavilionul

2 comentarii

  1. foarte interesant ,normal ar trebui sa ma anuntati si pe mine ca proprietar sa particip si eu daca vreti sa investiti pe terenul meu.sau va jucati?nu am intales prea bine ce vreti sa faceti sunt foarte curios cum va alegeti traseul fara a intra pe terenuri private?????FOARTE INTERESANT SA ORGANIZEZI EVENIMETE LA ALTU PE TEREN ))))))NUMA IN ROMANIA VEZI ASA CEVA.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare