Închide

Riveranii: „Se taie copăceii de pe malurile pârâului Becaș. Cu excavatorul”. Apele Române: „E mărăciniș, nu arbori. Facem decolmatare”

ActualitateTop News by Luminiţa Silea - mart. 12, 2015 0 1589

După problemele cu asfaltul (şi lipsa lui) și în faţa asaltului superblocurilor, riveranii de pe Măceșului s-au trezit săptămâna aceasta că se excavează copăceii de pe malul pârâului Becaș. „Patronii de la Electrogrup au un proiect în zonă, cu siguranța de aceea se lucrează. Nu credem că este autorizație”, spun riveranii. Cei de la Electrogrup spun că lucrarea nu are legătură cu parcela lor. Poliția locală a primăriei dă din umeri: au găsit în zonă doar un excavator și n-au fost curioși ce face utilajul pe malul pârâului. „E un posibil caz de taluzare a malurilor, poate a celor de la Ape”, spune primăria. Cei de la Apele Române recunosc că lucrează pe pârâul Becaș într-un proiect mai mare cu bani europeni: „Talvegul e jos și colmatat. Nu sunt arbori, e mărăciniș. Trebuie să decolmatăm albia”. Misterul excavatorului solitar în urma căruia dispare vegetaţie e doar parţial lămurit de autorităţi.

 

20150310_100229 (Resized)

La final de 2013 și început de 2014, riveranii de pe strada Măceșului semnalau că șantierul superblocurilor din zonă a afectat pârâul Becaș având în vedere că pâmântul excavat a fost aruncat în albie. Garda de Mediu a recunoscut problema,, însă a spus că era vorba despre o cantitate mică care a îngustat ușor albia, asfel că a dispus intarea în legalitate. Ceea ce nu s-a întâmplat, după cum au infomat riveranii.
Acum, cetăţenii s-au trezit cu un excavator în zonă care s-a apucat să radă copăceii de pe malurile pârâului. Marți dimineața.„Frații Mureșan au un proiect în zonă. E posibil să lucreze ei pe pârâu, fără autorizație. După toate problemele din zonă acum s-a ajuns să se taie și copacii de pe Becaș”, au semnalat riveranii. Miercuri dimineața excavatorul a dispărut din zonă.

20150310_100234 (Resized)

Excavatorul care stă singur pe mal de apă

Reprezentanții Biroului Mass media al primăriei confirmă acest lucru. „Echipele de control din cadrul poliției locale au fost la fața locului marți și au găsit doar excavatorul, părăsit în zona pârâului. N-au avut ce să facă pentru că nu era nimeni acolo și nu se făceau lucrări. Excavatorul staționa. Miercuri au fost din nou la fața locului și excavatorul nu mai era. Spuneau că este posibil să lucreze cei de la Apele Române, pentru că am mai avut cazuri de acest fel. E un posibil caz de taluzare a malurilor”, a transmis Biroul Mass media.

 

20150310_100418 (Resized)

Ce spune familia Mureşan

În răspuns la bănuielile formulate de cetăţenii din zonă, Simion Mureșan a declarat pentru Actualdecluj.ro că proiectul familiei sale nu are de-a face cu lucrările de mediu. „Da, e în lucru o investiţiei în zona Măceşului. Adică fratele meu îşi face o casă. Dar proiectul nu are treabă cu pârâul. Din câte ştiu eu, acolo se fac lucrări de regularizare a albiei, lucrări care trebuie făcute. Sunt de responsabilitatea celor de la primărie, de la Apele Românie. Oricum, nu are nicio legătură cu noi, e în afara proprietăţii. Lucrările afectează o arie mai largă, merge de-a lungul a zeci de parcele probabil. Pe noi nici nu ne ajută, nici nu ne încurcă. Nu ne afectează”, a precizat Mureşan.

Şeful de la „Ape”: „Se tem toți să nu-i afecteze, dar când îi afectează în bine nu mai contează”

Garda de Mediu nu a formulat deocamdată un punct de vedere, însă șeful Direcției Apelor Someș-Tisa, Dan Canta, confirmă că lucrările de pe pârâul Becaș se fac de către instituția pe care o conduce, iar comisarii de la Garda de Mediu au fost deja să ceară explicații.

20150310_100430 (Resized)

„Noi amenajăm un curs de apă, fără să afectăm nicio proprietate din zonă. În zona Măceșului, talvegul pârâului Becaș este jos și colmatat. Cu mărăcini. Trebuia să-l decolmatăm. Nu de arbori, ci de mărăciniș. A fost și Garda de Mediu la noi și cei de la Agenția de Mediu. Au primit și ei sesizări. Nu ne-au amendat, cum să ne amendeze? Noi dăm amenzi pe zona de ape. Au venit, au verificat proiectul. Pentru că lucrările de pe Becaș fac parte din proiectul mai mare cu Someșul, pe POS Mediu. Și se lucrează după un proiect, cu avize de la Agenția de Protecție a Mediului. Și trebuie să lucrăm și să-l finalizăm. Albia de acolo e colmatată de zeci de ani cu pământ și mărăcini și am tăiat mărăcinișul. Noi ne facem treaba conform proiectului și ne cerem scuze pentru asta. Asta-i viața. Nu afectăm parcelele din zonă, doar că la final vor beneficia toți de lucrare. Se tem toți să nu-i afecteze, dar când îi afectează în bine nu mai contează”, a declarat pentru Actualdecluj.ro, Dan Canta. Potrivit acestuia de lucrările de pe Becaș s-ar ocupa firma Socot din Târgu Mureș.

20150310_100459 (Resized)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.