Închide

După 14 ani se sparge monopolul Rosal din Cluj. Supercom, firma „lordului gunoaielor” cu legături în America, intră să deszăpezească străzile pentru Primăria lui Boc

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 24, 2020 0 2895

Supercom a câștigat contractul de salubrizare a străzilor din jumătate din orașul Cluj-Napoca, contract de 74,5 milioane lei, care se întinde pe durata a cinci ani. Compania va intra pe sectorul de care până în prezent s-a ocupat compania Rosal, din 2006 încoace, din primul mandat al primarului Emil Boc, până în prezent, ultimii ani prin prelungire a contractului. Compania deținută de Ilie Ciuclea, supranumit de presă lordul gunoiaielor, cu legături în America și apropiat de Mișcarea Populară, a mai câștigat în 2014 contractul de salubrizare cu Primăria lui Emil Boc în valoare de 30 de milioane de lei pentru tot orașul.  Însă a pierdut acest contract după ce Consiliul de Soluționare a Contestațiilor a stabilit în urma plângerilor înregistrate de Brantner și Rosal că societatea a fost favorizată de municipalitate la licitație, iar instanțele au mers pe mâna deciziei și au scos societatea din cărți.

Consiliul local urmează să discute un proiect la ședința din 27 octombrie prin care Primăria va încheia un acord cadru la valoarea de peste 74,5 milioane lei pentru 5 ani cu Supercom, care va salubriza străzile din jumătate de oraș. Adică pe cele din sectorul I, sector de care se ocupă în prezent compania Rosal, din primul mandat al primarului Emil Boc.

Rosal și-a menținut poziția, după ce licitațiile de salubrizare din ultimii ani au fost contestate, fie de societate, fie de alți parteneri sau competitori din branșă. În ultimii ani a deținut contractul și a spălat sau deszăpezit străzile din Cluj-Napoca pentru Primărie, fără licitație, prin prelungirea contractului.

Primăria a încheiat doar cu Brantner un contract pentru salubrizarea străzilor din sectorul II (cealaltă jumătate de oraș) la final de 2016. Societatea câștigase întregul contract de salubrizare, concesiune pe 8 ani, însă Rosal a contestat licitația și a rămas pe sectorul I titulară (cu prelungire de contact), municipalitatea lansând o altă procedură de licitație, acum câștigată de Supercom, după contestații și bătălii în instanță.

Supercom a mai câștigat și ea licitația pentru salubrizarea Clujului, pe ambele sectoare, în 2014, însă după contestațiile înregistrate de Rosal, Brantner sau de către o altă firmă din domeniu, RER Ecologic, a fost descalificată, iar Rosal și Brantner au rămas în continuare să lucreze pentru Primăria din Cluj.

Deja este o modă ca Primăria să nu reușească să organzieze licitațiile de salubrizare la timp, să se piardă în proceduri și în contestații, iar firmele de casă să rămână în continuare să lucreze cu administrația locală.

 

(sursa: Referat de aprobare nr.572999/1/19.11.2020, primariaclujnapoca.ro)

Supercom este controlată de Ilie Ciuclea, fost prim-vicepreședinte al UNPR București și ex- senator PSD în perioada 2004-2008. Presa l-a numit ,,Lordul gunoaielor” și scrie despre el că e membru al Ordinului Cavalerilor Templieri Masoni ai Ritului York din România, iar în 2013 a fost ales Mare Comandor al acestuia. Dar și că era apropiat de Mișcarea Populară și de fostul soț al Elenei Udrea, Dorin Cocoș, pe când aceasta era liderul partidului.

Compania Supercom a declarat pe anul trecut o cifră de afaceri de aproape 220 milioane lei, un profit de 8,5 milioane lei realizat cu 1.907 angajați. Ciuclea este administratorul și acționarul majoritar al firmei. În 2014, presa scria că are un Maybach de 500.000 de dolari.

Supercom are contracte de salubrizare în București, Dâmbovița, Bistrița, Hunedoara, Caraș-Severin, Ilfov, Ialomița și Gorj.

(Ilie Ciuclea)

Vezi și:

Brantner primește jumătate din salubritatea stradală. Pentru cealaltă jumătate deținută de Rosal, primăria mai face o licitație. Instanța „a trântit”, din nou, rezultatul stabilit de primărie

Supercom cere instanței să rămână câștigătorul licitației de 30 de milioane de euro de la Cluj

Salubritatea de 35 milioane de euro a Clujului, din nou, la mâna instanței

Licitația de 35 de milioane de euro pentru salubrizarea Clujului, din nou contestată

Rosal scoasă din cărți la Cluj. Brantner ia licitația de 35 de milioane de euro organizată pe final de mandat a lui Boc și adjudecată după câștigarea alegerilor

Da, ați greșit de două ori la salubritate -modelul de bune practici de la instanță pentru primăria Cluj. Ce va face primarul

2015 cu noroc? Se reia licitația de 30 de milioane de euro pentru salubrizarea stradală. Actualizată cu rata inflației

Stop joc la salubritate. Au suflat și-n iaurt după primul eșec și au anulat licitația pentru potul de 140 de milioane de lei

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.