Închide

Două secole de teatru la Cluj

CulturăTeatruTop News by Actual de Cluj - mart. 13, 2021 0 326

Astăzi se fac două sute de ani de când la Cluj se interpretează spectacole de teatru.

Pe Ulița Lupilor – Farkas utca – azi Mihail Kogălniceanu se puneau bazele în urmă cu exact două sute de ani pentru primele reprezentații profesioniste de teatru din Cluj, în limba maghiară.

Relatează Zakarias Erzsebet, pentru Teatrul Maghiar de Stat din Cluj: ”marea deschidere a primului edificiu permanent al teatrului maghiar a avut loc pe 12 și 13 martie 1821, pe strada Farkas / Kogălniceanu, cu două spectacole diferite. În prima seară, un grup de actori amatori aristocrați au interpretat tragedia lui Teodor Körner intitulată Zrinyi, alegerea piesei în sine reprezentând un mesaj important. A doua zi, pe 13 martie, compania a prezentat o piesă scrisă de László Szentjóbi Szabó intitulată ”Mátyás király, vagy A nép szeretete a jámbor fejedelmek jutalma” (”Regele Matia sau Iubirea poporului – recompensa conducătorilor blânzi”). Prin această reprezentaţie artistică, actorii aristocrați și-au reafirmat angajamentul față de teatrul în limba maghiară și faţă de instituția în care au investit sume importante de bani, de-a lungul mai multor ani”.

Rolul principal în piesa lui Körner a fost interpretat de Dániel Petrichevich Horváth, moşier, maestru șef imperial-regal, unul dintre sponsorii teatrului în limba maghiară, cel care a și tradus piesa. Tot el a fost cel care a scris și a recitat Prologul, deschizând astfel seara festivă. Zakarias Erzsebet relatează despre desfășurarea serii: ”după introducerea profund patriotică și entuziastă, studenții Asociației de muzică din Cluj au cântat o piesă corală compusă de Zsigmond Komjátszegi Szentkirályi A Nemzet Ünnepére az Erdélyi Magyar Játékszín kinyitásakor (Dedicată celebrării naționale , cu ocazia inaugurării teatrului maghiar din Transilvania). A urmat o piesă eroică care evoca figura lui Zrínyi, în care, pe lângă Dániel P. Horváth, au jucat și: contele József Csáky, contele Pál Bethlen, baronul József Bornemisza, baronul Miklós Bánffy, Gergely Barcsay, Lajos Lészai, Ménasági, Miklós Iszlai, contesa Csáky, baronesa Mária Inczédi, contele János Rhédei, contele János Teleki, contele Pál Bethlen, Sr., contele János Bethlen, Sámuel Deáky, Intze și Végheli. Atât în prima, cât şi în a două seară festivă, teatrul a fost arhiplin, spectacolul fiind totodată onorat de prezența guvernatorului Transilvaniei, contele György Bánffy, însoțit de mai mulți nobili maghiari din cadrul guvernului regal”. Concluzia – ”a fost o seară înălțătoare, de un succes emoționant. Printr-un gest nobil, actorii aristocrați au donat teatrului costumele scumpe, cu multe ornamente, cusute special pentru spectacolul inaugural”.

Clădirea de pe actuala stradă Mihail Kogălniceanu este prima clădire teatrală permanentă din toate teritoriile vorbitoare de limbă maghiară, arată Teatrul Maghiar. Clădirea a devenit casa primei companii profesionale de teatru, denumită Societatea Naţională de Actorie, care își prezentase spectacolele în diverse locații în cei aproape 30 de ani de existenţă anterioară ridicării acestui edificiu.

Aici a avut loc premiera absolută la 6 septembrie, 1834, respectiv, al operei Bánk bán (Banul Bánk) care ulterior s-a bucurat de un succes fulminant, dar aici s-au susținut și primele concerte de muzică clasică, respectiv, tot aici, în ianuarie 1899, Jenő Janovics a folosit pentru prima dată scene de film în cadrul unui spectacol teatral. Clădirea a fost folosită aproximativ 85 de ani, până la construirea clădirii din Piaţa Ştefan cel Mare. ”A fost, de asemenea, denumit Teatrul Naţional al Ungariei, alături de cel din Pesta, creatorii săi contribuind nu de puţine ori la lansarea şi înflorirea vieţii teatrale din Budapesta. Mai multe personalităţi teatrale notabile și-au început cariera aici, inclusiv cele mai mari nume ale scenei, cum ar fi: Mari Jászai, Ede Paulay, Imre Szacsvay. În 1896, Mór Ditrói a fost invitat să înființeze Teatrul de Comedie (Vígszínház) din Budapesta, el ducând cu el o mare parte a companiei clujene”, arată Teatrul Maghiar de Stat.

Să mai precizăm că la Cluj începuturile punerii în scenă a spectacolelor de teatru sunt chiar mai vechi – pe 17 decembrie 1792, odată cu premiera piesei ”A titkos ellenkezés vagy Köleséri”, Nemzeti Játszó Társaság (Societatea Națională de Actorie) începe să-și prezinte producțiile publicului, lansând astfel primul teatru permanent în limba maghiară, la Cluj.

Zakarias: ”în octombrie 1792, tinerii actori nobili conduși de János Fejér – și anume József Kontz, János Sáska, Pál Jantsó, Mihály Verestói, frații lui János Fejér: István și Rozália, Terézia Kis și Terézia Keszeg – au înaintat o cerere guvernatorului regal, precum și Parlamentului, în care cereau să li se permită interpretarea pieselor scrise în limba maghiară atât la Cluj, cât și pe întreg teritoriul Transilvaniei. Cererea le-a fost aprobată, chiar dacă autorizarea în sine avusese mai degrabă un ton tolerant decât entuziast. Scopul primordial al nobililor actori tineri nu era punerea în scenă a comediilor şi distrarea publicului, ci îmbogăţirea și cultivarea limbii maghiare. Curând, li s-a alăturat foarte talentatul și eruditul János Kótksi Patkó, care a ridicat semnificativ nivelul artistic al primei companii de teatru. Kótsi a devenit o personalitate definitorie și de vază a companiei. Tinerii actori s-au străduit ca în limitele autorizaţiei primite să găsească o locaţie pentru punerea în scenă a spectacolelor. Contesa Rhédey, născută baroneasa Terézia Bánffy, a venit în întâmpinarea lor oferindu-le gratuit în acest scop sala de bal a palatului său, pentru un an întreg”.

Nu multă lume știe că tot în această clădire au fost proiectate primele filme, la Cluj. Citește și:

Cum a intrat cinematografia în Cluj, cu 100 de ani înainte de TIFF

Care a fost primul film turnat la Cluj acum o sută de ani, de care nu mai știe nimeni

Nici un comentariu

Scrie un comentariu