Închide

Regulament pentru „Garnizoana culturală” care se amenajează pe Dorobanților/Amenajarea viitorul Centrul Cultural al Clujul trebuie să fie gata în iunie 2025

ActualitateAdministrațieCultură by Actual de Cluj - apr. 25, 2024 0 139

Lucrările la Garnizoană sunt în toi! , arară Centrul Cultural Clujean. Primăria pregătește deschiderea anul viitor a 2500 mp de spații culturale destinate comunității profesionale din sectoarele culturale și creative din Cluj în clădirea-Garnizoană de pe Calea Dorobanților nr. 106 . Este vorba despre o clădire monument care se reabilitează (în cadrul unui proiect pentru care se mizează pe o  finanțare nerambursabilă) de către asocierea Euras – AddConcept în baza unui contract încheiat cu Primăria la începutul anului 2023. Costurile proiectului au fost ajustate la finalul lunii august 2023 la peste 38,8 milioane lei, cu TVA. 
„La planificarea spațiilor am lucrat împreună cu membrii noștri și cu municipalitatea și tot împreună cu ei vom lucra în acest an la elaborarea unui regulament de folosire a Garnizoanei”, a anunțat Asociația Centrul Cultural Clujean. 
Organizația are 131 membri, instituții și organizații culturale, universități, asociații ale societății civile și ale mediului de afaceri, administrația locală și județeană din Cluj. Centrul gestionează programe de dezvoltare a sectorului cultural și de creștere a impactului culturii în societate, în domeniile educație, sănătate și well-being, dezvoltare urbană și rurală.
Asociația a arătat că lucrările de reabilitare a clădirii sunt în toi și a postat o filmare aeriană cu șantierul de modernizare (foto Cover).
Aceasta organizație urmează să se mute și ea în acest nou spațiu, Garnizoana Culturală, unde inițial a propus un Centru Contemporan de Artă, însă proiectul nu s-a mai putut implementa având în vedere exigenețele de reabilitare a clădirii, monument istoric. De asemenea, Primăria intenționa să contruiască pe Calea Dorobanților nr. 106 o sală de concerte și un sediu pentru Filarmonica Transilvania, priect abandonat între timp. Ulterior a anunțat că va reabilita doar clădirea Garnizoană de la stradă cu fonduri norvegiene, însă proiectul nu a mai fost implementat. Anul trecut, s-a găsit o nouă sursă de finanațare.

Lucrările de modernizare a imobililul de pe Dorobanților (de pe amplasamentul unde Primăria a abandonat amenajarea Centrului Cultural Transilvania – sediu Filarmonică) au început în iunie 2023, iar termenul de execuție este de doi ani.

Noul Centru Cultural din Cluj-Napoca se reabilitează într-un proiect cu finanațre nerambursabilă de peste 38 de milioane de lei (potrivit ultimei ajustări făcute de Consiliul Local în august 2023). Contribuția Primăriei pentru cheltuielile neeligibile ale proiectului este de 4,3 milioane de lei (inclusiv TVA), alți 690.164.71 lei reprezentând contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului.

La începutul lui 2023, administrația locală a semnat contractul de execuție pentru lucrările de reabilitare a clădirii de pe Dorobanților nr. 106 cu Asocierea SC Euras SRL și SC Addconcept SRL, având ca obiect execuția lucrărilor pentru proiectul „Restaurare, revitalizare și valorificarea monumentului istoric de pe B-dul 21 Decembrie 1989  nr. 106 din Cluj-Napoca – pavilionul B, în vederea realizării unui centru cultural”.  Lucrările la proiect au început în 9 iunie 2023.

În 23 august, Agenția de Dezvoltare Regională Nord Vest a lansat apelul de proiecte pentru Conservarea, protecția și valorificarea durabilă și competitivă a patrimoniului cultural și istoric, inclusiv asigurarea și îmbunătățirea accesului către acestea (URBAN), axă pe care Primăria a depus un proiect pentru finanțarea investiției.

Reamenajarea implică reabilitarea, restaurarea și extinderea (mansardarea), precum și dotarea imobilului monument cu (parte, etaj și pod mansardabil) în scopul amenajării unui centru cultural. Sunt propuse consolidări culturale, reabilitarea și restaurarea spațiilor interioare și a fațadelor, amenajarea subsolului, a parterului și a mansardei pentru expoziții, evenimente culturale și spații conexe.

Centrul Cultural ar urma să fie gata în iunie 2025.

(imagini șantier, martie 2024/Emil Boc/Facebook)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu