Închide

Expoziție la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, se deschide în această săptămână, 38 de lucrări de Wanda Mihuleac, reprezentanta României la Bienala de la Paris în 1982

Cultură by Actual de Cluj - apr. 22, 2024 1 89

Expoziție la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, se deschide în această săptămână.

E vorba de expoziția ”Ecologica”, a artistei Wanda Mihuleac, deschisă între 25 aprilie și 19 mai, cu vernisaj joi 25 aprilie de la ora 18. ”Wanda Mihuleac este un artist vizionar, deschizător de drumuri, fiind recunoscută pentru contribuția sa exemplară la fenomenul artistic contemporan”, arată curatorii expoziției. ”Lucrările pe care le prezentăm pentru prima dată publicului la Cluj-Napoca în expoziția „Ecologica” dezvăluie, prin insolite formulări vizuale, caracterul sincron cu preocupările artiștilor europeni pentru arta cu mesaj ecologic, arta conceptuală și pentru vizualitatea experimentală post-grafică”.

Cariera artistică a artistei Wanda Mihuleac s-a desfășurat atât în țară, unde a studiat la Universitatea Națională de Artă din București între 1964-1970, cât și în străinătate, începând cu studiile sale de specialitate la Universitatea din Paris-1 Panthéon-Sorbonne, pe care le-a urmat între 1993 și 1994. Locuiește și creează în Franța începând cu 1988. A debutat în anul 1970, în cadrul unei expoziţii anuale de grafică. Pe durata cuprinsă între 1971 şi 1975, Wanda Mihuleac a participat la saloane de grafică, expoziţii colective şi expoziţii de artă românească organizate la Bayreuth, Tokyo, Moscova, Bruxelles, Havana, Florida, Buenos-Aires, Bremen, Berlin, Roma, Copenhaga, New York, Bagdad, Florenţa sau Veneţia.

Expoziția de la Cluj prezintă 38 lucrări de grafică, realizate în intervalul 1976-1989, donate de către Wanda Mihuleac Muzeului de Artă Cluj-Napoca anul trecut. Expoziția include două filme realizate de Wanda Mihuleac, ”Panta Rei” (1975) și ”Reconstrucție de peisaj” (1978), care fac parte din colecția Centrului Pompidou. Celor 38 de lucrări li se alătură o instalație și o lucrare de pictură, care vor figura în expoziție prin colaborarea cu colecționarul Flaviu Cicirean.

Wanda Mihuleac a reprezentat România la Bienala de la Paris din 1982, cu o instalație de mari dimensiuni intitulată ”Proiect psihoecologic”.

”În selecția actualei expoziții, mesajul ecologic este exprimat prin titluri și imagini care prelucrează următoarele arii tematice: reconstrucții de peisaj, proiecte pentru o insulă, proiecte de peisaj și insule sau geometria secretă care se află în spatele imaginilor naturii”, arată curatorul Dan Breaz. ”Donația valorificată prin expoziția „Ecologica” reprezintă o oportunitate unică, având în vedere că Wanda Mihuleac este un artist de excepție atât la nivel național, cât și la nivel internațional. În plan național, opera artistei Wanda Mihuleac este esențială pentru întemeierea curentului conceptualist, respectiv pentru arta cu mesaj ecologic, domenii în care artista a avut un rol de pionierat”, arată acesta.
Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în 19 mai, de miercuri până duminică inclusiv, între orele 10 și 17.

Un comentariu

  1. Demers salutar al Muzeului de Artă Cluj. Fabuloasă donația Wandei Mihuleac! O urmăresc de ani buni și aștept să văd expoziția pentru un viitor articol.
    Felicitări curatorului și întregii echipe a Muzeului de Artă, Palatul Banffy Cluj.

Scrie un comentariu

Articole similare