Închide

Documentarul satiric „Al cui câine sunt?”, regizat de un clujean, are premieră specială la Cluj în prezența regizorului, azi

Cultură by Actual de Cluj - nov. 02, 2022 0 231

Documentarul satiric „Al cui câine sunt?”, regizat de un clujean, are premieră specială la Cluj în prezența regizorului, azi.

Documentarul „Al cui câine sunt?”, scris și regizat de Róbert Lakatos, va rula din 4 noiembrie pe marile ecrane din România, la Cluj va fi proiectat în cinematografele Arta și Victoria. Joi 3 noiembrie filmul rulează în avanpremieră la Casa Orășenească de Cultură Covasna. Proiecții speciale în prezența regizorului Róbert Lakatos sunt programate la Cluj-Napoca, diseară la ora 20 la Cinema Victoria și în 9 noiembrie la Cinema Arta, dar și în București și Târgu Mureș.

”Acest eseu documentar satiric vorbește despre politică într-o lume în care cetățenii sunt câinii, politicienii sunt crescătorii de câini, funcționarii sunt proprietarii, națiunile sunt rasele naționale câinești, țările sunt federațiile naționale ale crescătorilor, iar forumul suprem internațional este Federația Canină Internațională. Regizorul este cel care interpretează realitatea și manipulează opinia publică”, prezintă producătorii. ”Am vrut să fac un film pe care Caragiale și-ar dori să-l vadă”, spune regizorul Róbert Lakatos. ”În acest documentar satiric, ideologiile de creștere a câinilor sunt metafore pentru politicile naționale și sociale ale oamenilor”.

Regizorul filmului, de etnie maghiară, în timp ce caută ”mireasa” perfectă pentru alter-ego-ul său, un câine de rasă Kuvasz – deci, un ungur de rasă pură după cum îl prezintă -, și astfel se trezește implicat în politica de creștere a câinilor. Pe parcursul poveștii, regizorul intră sub influența diferitelor ideologii, precum naționalismul – când află că rasele maghiare sunt degenerate, încearcă să salveze aceste rase de la degenerare, regionalismul – când încearcă să dezvolte o nouă rasă regională maghiară transilvăneană, ca expresie a identității sale culturale specifice, sau liberalismul – când află în urma testului său genetic că este o «persoană de rasă mixtă», deci, practic, o corcitură. Însă este dezamăgit de toate aceste variante – așa încât eșuează ca politician canin.

Róbert Lakatos s-a născut în 1968, la Cluj-Napoca, este regizor de film și director de imagine, conferențiar universitar și locțiitor șef de catedră al Departamentului Media, secția Film, Fotografie și Media din cadrul Universității Sapientia din Cluj. Pentru filmele sale, a primit mai multe premii, precum Europa Cinemas Label la Karlovy Vary 2008, Golden Dove la Leipzig și premiul Criticii de film din Ungaria. A debutat regizoral în 2003, cu scurtmetrajul documentar ”Csendország / Tărâmul liniștii”. Acestui film i-au urmat două scurtmetraje documentare și de ficțiune, iar primul lungmetraj de docu-ficțiune a fost ”Bahrtalo! / Hai noroc!”, lansat în 2008.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu