Cum arată gara mică transformată temporar de artiști clujeni în galerie neconvențională de artă
ActualitateCulturăTop News by Luminiţa Silea - oct. 30, 2016 0 2777
„Atât de simplu a fost. Am depus o cerere scrisă, am așteptat două luni și am primit un răspuns pozitiv”, sintetizează artistul Ștefan Botiș transformarea din Gara mică a Clujului, ocupată zilele acestea de artă și artiști și botezată: „Spațiul cultural Gara Mică”. Este al doilea an consecutiv când tinerii artiști clujeni deschid pentru câteva săptămâni clădirea construită pentru a deservi în perioada comunistă muncitorii de lângă Cluj care lucrau în fabricile și uzinele orașului și o fac, la propriu, să miroase a vopsea, a pictură. Pe considerentul că orașul oricum nu are o Galerie de Artă, să nu mai vorbim de una așa de generoasă, cum e spațiul activat de tinerii artiști clujeni.
Gara mică a fost construită în 1976 pentru a dervi stațiile de scurt parcurs, iar după 40 de ani cei de la CFR Cluj au închis-o pentru că nu mai era rentabilă. A stat cu lacăt și în paragină. În 2014-2015, inițiativa arhitecților, Scena Urbană, a atras atenția asupra potențialului cultural al gării mici și a redeschis temporar ușile clădirii, aflate într-o stare jalnică, cu pereți vopsiți în orange și albastru, cu geamuri sparte și urme ale unui cafe-bar care funcționa aici în perioada de glorie. Potențialul spațiului a fost valorificat mai departe și inclus în proiectul cultural al Clujului candidat la titlul de Capitală Culturală Europeană: gara mică a fost pe lista clădirilor care ar trebui să reconfigureze un Centru Cultural de Artă Contemporană al orașului. Clujul a pierdut titlul, așa că, deocamdată viitorul rămâne incert. Orașul e pregătit să continue proiectul cultural de capitală, însă va stabili abia, la finalul anului, ce, când și cum se va întâmpla acest deziderat.
FOTO/VIDEO Hai, vino iar în gara noastră mică! Vizită în clădirea închisă de lângă trenuri
Model de colaborare între autoritățile locale: se pregătește un centru de artă la Gara Mică
Se deschide gara mică. Pentru artă
Între timp, artiștii clujeni s-au mobilizat și au reușit să facă un parteneriat cu proprietarul clădirii, cei de la Căile Ferate Române (CFR), și să redeschidă gara mică, timp de o lună, ca spațiul cultural de artă al Clujului. „Cum am pornit noi? Căutam un spațiu în care să expunem pentru că voiam să aducem la Cluj și artiști străini. Am avut contacte cu o inițiativă din Berlin, Raum für drastische Massnahmen (Camera pentru măsuri drastice – n.red.), un proiect de spațiu idependent care funcționează de 4 ani în Germania și care e administrat și finanțat de artiști. Unii se ocupă de administrare, alții cotizează 10-20 euro și se susțin și din evenimente. Vând bere cu 2,5 euro. N-au un spațiu mare, dar sunt cunoscuți la nivel social, au făcut peste 100 de evenimente. Și eu am expus la ei, în Berlin. Ideea mi-a plăcut și ne-am dorit ceva similar în Cluj. Și, cum spuneam, am pornit să căutăm un spațiu potrivit. Ne-am uitat și pe internet, pe olx, să vedem oferta. Tot ce se oferea erau spații scumpe, mici, proaste, cu proprietari care nu sunt dispuși la nimic și nu voiau să le dea pe perioada de 10 zile cât ne interesa pe noi. Am trecut pe aici și am văzut spațiul asta. Mi-a picat fisa. A cui e? Am mers la șeful gării, m-a îndrumat la sucursală, unde am găsit oameni deschiși. Le-a explicat ce voiam să facem. Atât de simplu a fost. Am depus o cerere scrisă, am așteptat două luni și am primit un răspuns pozitiv. Așa am făcut parteneriatul prin care am putut deschide gara mică”, explică artistul plastic Ștefan Botiș.
Anul trecut, aici a avut loc art-show-ului internațional ,,berlininclujinberlin”, în care, timp mai bine de o săptămână, gara mică a fost punctul care a legat artiști din Germania de artiștii clujeni, print-o expoziție comună, organizată la finalul lunii octombrie, la inițiativa lui Ștefan Botiș și a ucraineanului Alexander Miror.
Anul acesta, proiectul a țintit și mai sus: gara mică să devină un atelier la propriu pentru artiști dar și o galerie de artă a orașului unde să aibă loc și evenimente apropiate de arta contemporană – de la dezbatreri la concursuri și întâlniri între arte și artiști. Temporar.
„Spațiul nu arăta așa cum se prezintă acum. Sau cum a fost anul trecut. Am zugrăvit, am instalat pereți ieftini. Nu că am investit noi foarte mult, dar înainte era un dezastru orange și albastru în interiorul clădirii și multă mizerie. A rezultat un Space (spațiu – n.red.). Ne-am dorit să-l facem anul acesta mai relaxat. Am pictat în el, am expus. Am inițiat dezbatreri. Urmează săptămâna următoare să îi avem pe cei de la Reborn Bicycles care se ocupă de recondiționarea de biciclete, pe graferul Kero. La începutul săptămânii, luni, vin cofondatorii spațiului din Berlin care ne-au inspirat și vor povesti despre experiența lor. Vom mai avea și un concurs, Game of Skate, spre finalul săptămânii viitoare. Clujul are nevoie de spații noi. Orașul nu are în prezent o galerie de artă contemporană. Și avem nevoie de un astfel de obiectiv dacă ne dorim și la noi expoziții importante”, a mai subliniat Botiș.
Proiectul de anul acesta inițiat la gara mică e botezat „Spațiul cultural Gara Mică” și a avut ca target, timp de o lună, să reactivele spațiul.
Joi seara – 27 octombrie – în gara mică s-a deschis și expoziția ,,DIY” (Do It Yourself) care reumește lucrări realizate de 20 de artiști – Ajder Roxana Daniela, Andreea Victoria Anghel, István Bába, Adriana Bădoi, Balarău Rareş, Ionela Blaj, Patrick Biris, Botis Stefan, Gagyi Botond, Erjon Çuli, Norbert Filep, Szilard Gaspar, Pavel Grosu, Andrei Ispas, Kopacz Kund, Sergiu Laslo, Laszlo Mathe, Madalina Mihailovici, Pacurar Matei, Stefan Norbert, Todor Tamas, Andrea Tivadar, Matei Tigareanu.
„Am fost pe locul doi în competiția Com on Cluj (proiectul e bugetare participativă născut în Capitala Tineretului Cluj 2015 prin care se finanțează cu bani de la primărie proiecte inițiate de tineri – n.red.) și am primit finanțare. Și anul trecut am participat. Nu sunt mulți bani, dar sunt importanți, mai ales că se dau înainte. Am reușit să mai primim și fonduri de la sponsori. Unii ne-au făcut afișele, alții ne-au dat sponsorizări. Nici de aici nu vin mulți bani, dar, împreună, se adună un buget. Parteneriatul cu cei de la CFR noi l-am făcut fără chirie, pe promovare reciprocă. Prețurile aici în zona gării pentru spații pornesc de la 10 euro/mp. Cine își permite ca artist să închirieze acest spațiu cu 10.000 de euro pe lună? Pentru că este mare, are 1000 și ceva de metri pătrați”, a adăugat artistul platic Ștefan Botiș.
Până când Capitala Culturală de la Cluj se va hotărâ sau va lupta pentru ca gara mică să intre într-un circuit cultural al orașului, artiștii clujeni care au reactivat deja de doi ani spațiul doresc să încerce un parteneriat pe termn lung. „Asta încercăm, ca acest obiectiv să fie permanent deschis pentru evenimente culturale. Și să-l luăm noi. Gara a fost făcută în 1976. E un obiectiv stategic pentru că este lângă liniile ferate. E greu de obținut pentru că nu se poate vinde sau transfera, mai ales din perspectiva în care cei de la CFR vor să extindă linii sau să modernizeze calea ferată din Cluj. Totuși, în inventarul lor, ca bun, se poate casa după 50 de ani, când încetează durata sa de viață. Mai sunt 10 ani până când, legal, cei de la CFR pot demola clădirea. Așa că, avem timp să facem ceva cu acest spațiu”, mai spune Botiș.
Mai jos, o privire în Spațiul Cultural Gara Mică, mobilat cu tablouri sau instalații suspendate. Și un video de la reprezentația live de pictură care a avut loc în 27 octombrie și a lansat oficial expoziția de la Gara.
(video realizat de Andriana Oborocean and Beatrice Moraru)
Modernitatea se oprește la scările care duc spre gara mică. Fizic, spațiul din zona gării a fost recent modernizat, însă pavajele montate printr-un proiect al primărie pune o graniță între oraș și gara mică. Gara e a CFR-ului și nu s-a investit aproape nimic în ea.
După ce urci scările cu asfalt sărit și neîngrijite, un afiș alb negru te pregătește pentru noua experiență: arta contemporană a ocupat gara feștită prin grija artiștilor clujeni.
În interior, calci pe o podea marmură. Tavanul înalt poartă ecoul și clădirea e de gheață, încremenită. La propriu. E frig în gară, căci, fiind una de scurt parcurs, nimeni nu s-a preocupat să o încălzească. Dar miroase a pictură. Pereții, acum albi, au preluat tablori, iar miezul clădirii e ocupat de o instalație suspendată cu scaune și banchete tapițate cu piei de animale. Tavanul mai are bucăți scorojite care amintesc de anii când clădirea a zăcut în paragină.
Scările în spirală care duceau la cafe-barul de la etaj au primit și ele o ambianță nouă: urme de pași și pereți pictați. În noul cafe-bar, de o parte și de alta a fostei zone de servire, sunt tot lucrări de artă. Unele care așteaptă să primească tușele, altele instalate pe pereți.
Expoziția de la Gara Mică mai poate fi vizitată săptămâna următoare, între 12-15.00. Serile, începând cu cea de luni, ora 18.30, vor fi ocupate cu dezbateri, concursuri și evenimente.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Agentul de vânzări condamnat la Cluj pentru ultraj după ce a amenințat un polițist local care i-a ridicat mașina din centrul orașului a atacat decizia la Curtea de Apel, cerând achitarea, Curtea respinge cererea
oct. 14, 2024 0
-
Fără incidente la probabil cel mai vechi târg din România, organizat în weekend la Cluj
oct. 14, 2024 0