Închide

FOTO/VIDEO Hai, vino iar în gara noastră mică! Vizită în clădirea închisă de lângă trenuri

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - oct. 14, 2014 2 1728

 

„Gara mică”, „gara de navetiștisau oficial „clădirea de călători de scurt parcurs” e clădirea aceea ciudată din Piața Gării care stă nefolosită de mai bine de cinci ani în zona încâlcită de lângă trenuri. De la închidere a fost văzută ca potențial parking, club, spațiu de expoziții, birouri sau centru multifuncțional. Deocamdată e abandonată. Am intrat, totuși, cu ocazia Scenei Gării, care a deschis pentru două zile și gara mică.

 

DSC_1085

 

Imobilul se află în proprietatea Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR S.A. și stă închis de câțiva ani, după ce a fost scos din circuit fiindcă nu își mai justifica activitatea, pe fondul scăderii traficului pe rutele „de scurt parcurs”. Pe alocuri seamănă a bucată de poster politic (acolo unde spațiul e portocaliu-albastru), dar mai are câte o hârtie-afiș anunțând reduceri de prețuri la fostele ghișee amintind că a fost cândva gară, își confirmă la fiecare pas statutul de clădire abandonată (la parter, pe treptele în spirală, la etajul cu un cafe bar Maxx) și e iluminată în fragmente prin multele ferestre.

 

 

Conducerea gării de la Cluj încearcă de câțiva ani să găsească o destinație pentru clădirea neutilizată, dar niciuna dintre opțiunile vehiculate până acum nu s-a materializat. Din lipsă de interes din mediul privat sau pur și simplu din cauza piedicilor birocratice sau a lipsei de colaborare între instituțiile statului, clădirea stă abandonată. „Încercăm să închiriem clădirea de mult timp, dar nu există interes. Au mai fost niște variante de-a lungul vremii, la un moment dat se interesase cineva care ar fi vrut să facă un club, dar nu s-a mai ales nimic de aceste planuri. Spre deosebire de celelalte spații din gară, de mai mici dimensiuni unde vine lumea la licitații, în cazul acestei clădiri încă nu avem soluții. Investițiile pentru punerea ei în funcțiune ar fi foarte mari și nu putem nici să o înstrăinăm – se poate doar închiria pe o perioadă de cinci ani. Or, nimeni nu a fost dispus să investească în aceste condiții. Cât despre administrația publică, aici problema e tot de proprietate – nu se implică într-un spațiu care aparține CFR”, au explicat reprezentanții gării. Una dintre variantele pentru folosirea spațiului, lansată pe timpul fostei administrații Apostu, dar abandonată, a fost aceea de a folosi locul pentru realizarea unui parking.

 

 

Propunerea studenților: centru multifuncțional

Un studiu privind sincopele existente și potențialul zonei gării realizat de studenți desenează fosta gară mică în centru multifuncțional, cu punct de informare. Propunerea a fost conturată în urma unui studiu realizat pe parcursul a două săptămâni în cadrul Universităţii de Vară organizate de Ordinul Arhitecților din România, filiala Transilvania. „Legături întârziate, trenuri pierdute sau pur și simplu așteptare, clădirea gării mici prezintă un mare potențial în ceea ce privește crearea unui centru multifuncțional care să pună la dispoziția călătorilor (și nu numai) un spațiu de relaxare, de petrecere a unui timp liber de calitate. Amplasarea unui punct de informare este imperios necesară, dat fiind faptul că în prezent zona gării nu dispune de un astfel de punct de ajutor pentru călători”, arată participanții la Universitatea de Vară care s-au ocupat de tema Gara. De altfel, reprezentanții conducerii OART s-au arătat interesați de a utiliza acest spațiu pe termen mai lung de un final de săptămână, atât cât a fost transformată gara în „scenă urbană”.

 

plansa propuneri gara mica

 

Ce e cu Scena Urbană

Gara mică a fost temporar re-deschisă în acest week-end și chiar transformată în spațiu de expoziție, în cadrul Scenei Urbane, o iniţiativă a OART care și-a propus să readucă în atenție spații neglijate ale orașului și care s-a instalat pentru această ediţie la gară, pentru un final de săptămână (10-12 octombrie). „Valoarea istorică, poziția pericentrală şi generozitatea spaţiului îl pot transforma prin evenimente culturale într-un loc apreciat în mod real de comunitate”, susţin iniţiatorii proiectului. Au fost montate instalaţii, scenă şi zone de relaxare şi s-au anunţat spectacole şi concerte.

 

 

Citește și

 

Foto/ Video Ce probleme are Gara, poarta oraşului ruptă de oraş. Cu scenă se vede altfel

 

 

 

2 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare