Închide

Foto/ Video Ce probleme are Gara, poarta oraşului ruptă de oraş. Cu scenă se vede altfel

EconomieTop News by Kristina Reştea - oct. 11, 2014 0 1803

 

Gara clujeană, veche de 144 de ani şi clasată ca monument istoric, zonă de tranzit, dar cu spaţiu public neglijat, e înveselită zilele acestea: au apărut scenă şi locuri de şezut în preajma locomotivei negre, desene prin tunelurile subterane şi instalaţii suspendate, piane în hol şi culori- graffiti pe trenuri vechi. Arhitecţii au instalat Scena Gării. Spaţiul se mobilează şi cu expoziţii şi spectacole.

Scena Urbană, o iniţiativă a Ordinului Arhitecţilor din România Filiala Transilvania (OART), s-a instalat pentru această ediţie la gară, pentru un final de săptămână (10-12 octombrie). „Valoarea istorică, poziția pericentrală şi generozitatea spaţiului îl pot transforma prin evenimente culturale într-un loc apreciat în mod real de comunitate”, susţin iniţiatorii proiectului. Au fost montate instalaţii, scenă şi zone de relaxare şi s-au anunţat spectacole şi concerte.

 

Ce probleme de infrastructură are Gara

 

Gara se confruntă cu probleme serioase, a căror rezolvare implică însă mai mulţi factori de decizie. Crearea unor legături eficiente şi funcţionale între tunelurile pietonale, crearea unei staţii de taximetre, similare eventual cu cea de la Aeroport, şi exploatarea spaţiilor acum neutilizate ar fi câteva dintre intervenţiile de care are nevoie zona, potrivit conducerii gării. “Ideal ar fi să reuşim să mai atragem clienţi în gară, nu ne mai putem baza doar pe cei care tranzitează spaţiul. Clădirea gării este monument istoric, e păcat să nu fie mai bine exploatată în interesul comunităţii. Marea problemă când vine vorba de investiţii ţine de proprietate – dacă spaţiile aparţin de CFR, e mai greu se pare să se implice Primăria sau Consiliul Judeţean”, punctează reprezentanţii gării.

 

gara mica

 

Gara colorată

 

Până să se rezolve problemele „macro” sau să cadă la înţelegere instituţiile statului între ele, organizatorii Scenei Urbane, cu sprijinul conducerii gării de la Cluj au redesenat temporar locul ca să le amintească locuitorilor că există. Dezolantele săli de aştepare, peroanele unde simţi miros de naftalină şi alcool, spaţiile scoase spre închiere, dar nedorite încă de nimenti („gara mică”), tunelurile de trecere pe care lumea încearcă să le evite – toate arată de vineri ceva mai colorat. S-a mai făcut o dată curăţenie şi s-a instalat Arta. Înspre şi prin pasaje au apărut instalaţii, pereţii sunt desenaţi cu „mobilier” conturat din benzi albe, flutură păsări-origami şi bule prin care vorbesc de obicei personajele din benzi desenate.

 

 

Spaţiul dintre clădirea centrală a gării şi „gara mică” acum scoasă din circuit a fost de asemenea transformat: a apărut scenă şi locuri de şezut, iar spaţiul cu „Nu călcaţi iarba” a devenit prietenos pentru utilizatori, având ca fundal chiar Locomotiva Neagră şi încâlcita Piaţă a Gării. Aici sunt programate spectacole. Vineri după-amiază, înainte de începerea programului oficial, conducerea OART, în frunte cu Szabolcs Guttmann şi Daniela Maier, a venit să inspecteze/ pregătească locul, alături de oaspeţii străini (e şi artistul Marc Aymon pe care l-ai zărit cu doar câteva minute pe afiş). Mai e de lucru – se mai instalează panouri, macii încă nu au fost „plantaţi” afară…

 

 

De pe peron se zăreşte mişcare şi în jurul trenurilor ruginite cu vedere spre noul capitalism care s-a instalat pe fosta platformă Tehnofrig (Dedeman-ul din spatele gării).

 

 

E spectacol de graffiti pe vechile trenuri, fiindcă aici Scena s-a intersectat cu un alt festival aflat zilele acestea în desfăşurare la Cluj – TIMAF.

 

 

În holul gării, pe fundal de anunţuri pentru călători, printre casierii şi trecători s-au instalat piane. Călătorii sunt tot grăbiţi, dar mai aruncă şi câte o privire curioasă sau măcar îşi lasă câte o plasă pe noul obiect apărut în „lobby”-ul gării – pianul. „Mami, ce e aici?”, se aude prin pasaje. Iar înspre sălile de aşteptare şi zonele comerciale au apărut panouri cu propuneri-planşe pentru revitalizarea zonei. Sunt aici câteva idei conturate pe parcursul a două săptămâni în cadrul Universităţii de Vară organizate de OART, care a tratat mai multe teme, printre care şi cea a spaţiului de „poartă” de oraş.

 

 

 

Soluţii de la Universitatea de Vară

 

„Staţiile de tren ar trebui să fie spaţii plăcute din punct de vedere estetic. Acestea ar trebui să fie zone de adăpost, de aşteptare, de legătură între comunităţi”, explică din planşe participanţii. Spaţiul care se află acum între clădirea principală şi gara mică nu este folosit de trecători, ba chiar uneori e considerat ca fiind unul care trebuie ocolit, au constatat studenţii. „Încercăm să îi dăm o nouă folosinţă prin introducerea de spaţii de şedere, zone verzi şi zone pavate, care să creeze acea legătură între oraş şi gară”, arată participanţii de la Universitatea de Vară.

 

Studenţii propun ca spaţiul acum nefolosit să fie transformat în zone pentru relaxare. „Pentru a realiza conexiuni între spaţii este necesară crearea unor alei pentru promenadă  şi a unor piste pentru biciclişti integrate în spaţiile verzi. Şinele de cale ferată care acum nu mai sunt folosite ar putea fi reintegrate în spaţiul urban creându-se zone de promenadă sau spaţii verzi”, arată participanţii de la Universitatea de Vară. O altă problemă punctată în cadrul analizei de doar două săptămâni ţine de conexiunea cu oraşul – zona gării trebuie să fie un spaţiu al comunităţii, bine conectat cu toate punctele de acces înspre aceasta. Pentru strada Horea, care leagă centrul oraşului de gară, tinerii au propus crearea de legături între punctele de interes prin trasee verzi, aliniamente stradale şi mobilier urban adecvat.

 

gara plansa 1

 

Gara Cluj-Napoca, clasată în lista monumentelor istorice, e „ruptă” de orașul pentru care e de fapt una dintre porțile de intrare, deși în mari orașe europene zona este una dintre cele mai interesante inclusiv din punct de vedere comercial. Lipsește o legătură cu autogara, dar și cu zona din spatele Pieței Gării, acum teren de dezvoltare imobiliară, dar încă separată de oraș, au fost câteva dintre primele concluzii ale analizelor, după cum explica arhitecta Daniela Maier, îndrumător în cadrul Universității de Vară și coordonator al evenimentului Scena Urbană.

 

gara plansa Horea

 

Deocamdată, primăria a dat drumul unor intervenții pentru reabilitarea infrastructurii în zonă, dar nu le-a finalizat: în aceste luni încă se mai lucrează la pasajul pietonal de sub strada Horea și ar trebui să urmeze lucrările de proiectare și execuție pentru o legătură între acest pasaj și pasajul gării.

 

santier pasaj

 

pasaj santier in lucru

 

Unde se pune Scena Urbană

 

Scena Urbană este o iniţiativă a Ordinului Arhitecţilor din România Filiala Transilvania care are ca scop reactivarea spaţiilor urbane. Primul eveniment din această serie s-a derulat în octombrie 2012, sub numele de Scena Cetăţii, anul 2013 a fost dedicat revitalizării Grădinii Botanice “Alexandru Borza”, iar în luna mai a acestui an Scena Urbană s-a instalat cu evenimente pe strada Kogălniceanu. Universitatea de Vară a fost organizată în perioada 1-15 iulie, de filiala Transilvania a Ordinului Arhitecților din România, un eveniment cu caracter academic şi de cercetare ce a implicat studenţi arhitecți si peisagişti, sub tutela unor specialişti din domeniul arhitecturii şi zonelor protejate. Zona gării a fost unul dintre spațiile propuse pentru studiu la ediția din această vară.

 

om si afis

 

Program 10-12 octombrie la gară
– Musical și teatru: My Fair Lady, susținut de Opera Group Project; Dl Goe -spectacol realizat de Elena Ivanca și Luminița Toader cu participarea elevilor Liceului de Coregrafie și Arta Dramatică Octavian Stroia Cluj-Napoca;
– concerte susținute de: Marc Aymon (Elveția), Glass Fish (Cluj-Napoca), Los Pomelos (Cluj-Napoca);
– expoziții de Landart, pictură, expoziție UAD, Proiecte realizate în cadrul Universității de Vară Transilvania organizate de OART
– activități pentru copii
– workshop de pian Ars-cantus și workshop UAD
– tururi ghidate

 

harta-gara

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.