Închide

Model de colaborare între autoritățile locale: se pregătește un centru de artă la Gara Mică

ActualitateTop News by Luminiţa Silea - mart. 05, 2015 1 652

Compania de Căi Ferate este dispusă să dea orașului în chirie Gara Mică pentru amenajarea unui centru de artă contemporană, așa cum își dorește Asociația Cluj-Napoca 2021, cea care se ocupă de candidatura orașului la titlul de Capitală Culturală Europeană. Anunțul a fost făcut astăzi de prefectul Gheorghe Vușcan care a venit la Adunarea Generală a Asociației cu răspunsul de la SN CFR. Primarul Emil Boc a menționat că închiriere nu răspunde planurilor culturale ale orașului pe termen mediu și lung și a afirmat că „trebuie profitat că avem un ministru clujean la Transporturi” care poate să susțină o hotărâre de guvern pentru preluarea spațiului de către autoritățile locale, fie de primărie, fie de Consiliul Județean.

„Sunt printre cei care susțin într-un fel sau altul candidatura. Competiția este importantă iar noi știm să facem lucruri bune la Cluj. Mai trebuie să vedem cine și cum poate susține financiar proiectele. Am reușit să facem niște demersuri pentru gara mică. Ne-am interesat dacă e disponibilă și o putem obține într-o formă sau alta pentru un centru de artă contemporană. Spre bucuria noastră există disponibilitatea Companiei de Căi Ferate Române să ne pună la dispoziție spațiul, cu chirie, dar cu siguranță pe o sumă modică, zic eu. N-am disuctat aspecte legate de cumpărare. Poate se poate implica primăria. Am la mine răspunsul pozitiv de la compania de căi ferate prin care ei își dau acordul pentru închiriere”, a subliniat prefectul Gheorghe Vușcan. Prefectul i-a arătat hârtia și primarului Emil Boc.

hartie

La microfon, edilul a menționat că în cazul gării mici trebuie să se aplice sistemul de Hotărâre de Guvern aplicat în cazul Casei de Cultură a Studenților care a fost transferată cu titlu gratuit primăriei. „În primul rând orașul câștigător trebuie să știe că poate conta pe niște bani, ca să nu avem susrprizele pe care le-am avut cu Capitala Tineretului am cerut ministrului culturii ca Guvernul să-și asume o astfel de susținere, fie că este unul, două sau câteva milioane de lei și avem promisiuni că așa se fa întâmpla. În ceea ce privește gara mică, vrem ca acest centru de artă contemporană să se realizeze și trebuie să vedem cum pentru că închirierea nu răspunde nevoilor nostre pe teremn mediu și lung. Dar e bine că s-a pornit cu acest proiect. Primăria este dispusă să se implice logistic dar avem nevoie de o Hotărâre de Guvern cum a fost cu Casa de Cultură a Studenților. Gara mică se degradează. Noi suntem pregătiți să o preluăm, există determinarea primăriei de a investi și va trebui să negociem la sânge și să profităm că avem un ministru clujean. Nu avem o dispută pe acest subiect, poate o vrea Consilul Județean, noi oricum suntem pregătiți să susținem financiar proiectul”, a menționat Boc.

„Ținem la transformarea gării mici în centru de artă contemporană pentru că face parte din linia de regenerare urbană din programul nostru. Important este că s-au început discuțiile și colaborarea pe acest subiect. Nu neapărat vrem să închiriem spațiul, dar el poate fi și achiziționat”, a menționat Florin Moroșanu, directorul Asociației Cluj-Napoca 2021.

Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania a activat Gara Mică anul trecut, în cadrul evenimentului Scena Urbană în care au avut manifestări cultural-artistice în zona gării din Cluj.

CITEȘTE MAI MULTE DESPRE GARA MICĂ ȘI PLANURILE OAR-T

FOTO/VIDEO Hai, vino iar în gara noastră mică! Vizită în clădirea închisă de lângă trenuri

 

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare