Închide

Noua ambiție a Clujului: să își facă un Centru de Artă Contemporană

ActualitateAdministrațieCulturăTop News by Actual de Cluj - oct. 19, 2015 0 682

Avem artiști cunoscuți în rețeaua internațională care expun de la MoMA, la Tate Modern sau Centrul Pompidou, dar n-avem acasă în Cluj un astfel de loc pentru arta contemporană. Un spațiu capacitat să primească expoziții de artă după rigorile europene. Așa că, amenajarea acestui centru-muzeu a fost asumată de administrația locală pentru 2021, ca proiect emblematic al Capitalei Culturale Europene.

Botezat Centrul European pentru Artă Contemporană (CEAC), acesta este proiectul de infrastructură major al Clujul – Capitală Culturală Europeană în 2021. Un proiect mediu de infrastructură evaluat la circa 12 milioane de euro, preponderent din bani europeni care să fie atrași către Cluj, cu competare de la bugetul local al primăriei. Care, la nivel de management, să angrenere principalii actori din oraș care să coopereze prin înființarea unei structuri inovative de administrare a viitorului centru – o direcție artistică. Ar trebui să colaboreze în acest sens, alături de primărie care și-a asumat responsabilitatea realizării infrastructurii, Universitatea de Arte și Design, Fabrica de Pensule, Uniunea Artiștilor Plastici sau galeria Plan B. Ca orizont de timp, centrul ar trebui să pornească ca proiect în 2017 și să fie realizat până în 2021.

CEAC este gândit ca o instituție a viitorului, structura de management și de coordonare artistică fiind formată, într-un mecanism bazat pe cooperare, din cei mai importanți actori ai artei contemporane la nivelul orașului. Centrul va fi prima instituție care să ofere spațiile necesare unor expoziții de mare anvergură și să permită arhivarea operelor de artă contemporană din regiune, Activitățile de cercetare și documentare, precum și expozițiile de mai mică dimensiune vor debuta în 2017, urmând ca departamentele Centrului și expozițiile majore să fie activate în 2020”, se arată în aplicația orașului pentru titlul european.

Unde îl facem?

Ca locație, administrația locală avansa posibilitatea amenajării acestui centru, prin în linia de regenerare urmană a programului de Capitală Culturală Europeană, în clădirea fostei <<Gări mici>> a orașului. Din păcare, obiectivul aparține Companiei CFR și este considerat obiectv strategic, iar potrivit adreselor inițiate între de prefectură și primărie către compania din București, poate fi dat orașului doar cu chirie, fiind considerat obiectiv strategic.

Model de colaborare între autoritățile locale: se pregătește un centru de artă la Gara Mică

 

În prezent, se caută alte locații pentru amenajarea CEAC. O variantă ar fi Lomb-ul, unde primăria mai are în derularea crearea unei infrastructuri de afaceri – două centre pentru IMM-uri, din care unul pentru cele din domeniul cinematografiei. Însă respectiva locație nu este susținută de comunitatea culturală, având în vedre că este la o distanță considerabilă de oraș. Așa că, în prezent, o echipă de experți caută variante alternative pentru amenjarea respectivului Centru de artă. Se ia chiar în calcul obiective care să poată fi supuse reconversiei.

Se deschide gara mică. Pentru artă

Nici un comentariu

Scrie un comentariu