Închide

VIDEO Un an de la tragedia din #Colectiv. Marș cu peste 5000 de oameni la București

ActualitateSocial by Catalin Suciu - oct. 30, 2016 0 196

Peste 5.000 de oameni au mers, duminică, la sediul clubului Colectiv din Capitală, o parte dintre ei plecând de la Piaţa Universităţii, alţii alăturându-se pe drum. Cei prezenţi au adus flori şi au aprins lumânări în memoria celor care au decedat în urma incendiului, transmite mediafax.ro.

În jur de cinci mii de oameni, printre care victime ale incendiului de anul trecut din Colectiv şi rude ale acestora s-au strâns în Piaţa universităţii de unde au plecat către sediul clubului. Unii dintre ei rememorează clipele de groază prin care au trecut. Printre ei, şi Felicia Plângu, mama lui Alexandru Plângu, student la arhitectură, care se afla în noaptea tragediei în club.

„Îi mulţumesc lui Dumnezeu că e în viaţă, e singurul nostru copil. Dumnezeu să îi ierte pe toti ceilalţi, care au murit. Mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat. Au fost foarte mulţi care ne-au zis cuvinte frumoase, ne-au încurajat, ne-au întrebat ce vrem. El era în spital, eu lângă el şi nu puteam să îi fac nimic. Nu aveam cum să îl ajut. (..) După un anumit timp era mai rău decât la început, vedeam cum se duce în jos. Era mai rau psihic. Am fost la psihologi, dar mai e nevoie. Si ei şi noi, părinţii. Are 27 de ani. Era în club cu o amică. El e la facultatea de arhitectură şi erau mulţi de la arhitectură în acel club. Si amica lui, Tedy, care şi-a pierdut degetele. Eu, prima dată când m-am dus la Spitalul de Arşi, nu l-am găsit. Am fost la al doilea, la al treilea spital. La al treilea, la Bagdasar, l-am găsit. Când l-am vazut, primul lucru de care m-a întrebat a fost de Tedy. „Mamă, unde e Tedy, te rog frumos, că era mult mai în spatele meu şi dacă eu sunt aşa, gândeşte-te cum e ea.” Fiul meu a fost tratat numai în România şi nici nu vrea să plece din România, am avut noroc. Toată lumea a fost draguţă, ne-a ajutat”, spune Felicia Plângu.

Unii dintre cei prezenţi au adus 64 de baloane albe pe care le-au înălţat spre cer.

La locul tragediei au venit încă de dimineaţă câteva sute de persoane care au aprins lumânări şi au adus flori în memoria celor decedaţi, în piaţeta din faţa clubului fiind inaugurat şi monumentul ridicat în memoria celor 64 de tineri. La club, mai mulţi preoţi au ţinut o slujbă de pomenire pentru cei care au murit.

Incendiul din clubul Colectiv din București a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015 și s-a declanșat în timpul unui concert al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album, numit „Mantras of War”. 64 de persoane și-au pierdut viața, dintre care 27 au murit în incendiu, 25 în spitalele din ţară şi 12 în spitalele din străinătate. După incendiu au fost internaţi în spitalele din Capitală 147 de răniţi.

În Cluj-Napoca se organizează și strângeri de fonduri, toți banii urmând a fi donați victimelor și familiilor victimelor din Colectiv.. În Hard Rock cafe, din Zorilor e programat un concert în intervalul 20:00-23:00.

„Concertul va fi acustic și intrarea va fi pe bază de donație, acestea fiind transferate Fundatiei Estuar integral împreună cu profitul loca​ție​i​ din seara respectivă, în speranța că acestea vor fi de un real ajutor. Ni se vor alătura Mihnea (Luna Amară) împreună cu Andy (Toy Machines) și Natif”, au anunțat organizatorii.

De asemenea, pe stadionul Cluj Arena, fanii Universității au arborat sâmbătă un banner ca un omagiu pentru victimele din clubul bucureștean.

baner

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare