Închide

Cum arată „cea mai bună perioadă din istoria pieței rezidențiale moderne din Cluj Napoca”

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - nov. 28, 2016 0 705

Trecem, în 2016, prin „cea mai bună perioadă din istoria pieței rezidențiale moderne din Cluj Napoca” – decretează analiza unei companii de consultanță imobiliară. În cifre: aproximativ 3.500 de locuințe sunt programate spre finalizare în acest an în oraș și în împrejurimi, iar orașul înregistrează, alături de Brașov, și unul dintre cele mai mari grade de absorbție a noii oferte: peste 90%. Se construiește din nou mult (cu toate efectele care decurg de aici), se și cumpără mult și Clujul e, din păcate pentru cei care ar vrea să cumpere, cel mai scump oraș din țară în ceea ce privește prețurile locuințelor.

„2016 va fi cel mai bun an pentru piața rezidențială din România, în pofida dificultăților înregistrate în sectorul finanțărilor după aprobarea legii dării în plată și epuizările succesive ale plafoanelor disponibile pentru Prima Casă. Anul se va încheia cu un număr record de locuințe finalizate și de tranzacții încheiate”, potrivit studiului de piață realizat de compania de consultanță imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Aproximativ 30.000 de locuințe urmează a fi finalizate până la finalul acestui an în proiecte rezidențiale din România, cele mai mari piețe rezidențiale după București fiind Cluj-Napoca, Constanța, Sibiu și Brașov, potrivit datelor centralizate de către Coldwell Banker. „Adoptarea legii dării în plată și epuizare primului plafon disponibil pentru finanțări prin Prima Casă a dus la o scădere a vânzărilor de locuințe noi, scădere care a fost recuperată apoi după suplimentările fondurilor Prima Casă, dar și după ce majoritatea instituțiilor finanțatoare au revenit la avansuri de 15% – 20% pentru un credit ipotecar”, spun reprezentanții companiei imobiliare.

Astfel, studiul estimează un grad de absorbție în acest an de peste 70% a locuințelor finalizate în 2016 în București, restul urmând a fi absorbit de piață în cea mai mare parte în următoarele șase până la nouă luni, în funcție de strategiile de business ale dezvoltatorilor și de condițiile macroeconomice. Datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară indică o majorare cu 8,6% a numărului de tranzacții încheiate la nivel national în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2015.

Cele mai mari piețe rezidențiale regionale din țară au fost în 2016 Cluj-Napoca, Constanța și Sibiu, cu peste 2.000 de unități estimate spre livrare în fiecare din aceste zone, urmate îndeaproape de Brașov, Iași și Timișoara. Cele mai mari grade de absorbție a noii oferte, de peste 90%, s-au înregistrat în Cluj –Napoca și Brașov potrivit studiului Residential Market 2016 Overview, procentul achizițiilor realizate prin finanțare bancară fiind unul foarte redus, comparativ cu alte regiuni, precum București.

Vezi și

Toamna imobiliară la Cluj: “Sunt puține construcții noi care se finalizează și în care să mai existe apartamente disponibile”

”O dată cu creșterea popularității Clujului printre tinerii profesioniști care se stabilesc în oraș a crescut și nevoia de locuințe. Aceasta este cea mai bună perioadă din istoria pieței rezidențiale moderne din Cluj Napoca, cu aproximativ 3.500 de locuințe programate spre finalizare în acest an în oraș și în împrejurimi, o cifră cu 50% mai mare comparativ cu anul trecut”, a declarat Anamaria Burcă, managing partner al companiei.

Cele mai multe dintre aceste noi proiecte rezidenţiale sunt încadrate pe segmentele mass și middle market, zonele Gheorgheni şi Bună Ziua rămân unele dintre cele mai dinamice zone pentru construcţii noi, dar șantierele împânzesc și zonele cu rezerve de teren disponibil, cum ar fi Colonia Sopor, care beneficiază de un amplasament bun. Proiecte noi se fac și în foste zone industriale.

Atunci și acum: cum s-a schimbat “fața” Clujului în anii recenți. O listă de 11 proiecte, cu imagini de “Înainte” și “După”

Adoptarea legii dării în plată și epuizările plafoanelor destinate Prima Casă au dus la o temperare a creșterii prețurilor locuințelor din Cluj-Napoca, aceasta rămânând însă cea mai mare la nivel național, de peste 10% pe segmentul nou și de aproximativ 17% pe segmentul locuințelor finalizate înainte de 1990.

De cealaltă parte…

Se construiește mult, se vinde mult. Care e „reversul medaliei”, în afară de reputația de cel mai scump oraș al țării în materie de locuințe? O întâlnire recentă organizată de portalul Imobiliare.ro între jucătorii din piață a trasat câteva idei: în Cluj a ajuns să se vândă un apartament cu 1.800 de euro/mp, iar elementele care se simțeau în perioada de vârf a pieței de dinainte de criză se resimt nu doar la nivelul prețurilor: se vând locuințe în șantier sau se dau avansuri unor dezvoltatori care nu au nici măcar autorizație de construire. Mai mult: proiecte frumoase, cu imagini scoase din context se pot găsi pe multe site-urile de promovare a ansamblurilor rezidențiale.

Vezi și:

Cât de repede am uitat de criza imobiliară: apartamente cu prețuri de vârf și vândute în șantier

Proiecte aprobate deja care încep să se construiască, orașul care e în faza de dezvoltare, proiecte de mari dimensiuni care îi nemulțumesc acum pe vecini, dar care au avize și autorizații aprobate, un oraș lăsat să se dezvolte haotic chiar cu contribuția unora dintre arhitecții care acum condamnă haosul – toate fac parte din peisajul contemporan, spun cei din imobiliare; dar nu mai suntem „în vestul Sălbatic”, suațin reprezentanții domeniului. „E adevărat că se vinde mult încă din faza de proiect. În proiectele noi începute în acest an, dacă acestea au ajuns la faza de întabulare sau chiar dacă nu au ajuns încă, în momentul în care blocul e sus și s-a făcut recepția, de regulă nu mai sunt apartamente disponibile sau sunt foarte puține. Dar piața este mult mai matură decât în 2008. Nu mai cumpără nimeni pe colțul biroului, nu mai suntem în Vestul Sălbatic, nu e nimeni disperat să cumpere imediat. Se analizează, se compară, se cer documente. Nu fuge nimeni cu banii după tine. Oamenii vin, se uită, dau bani în etape. Ceea ce s-a întâmplat în criză, toate proiectele care au eșuat – nu s-au șters de tot cu buretele. Dacă cumpărătorul devine mai atent, mai exigent, și dezvoltatorii vor fi mai motivați să facă ceva de calitate, dacă vor să vândă”, spune Anamaria Burcă.

Probleme însă în urbanismul clujean apar în continuare. Vezi și:

Orașul care a luat-o razna. Câteva exemple

Joaca “de-a Dumnezeu” versus “meseria de vecin” în imobiliarele de Cluj. Cetățeni în zona de dezvoltare a orașului: “Soare nu ne putem cumpăra”

sau

De ce un șantier privat “a înghițit” trotuarul în una dintre cele mai probematice intersecții din oraș

și

Urbanismul de centru de cartier din vechiul Plan Urbanistic General alertează vecinii din Grigorescu

sau

Primăria extermină cartierele tradiționale ale Clujului. Oamenii de pe strada Rarău mor cu dreptatea în mână

și

Turnurile cu 10 etaje de pe Trifoiului rămân în picioare. Noul Consiliu Local instalat la Cluj e pregătit să condamne la colaps zona Bună Ziua

și

FOTO Cum arătau, la începuturi, “cartierele-model” ale Clujului

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.