Închide

Cât de repede am uitat de criza imobiliară: apartamente cu prețuri de vârf și vândute în șantier

EconomieTop News by Kristina Reştea - oct. 19, 2016 0 1714

În Cluj a ajuns să se vândă un apartament cu 1.800 de euro/mp, iar elementele care se simțeau în perioada de vârf a pieței de dinainte de criză se resimt nu doar la nivelul prețurilor: se vând locuințe în șantier sau se dau avansuri unor dezvoltatori care nu au nici măcar autorizație de construire. Mai mult: proiecte frumoase, cu imagini scoase din context se pot găsi pe multe site-urile de promovare a ansamblurilor rezidențiale. Despre situația actuală a pieței s-au adunat să discute sau să asculte peste 150 de agenți imobiliari (da, există atâția și chiar mai mulți în Cluj), la o întâlnire de săptămâna trecută organizată de portalul Imobiliare.ro, cu speakeri de aici sau din București.

Perspectiva dezvoltatorului. „Se vindea orice oricând”

„Clujul are o dinamică proprie, impulsionată de spiritul antreprenorial mai dezvoltat de aici. Există mulți dezvoltatori mici ce intră pe piață și o fac bine. Timișoara vine foarte tare din spate, e cam la un an și jumătate în urmă”, spune Horea Crăciun, reprezentant al dezvoltatorilor Citadela Residence din Cluj.

Citadela Residence e, spun dezvoltatorii, un parteneriat între Atrium Centers (grup de firme din Israel si Ungaria) și Alber Holding, grupul sub umbrela căruia arădeanul Alexandru Bercea și-a adunat firmele din domeniul imobiliar. Se poate ca și numele Atrium să vă sune cunoscut. Asta deoarece un Atrium Center era cândva proiectat pe locul fostei fabrici Tricotaje Someșul, înainte ca terenul să fie preluat de fondul NEPI și timișoreanul Ovidiu Șandor. Dezvoltatorii au proiecte în mai multe orașe mari din țară, în București, Timișoara, Arad. La Cluj aceștia au construit un ansamblu de 10 blocuri „la liziera pădurii”, în zona Mănăștur Sud. Construcțiile ajunse până la pădure și departe de centrul orașului și-au găsit și clienți: sunt vândute în proporție de 95%, spun dezvoltatorii de la Citadela. Deși la distanță de centru, acestea nu au prețuri mici: între 44.500 și 85760 de euro (50 și 202 mp). „Piața din Cluj a depășit orice nivel de așteptări, au devenit mai rentabile investițiile în București. Noi suntem din 2006 pe piața rezidențială, am prins și perioadele de vârf și pe cele de cădere. De atunci responsabilitatea s-a schimbat radical. În 2006 se vindea orice oricând”, spune omul din piață, în dialog cu moderatorul Andrei Panait. Profilul clienților: familii tinere, cu copii mici și venturi peste medie; majoritatea –  din aria metropolitană Cluj, marea majoritate – din domeniul IT.

Foto: Imobiliare.ro

Foto: Imobiliare.ro

Clujul a ajuns să fie clasificat ca fiind cel mai scump oraș din țară, depășind de ceva timp și Capitala în ceea ce privește prețul mediu cerut pe un apartament. Potrivit Imobiliare.ro, Clujul e de un an și jumătate cel mai scump oraș din țară (ca medie a prețurilor cerute pe apartamente) – cu 1.231 de euro pe metru pătrat util. Responsabili ar fi inclusiv dezvoltatorii care construiesc în zone centrale și trag prețurile în sus, constată dezvoltatorul cu proiect aflat la periferia orașului. „Știu că s-a vândut recent în Cluj și cu 1.800 euro/mp, s-a ajuns la un astfel de preț de vârf. Dar dacă luăm Cluj-Napoca împreună cu localitățile limitrofe nu suntem peste București. În proiectele amplasate central dezvoltatorii pot trage prețurile în sus. Apoi, există foarte mulți clienți care achită din fonduri proprii – sunt cam 60-70% la Cluj. Aceste tranzacții, neimplicând evaluatori sau mediatori care să zică „nu pot da la prețul ăsta”, au făcut posibil să se ajungă la astfel de prețuri. Proiectul nostru, nefiind în centru, pare mai atractiv, deci pentru noi e bine. Ne apropiem de vârful din 2007, oamenii își fac planuri pe termen tot mai scurt. Pe termen mediu, cred că piața va rămâne cel puțin constantă, cam 3-5 ani, la Cluj”, spune Crăciun.

Menționăm că prețul mediu pentru apartamentele Clujului în 2015 a fost de 873 euro/mp, conform ghidului realizat pe baza tranzacțiilor imobiliare încheiate între vânzători și cumpărători pe raza municipiului, utilizând date din contractele înregistrate la primărie pe parcursul anului trecut.

Vezi și

A apărut Ghidul Tranzacțiilor imobiliare, în varianta oficială: cât a costat, în medie, un apartament în Cluj-Napoca în 2015

Dezvoltatorii vor să continue cu ridicarea de locuințe, chiar și pe piața de la Cluj. “Ne-am orientat spre București, unde avem un proiect nou de apartamente”. La Cluj urmează un proiect de case: 130 de case, pe un teren în apropierea proiectului de blocuri. Din martie vom începe proiectul de case, profilul terenului e potrivit pentru așa ceva și regulamentul de urbanism așa ne indică. Oricum, chiar și în cazul proiectului de blocuri am mers pe regim mic de înălțime. Vrem un produs care să concureze cu apartamentele de 3-4 camere. Cam aici e targetul”, a spus Crăciun, adăugând că dezvoltatorii pe care îi reprezintă au în plan să demareze trei proiecte până la final de an – în Timișoara și București.

Sursa foto: Imobiliare.ro

Sursa foto: Imobiliare.ro

Observațiile selectate de vânzător

Alături de prețurile care ajung să atingă, din nou, niveluri-record, pe piață apar și alte simptome ale perioadei de boom de dinainte de marea criză imobiliară din 2008: se vând apartamente înainte ca blocurile să fie măcar ridicate. „Uităm repede de criză. Se dau avansuri foarte mari unor dezvoltatori care nu au uneori nici măcar autorizația de construire la acel moment. Sigur că se poate să se facă vânzări înainte ca o locuință să fie finalizată, dar în cazul în care proiectul e dezvoltat în faze sau de către un constructor care prezintă încredere, care a mai construit și a livrat proiecte”, spune Andreea Comșa, de la Premier Estate Management. „Nici dezvoltatorii nu au o gândire pe termen mediu și lung. Încercăm să formăm Asociația Investitorilor din România, dar e greu să îi aducem la aceeași masă pe cei interesați. Mulți consideră că totul e bine atâta timp cât se vinde. Unii dezvoltatori abia au supraviețuit crizei, dar acum nu se mișcă când văd o amenințare în piață”, spune Comșa.

Sfaturile arhitectului. „O casă depinde de cum evoluează orașul”

„Dacă vedeți în viitor veți fi cinstiți. Altfel nu. Veți păcăli”, le spune agenților președintele Ordinului Arhitecților din România, arhitectul Șerban Țigănaș, vorbind despre evoluția zonei construite. Acesta a făcut trimiteri și la decontextualizarea proiectelor sau la frumoasele machete folosite pentru promovarea acestora. (Acestea sunt folosite, de altfel, și de arhitecți pe site-urile proprii). „Uitați-vă la imaginile care se promovează. Uitați-vă la numele proiectelor. Toate au un „green”, un „park”, „lake”, “central””, exemplifică Țigănaș. „Vindem case la roșu, la gri, vinzi ceva neterminat. Ați achiziționa o bucată de mașină?”, compară arhitectul. Recomandări? Una ține tot de a vedea în viitor. „Să vă aplecați asupra viitorului, să înțelegeți ce se întâmplă în lume. O casă depinde de cum evoluează orașul. Orașul are nevoie de densitate eficientă, drumuri scurte; oamenii vor distanță față de vecin, rarefiere. Trebuie să înțelegi ce înseamnă sustenabilitatea și că acest principiu nu înseamnă spoiala cu verde. Urmăriți spațiul public. Ceea ce vindeți nu e separat de context. E în creștere? E în decădere? Pentru cumpărător contează apropierea de parc, de teren de sport, de locul de muncă. Aceste elemente pot fi mai atractive decât casa la periferie”, spune Țigănaș. Biroul Dico și Țigănaș are în portofoliu proiecte rezidențiale și în cartiere, în oraș, dar apare și ca partener al dezvoltatorilor Citadela.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare