Locul din centrul Clujului unde pietonul a devenit specie disprețuită chiar de primărie
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 19, 2016 0 1595
Societatea civilă clujeană a criticat recent practicile primăriei clujene privind amenajarea unor benzi dedicate pentru mijloacele de transport în comun pe B-dul 21 Decembrie pe motiv că administrația procedează contrar practicilor europene și vrea să micească trotuarele pietonale pentru a face loc noilor benzi. Proiectul este încă în analiză. După acest episod, clujenii sesizează că într-o altă piață importantă a orașului pietonii sunt disprețuiți și mai mult de către autoritatea locală și sunt obligați zilnic să circule pe carosabil. Pentru că aici, nici măcar nu există trotuare.
Nou scandal la Cluj. Primăria acuzată că “fură” de la pietoni ca să facă transport public performant
Cititorii Actualdecluj.ro au sesizat că în piața Mihai Viteazul, în zona complexului Leu, situația devine din ce în ce mai dramatică de la an la an. Aici construcțiile răsar fără probleme și se împământenesc pe trotuare în timp ce oamenii sunt obligați să circule pe carosabil.
Pe ambele laturi ale Complexului din Mihai Viteazul, se circulă pe carosabil, atât pe strada Argeș cât și pe strada Ploiești, totuarul este ocupat de celebrul hotel Cristian (cel consturit pe o aturizație de gheretă, cu geamuri care dau în zid, direct pe trotuar) dar și de o plăncitărie. Imaginile vorbesc de la sine…
Deși s-a promis în toate mandatele lui Boc la primărie că se va acționa concertat și va fi schimbată fața pieței Mihai Viteazul, de la an la an, situația este și mai dramatică. Concursul de soluții gândit să transforme piața centrală a orașului și să rezolve problemele pietonale și cele de estetică urbană n-a mai fost pornit niciodată. Mai ales după ce forul local a „rupt” prin vot (în mandatul Apostu) un contract cu o firmă portugheză (Cogedir) pentru o parcare subterană în fața cinematografului Florin Piersic și acum firma cere în instanță daune de milioane de lei primăriei. Ba a și câștigat dreptul să edifice parcare subterană, prin instanță, din 2014 și tot de atunci primăria a susținut public că se negociează edificarea parcării.
Despre viitorul pieței Mihai Viteazul, primăria nu face vorbire, la nivelul instituție neexistând un plan de bătaie pe termen mediu și lung ci doar măsuri punctuale. Despre plăcintăria de pe latura cu strada Ploiești, primăria, prin Biroul Mass-media spune că nu ocupă abuziv domeniul public și că aceasta are autorizație de funcționare până la finalul acestui an.
„Aspectele semnalate privind comerţul ambulant din zona Pieţei Mihai Viteazul sunt în atenţia poliţiştilor locali din cadrul Serviciului Inspecţie comercială, care efectuează acţiuni tematice, în colaborare cu Secţia 2 Poliţie şi aplică sancţiuni de fiecare dată când constată nerespectarea prevederilor legale în vigoare. În acelaşi sens, terenul de pe str. Argeş – Canalul Morii (între Piaţa Mihai Viteazul şi str. Constanţa) pe care sunt edificate gheretele a fost concesionat unor agenţi economici, persoane fizice şi juridice, concesiunea fiind valabilă şi în prezent. De asemenea, ghereta de pe str. Ploieşti de la care se comercializează plăcinte este amplasată pe domeniul public în baza unei autorizaţii de construire şi a abonamentului de comerţ stradal valabil până la data de 31.12.2016”, au informat reprezentaníi primăriei .
Pentru aproximativ 400.000 de euro (care urmează să fie achitați în 25 de ani) administrația locală a „vândut” unui investitor privat (Ardeal Construct și Radu Vlas care a deținut și contracte bănoase cu primăria prim societatea Rasimo) spațiul pietonal din Piața Mihai Viteazul (un total de 3600 de mp concesionați de forul local în primul mandat a lui Boc), cu condiția ca acesta să facă un parking suprateran și o hală pentru produse agroalimentare. Parkingul Leu rezultat pe acest contract în Mihai Viteazul avea în 2015 un grad de ocupare sub 20%, toată lumea obișnuid să parcheze pe străduțele din zona complexului Leu.
Cât despre Hotel Cristian din Piaţa Mihai Viteazul (alături de Piața Mărăști), este marele eșec din urbanismul ilegal de la Cluj pe care administrația Boc și l-a asumat tacit. Hotelul Cristian a fost construit de controversatul om de afaceri Costică Pocol (la fel ca Piața Mărăști) pe baza unei autorizații pentru gheretă emisă pe final de administrație Funar. Emil Boc, instalat în vara lui 2008 la primărie, a acuzat Consiliul Local că a dat autorizații pentur monstrozități urbanistice în Cluj-Napoca, făcânt referire la respectivele construcții și a anunțat că va cere demolarea acestor imobile. De atunci au trecut mai multe mandate a lui Boc în fruntea Clujului fără să reușească, cu ajutorul poliției (plângeri penale) și a instanțelor de judecată să „doboare” construcțiile lui Pocol.
Hotelul ilegal Cristian (2*, are 28 de camere şi 63 de locuri) chiar s-a scos la vânzare acum câțiva ani, cu 675.000 de euro.