Închide

De ce un șantier privat „a înghițit” trotuarul în una dintre cele mai probematice intersecții din oraș

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 08, 2016 1 1457

Administrația clujeană a început să sacrifice domeniul public în detrimentul pietonilor și traficului, pentru interesele private a unor constructori care edifică birouri și locuințe. Pe strada Slănic, sesizează clujenii, nu mai există trotuar și o parte din banda de circulație, pe o porțiune, traficul derulându-se prin organizarea de șantier a celor de la Riviera Office. „Nu bine s-a amenajat intersecția cu sens giratoriu, ca acum pietonii au rămas fără trotuar și circulă prin șantierul celor de la Riviera. Nu este normal ca un șantier privat să ocupe spațiul public și ne întrebăm de ce unii au astfel de privilegii iar cei de la primărie închid ochii”, au adăugat oamenii.
La începutul verii, dezvoltatorii de la Riviera Office au fost cei care au amenajat un sens giratoriu în intersecția Slănic-Vaida Voievod, cerut de ani de zile de către clujeni, dar și asumat de aceștia în documentația de urmanism pentru imobilele cu funcțiuni mixte pe care le doreau în zonă. Încă din 2010, și-au asumat sensul giratoriu. Chiar și așa, au edificat o clădire și abia anul acesta, când au dorit să își reautorizeze încă uma, s-au apucat să facă și girația. Imediat după ce au făcut girația, aceștia au obținut și avizele pentru noul imobil cu șapte etaje pe care mai doreau să-l edifice pe parcela situată în zona Slănic-Vaida Voievod.
sursa foto: HCL nr. 177/2010,a

sursa foto: HCL nr. 177/2010, privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal, str. Alevandru Vaida Voevod – str. Slanic

Primarul Emil Boc explica în luna mai că sensul giratoriu nu a putut fi amenajat mai repede deoarece au exista probleme legate de modificări ale proiectului imobiliar, dar și privind situația juridică a terenului necesar amenajării respectivului sens giratoriu și a bretelor pentru trafic, din documentația de urbanism. Sensul giratoriu a primit autorizație în luna aprilie, iar apoi proiectul imobiliar a obținut și el autorizație în luna mai anul acesta.
14285111_1047064798748573_1977015481_o
Cititorii ne-au sesizat că, de două săptămâni, trotuarul și o parte din banda de circulație de pe Strada Slănic, între sensul giratoriu de pe Vaida Voievod și biserica din zonă a fost înghițită de șantierul celor de la Riviera Office. Nu bine s-a amenajat intersecția cu sens giratoriu, ca acum pietonii au rămas fără trotuar și circulă prin șantierul celor de la Riviera. Nu este normal ca un șantier privat să ocupe spațiul public și ne întrebăm de ce unii au astfel de privilegii iar cei de la primărie închid ochii. De ce a fost ocupat spațiul public pentru un șantier privat?”, adaugă oamenii.
14203669_1047064942081892_2130390055_o
14273584_1047064885415231_1067764083_o
14233862_1047064875415232_1888639372_o
Potrivit primăriei, pe str. Teodor Mihali nr. 64 a început execuţia unui ansamblu cu funcţiuni mixte-Imobil C1 cu regim de înălţime 2S+P+7E, având ca investitor pe Riviera Office SRL, în baza A.C. nr. 255/21.06.2016, iar acest șantier nu poate funcționa în siguranță fără amenajările temporare și restricțiile de circulație amenajate recent în zona Slănic – sens giratoriu mall.
„În vederea execuţiei lucrărilor, investitorul a obţinut avizul Poliţiei Rutiere nr. 13844/11.08.2016 pentru organizarea de şantier cu ocuparea trotuarului la care fac referire cetățenii, aviz condiţionat de mai multe aspecte, printre care şi delimitarea unui culoar pietonal. Primăria a efectuat un control în data de 24 august și dezvoltatorul amenajase culoarul pietonal la care s-au obligat prin respectivul aviz. Noi vom urmări şi în continuare modul de îndeplinire a celorlalte cerinţe precizate în avizul sus menţionat în vederea asigurării traficului pietonal şi auto în condiţii bune. În cazul nerespectării, se vor lua măsurile prevăzute de legislaţia în vigoare”, au precizat reprezentanții Biroului Mass media al primăriei.
Imobilul cu zece etaje deja contruit în cadrul proiectului Riviera a fost dezvoltat de  compania I&C Transilvania Constructii, jucător de pe piața construcțiilor Turdene, companie parte a asocierii care a încasat milioane de euro pentru decontaminarea terenului din zona Mihai Viteazu, de pe traseul autostrăzii Transilvania, de depozitele istorice de hexaclor ciclo hexan.
Societatea Riviera Office cea care construirește noul imobil era deținută de Petru Rus, Acasandrei George, Riviera Residence (Bistrița) și Iulius Group, iar potrivit unei decizii luate de Adunarea Generală a Acționarilor din 19 iulie, cele două persoane fizice și-au cesionat acțiunile către Iulius Holding care a preluat și controlul societății numindu-l ca administrator pe Sorin Guttmann cel care conduce și mall-ul deținut la Cluj de Iulius Grop controlat de milionarul ieșean Iulian Dascălu.
Iniția, societatea Riviera Office era deținută doar de Petru Rus și George Acasandrei. Coptarea în acționariat a Iulius Holding a cărei administrator este milioanrul ieșean Iulian Dascălu și a societății din Bistrița, Riviera Residence (administrată de Șoiman Rodica) s-a făcut în octombrie 2015.
Rodica Șoiman apare ca administrator și la Metropolis Grup, societatea care activează în domeniul jocurilor de noroc la care este conenctat și Petru Rus, acționar și la Metropolis Bets și Phoenix Games, societăți care au lăsat datorii imense la stat și la alte entități cu care au avut contracte, cele care au pornit fenomenul Bingo Metropolis în parteneriat cu postul de televiziune Antena 1, în 2009, prin care au fost băgubiți zeci de oameni. Metropolis Grup deține săli de jocuri de noroc în centre comerciale din Românoa, printre care și cele ale Iulius Group, locații stradale cu aparate pentru jocuri de noroc, două cazinouri în București și Timișoara și un hotel de cinci stele în Bistrița, hotel Metropolis, dar și un alt proiect imobiliar rezidențial la Bistrița.
Dascălu a mai primit acceptul de la primăria Cluj să construiască o clădire de birouri pe malul lacului din Gheorgheni, după ce a amenajat pe cheltuială proprie parcul din zona lacului și a complexului acestuia din Cluj-Napoca, Iulius Mall, situat vizavi de proiectul Riviera Office.
În legătură cu proiectul Riviera Office din Cluj-Napoca există suspiciuni că acesta s-a rearanjat pe terenul de pe Slănic-Vaida Voievod (Teodor Mihaly) în așa fel încât, la final, va înghiți trotuarul din zonă care era folosit până nu demult de pieroni.

Un comentariu

  1. rusine,
    omu de rand daca isi cosnturieste o casa, are voie sa ocupe trotuarul? oricum acea cladire trebuie sa aiba retragere de la strada, deci de ce isi bat joc de oameni?

    RUSINOS

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare