Închide

Cine a adunat cele mai multe voturi în cursa pentru banii din bugetarea participativă

ActualitateTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - sept. 08, 2016 0 419

„Dorim să promovăm cauza multilingvismului din Cluj pe spațiile publicitare ale Primăriei și ale Companiei de Transport Public”. Acesta este mesajul cu care grupul Musai-Muszáj a adunat 1573 de voturi în „alegerile” pentru împărțirea banilor din proiectul de bugetare participativă COM’ON Cluj-Napoca. Militanții cauzei „multilingvism”, care vor plăcuțe cu „Kolozsvar” la intrarea în oraș,  și-au mobilizat cel mai eficient susținătorii, având în vedere că proiectul a strâns cel mai mare număr de voturi. Următoarea pe listă e o inițiativă dedicată Gării Mici, care a adunat 791 voturi. Lista cu voturile adunate de inițiativele propuse poate fi găsită AICI.

În total, în competiție s-au înregistrat 101 de grupuri care au propus 161 de inițiative pe platforma online COM’ON Cluj-Napoca până în data de 23 iulie 2016. Participarea a fost deschisă oricărui grup de inițiativă format din minim trei tineri care locuiesc în Cluj-Napoca, au vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani, fără nici un fel de restricție cu privire la pregătire/experiență, sex, etnie. Grupurile de inițiativă au avut posibilitatea de a propune inițiative cu un buget maxim de 9.000 lei, iar alocarea financiară din partea Municipalității urmează să fie de maxim 4.500 de lei. Vor fi sprijinite cel puțin 55 de inițiative, plus 5 inițiative ale grupurilor de tineri cu oportunități reduse. Cei care nu vor reuși să prindă finanțare de la Primărie vor fi încurajați să obțină fondurile pe alte căi. BCR și alți parteneri vor ajuta procesul în acest sens. Pentru a se alege cele mai apreciate proiecte, clujenii au fost invitați să își aleagă prin vot inițiativele preferate, proces care s-a încheiat ieri. S-au exprimat peste 30.000 de voturi.

În urma opțiunilor exprimate de clujeni, pe primul loc s-a clasat inițiativa Musai-Muszáj, grup care, de altfel, a reușit și anul trecut să își mobilzeze susținătorii, plasându-se tot pe primul loc. „Cauza multilingvismului” a fost urmată de o propunere a Grupului Gara Mică – cu un proiect care constă în transformarea Gării Mici într-un atelier funcțional, în care, timp de o lună, un număr de 10-15 artiști să își deruleze proiectele. Cei de la Marea Hămăceală au strâns 746 voturi pentru „Horseback Archery” și încă 527 pentru „Școala Naturii”. Printre primele 10 cele mai votate propuneri se află și patru proiecte venite din partea grupului „Muzeul Pietonilor”. Acestea se referă la intervenții de regenerare urbană prin street art, în cartierele mai puțin populate cu inițiative ale artiștilor (Mănăștur, Mărăști), dar și la „înviorarea” vechilor tramvaie.

Cele 1573 de voturi au intrat acum în lista de argumente a celor din grupul de inițiativă pentru a susține (din nou) instalarea plăcuțelor multilingve, printr-o scrisoare deschisă „către cetățenii Clujului, către cetățenii Europei și către juriul de selecție a Capitalei Europene a Culturii”. „Problema tăblițelor a devenit cea mai susținută inițiativă civilă a apelului Com’on Cluj de bugetare participativă”, arată cei de la „Musai-Muszaj”, într-o scrisoare deschisă. „Cerem ca Cluj-Napoca să-și dovedească calitatea de oraș european, adoptând valorile europene fundamentale ale respectului pentru diversitate, toleranță, nondiscriminare și interculturalitate”. „Administrația locală a eșuat și eșuează constant în a include limba maghiară pe indicatoarele oficiale cu numele orașului, menținând discriminarea lingvistică la nivel practic și simbolic”, se mai arată în textul scrisorii.

În urmă cu câteva zile, Curtea de Apel a casat sentința Tribunalului Cluj prin care instanța a respins acțiunea societății civile clujene privind instalarea de tăblițe multilingve la intrările în Cluj-Napoca. Acțiunea urmează să se judece din nou la Tribunalul Cluj.

Citește mai multe:

Musai-Muszaj merge din nou la judecată ca să pună Kolozsvar-ul la intrare în Cluj-Napoca

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.