Închide

Cine sunt candidații clujeni pentru alegerile din 11 decembrie

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 08, 2016 1 916

Luptă strânsă în sânul partidelor clujene, pentru mandatele din Parlamentul României, având în vedere că au mai rămas doar trei luni până la alegeri (11 decembrie). Chiar dacă listele de candidați nu s-au definitivat încă, nu prea au mai rămas secrete în privința nominalizaților de pe locurile eligibile. Trebuie spus că județul Cluj are alocate 10 locuri în Camerea Deputaților și 4 în Senat, iar dacă ar fi să ne raportăm la rezultatele de la ultimele alegeri locale, PNL ar putea să obțină jumătate din aceste locuri, respectiv 5 mandate de deputați și două de senatori. PSD ar putea rămâne cu trei mandate de deputați (este posibil ca un loc de la PSD să ajungă, prin redistribuire, la ALDE), și cu un mandat de senator. UDMR mizează, de asemenea, că va scoate două mandate de deputați și unul de senator.

Liberalii vechi și liberalii noi, liste separate

La nivelul PNL Cluj – deși a fost desemnat un președinte unic, în persoana europarlamentarului Daniel Buda, deciziile politice se iau în continuare separat de către cele două tabere care au fuzionat (a liberalilor vechi și a foștilor PDL-iști).  Și în privința alegerilor parlamentare din 11 decembrie, fiecare gurpare și-a desemnat propriii candidați. Liderul vechilor liberali, Marius Nicoară, a explicat că atâta timp cât mai sunt în vigoare dispozițiile tranzitorii, e firesc ca funcțiile/mandatele să se împartă în mod egal. „În ce ne privește, noi am finalizat lista noastră de candidaturi. Aceasta a fost trecută prin Biroul Permanent al vechiului PNL, așa încât nu cred că se mai poate schimba nimic. Avem termen să venim cu o listă completă până în 1 octombrie, ca atare îi așteptăm și pe colegii noștri (foștii PDL – n.red) să vină cu propunerile lor” , a adăugat Nicoară.  Liberalii se așteaptă să obțină un scor electoral de 50%, ceea ce ar însemna să ia 5 mandate de deputați și două de senatori. Marius Nicoară s-a înscris, evident, pentru un nou mandat de senator. El a confirmat că pentru mandatele de deputați, din partea taberei liberale sunt vizați Mircea Abrudean (secretarul general al PNL Cluj, consultant pe fonduri europene), Adrian Oros (deputat, medic veterirnar, profesor universitar) și Marius Mânzat (inginer de profesie, vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj).

Oamenii lui Boc fac mofturi

Pretențiile vechilor liberali nu sunt, însă, tocmai pe gustul colegilor proaspăt veniți în partid. Mai exact, oamenii lui Emil Boc ar vrea, dacă s-ar putea, să rămână ei cu toate locurile eligibile, iar vechilor liberali să le ofere maxim un mandat de senator, pentru Marius Nicoară – transmit surse din cadrul partidului. Cel mai contestat nume de pe lista propusă de vechiul PNL este cel al lui Marius Mânzat (vicepreședintele Consiliului Județean). Mânzat provine din organizația PNL Dej, care la alegerile locale a obținut cel mai prost scor electoral din întreg județul, astfel că liberalii riscau să piardă președinția Consiliului Județean. PDL-iștii se consideră îndreptățiți să impună ei reguli pentru simplul fapt că-l au ca lider pe Emil Boc, locomotiva validată a partidului, mai spun aceleași surse. Fără Boc, PNL nu ar fi scos niciodată un asemenea scor electoral, sunt de părere vechii PDL-iști, însă, tot la fel spun și liberalii, că fără Boc, PDL-iștii n-ar mai exista, în timp ce PNL-ul a avut mereu în Cluj un electorat de 20%. Actualul lider al PNL, Daniel Buda s-a ferit să comenteze discuțiile interne, însă, a admis că deocamdată se fac evaluări pentru candidații înscriși pe listă. El a precizat că evaluările îi vizează pe toți cei care își doresc un mandat în Parlament, inclusiv pe oamenii desemnați de Nicoară. „Vom încheia evaluările candidaților la timp, n-are rost să ne grăbim, mai avem timp. Ce pot să vă asigur este că organizația noastră va fi printre primele din țară, în privința scorului electoral”, a comentat Buda. El a rostit numele a trei vechi PDL-iști, care s-ar preta pentru un mandat de deputat/senator: Rareș Niculescu, Tudor Ștefănie și Florin Stamatian. „Toți trei au expertiza necesară și s-ar descurca excelent fie ca deputați, fie ca senatori”, a spus Daniel Buda. În ceea ce-l privește pe Rareș Niculescu (fost europarlamentar), acesta este principalul consilier/strateg electoral al lui Emil Boc. Tudor Ștefănie a fost primarul municipiului Turda timp de trei mandate. Florin Stamatian este medic ginecolog de profesie, a fost prefect și a avut mai multe mandate de consilier local.

Nume noi în PSD

Proaspăt numit președinte al PSD Cluj, tânărul Horia Nasra are o sarcină grea: de a-i mulțumi și pe colegii săi din partid, dar și de a le face o impresie bună liderilor de la București. La nivelul județului Cluj, PSD Cluj se așetaptă să obțină trei mandate de deputați și unul de senator. „Încă nu am definitivat listele, cert este că vom nominaliza oameni competenți, oameni care nu sunt certați cu legea”, a precizat Nasra. El nu a negat că pentru locurile eligibile îi are în vedere pe actualul deputat Cornel Itu (liderul organizației PSD Dej, care la alegerile locale a adus partidului cel mai mare scor electoral din întreg județul), pe Gabriela Ciot (conferențiar universitar, o apropiată a fostului Ministru al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici), pe Laura Pop (avocat de profesie și consilier județean), dar și pe Vladimir Mătușan (avocat de profesie și el, în prezent consilier județean). Tot Nasra (în prezent consilier local) a admis că dorește și el să candideze pentru un mandat de deputat. Din calculele sale iese, în mod cert, actualul senator PSD Alexandru Cordoș – trimis în judecată într-un dosar de luare de mită și  trafic de influență. Potrivit informațiilor obținute de Actualdecluj.ro, cu șanse reale de a intra în Parlament pornesc, așadar, Horia Nasra, Cornel Itu și Gabriela Ciot. PSD ar putea pierde, cel mai probabil, un loc prin redistribuire, în favoarea actualului deputat ALDE, Steluța Cătăniciu. Decizia finală privind validarea candidaturilor va aparține, oricum, conducerii centrale, a explicat Nasra.

Maghiarii par înțeleși

Liderul UDMR Cluj, Csoma Botond, a confirmat că sentatorul Laszlo Attila s-a înscris pentru un nou mandat și că în principiu nu există altcineva care să-i amenințe acestuia poziția. De profesie medic pediatru, fost viceprimar în mandatul edilului Sorin Apostu, Laszlo Attila s-ar alege în decembrie cu un al doilea mandat de senator, desigur, dacă UDMR Cluj va reuși să-și mențină scorul electoral de la alegerile locale. „Noi mizăm ca la alegerile parlamentare să scoatem 17-18% în județul Cluj, ceea ce ar însemna să prindem două mandate de deputați și unul de senator „, a spus Csoma Botond.  De altfel, Botond (liderul UDMR Cluj și consilier local al municipiului Cluj Napoca) visează și el la un mandat de deputat: „10 ani am fost consilier local, desigur că acum mi-aș dori să trec într-o altă etapă”. Practic, Csoma Botond îl va înlocui pe actualul deputat Máté András Levente. Anul trecut, Máté a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la șase luni de închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de confilict de interese (fiind acuzat de procurori că și-a angajat ilegal soția în biroul parlamentar). „Personal n-am avut nicio discuție cu Máté . El nu s-a mai înscris pe lista de candidați. Din presă am aflat că nu dorește să mai candideze și că vrea să se dedice activității sale de avocat”, a precizat Csoma Botond. A doua candidată a UDMR pentru un mandat de deputat este Hegedüs Csilla, fost secretar de stat în Ministerul Culturii.

 

 

 

 

 

Un comentariu

  1. It’s a bitsy tiny neadevar in articolul de mai sus: Nu dejul, ci Stefanie din Turda a obtinut cel mai prost rezultat la nivel de judet dintre municipii/orase/Floresti atat pentru primar cat si pentru presedinte de consiliu judetean. Asa ca daca Stefanie se califica, Manzat se califica de 1.3 ori (26.3% vs. 19.97%).

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.