Închide

Cum stă orașul cu planurile de edificare a unor noi „case” pentru mașini

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 28, 2016 0 750

Circa 2371 de locuri de parcare există disonibile în parkingurile deja construite de primărie în centru și în cartierele orașului. Potrivit unei statistici prezentate consilierilor locali, administrația locală are în studiu în faza de proiectare parcări supraterane care ar urma să aducă clujenilor mai multe locuri de parcare decât cele existente, mai precis peste 2700. Îm plus, primarul a anunțat că va construi parkinguri de două nivele pe structură ușoară în cartiere. Opoziția din Consiliul Local a apreciat planul primăriei ca unul frumos, însă necredibil din moment ce nu are termene de începere și finalizare sau estimări de costuri.

Soluțiile privind îmbunătățirea circulației din oraș, prin care și cele privind construirea de parkinguri, au mai fost prezentate de primar la dezbaterea din 24 noiembrie cerută de Consiliul Civic Local. Detalii AICI:

“Revoluția” pentru descongestionarea traficului începe în 2017. Cum a fost la dezbaterea privind majorarea taxelor de parcare în centrul Clujului

La ședința ordinară a Consiliul Local din 28 noiembrie, Emil Boc a mai prezentat o dată materialul consilierilor locali. Planul privind decongestionarea traficului din oraș implică realizarea centurii de sud a orașului (care ține de autoritățile guvernamentale), dar și a unor pasaje, a unor poduri sau a unor intervenții de lărgire și de reorganizare a circulației pe mai multe străzi din oraș. Plus continuarea proiectului de benzi dedicate pentru mijloacele de transport în comun pe axa este-vest.

Acestor proiecte li se adaugă și proiectele de creare de noi locuri de parcare în centrul orașului dar și în cartiere.

Mai jos, planul primăriei la capitolul parcări supraterane.

parkinguri

sursa: primariaclujnapoca.ro

Adică, totalizând locurile de parcare, primăria are în plan să creeze mai multe locuri de parcare decât cele edificate din 2004, încoace în parcări supraterane. În statistică au fost incluse și parkingurile private din oraș, dar și viitoare parcare cu peste 300 de locuri care urmează să se amenajeze, tot în regim privat, pe strada Avram Iancu.

statistica-parcari

sursa: primariaclujnapoca.ro

 

Primarul Emil Boc a mai spus că, în completarea parkingurilo,r primăria vrea să edifice și parcări cu două etaje, pe structură ușoară, în locul garajelor din cartiere. Boc a menționat că, săptămânal, are o oră de discuții pe proiectele parkingurilor din oraș pentru a stabili următorii pași de urmat, având în vedere că  acestea presupun foarte multe etape, de la cele cadastrale, la cele de documentații, de licitații, etc, etape care sunt extrem de complicate. Primarul a mai ținut să spună că din 2017 primăria va avea toleranță 0 pentru cei care parchează nelegal în arealul de 10 minute distanță față de parcările de la Sala Polivalentă și stadionul Cluj Arena, parcări aflate foarte aproape de centru, dar nefecventate de șoferi (ocupate la 30-40%).

În prezent, singurul parking pe care primăria îl are în lucru este cel de pe Negoiu (cu 376 de locuri de parcare), obiectiv pe care se chinuiește să-l termine de mulți ani și unde există întârzieri generate de dificultățile financiare ale constructorului. Un alt parking care n-a intrat deocamdată în șantier este parkingul Hasdeu despre care oficialul primăriei spune că a fost constestat, însă primăria a câștigat și poate continua adjudecarea contractului de execuție a parcării cu peste 300 de locuri.

Liderul consilierul PSD, Dan Morar, a criticat proiectul primarului apreciind că el este unul frumos, însă nerealist pentru că nu are termene nici estimări de costuri și că ar pica testul dacă ar fi prezentat oricărui manager de instituție din Cluj. Consilierul a mai spus că în ultimii 5 ani nu s-a pornit niciun proiect de parking nou, nici măcare cele pe structură ușoară din cartiere care urmează să înlocuilască garajele. „Ar fi fosr mai realist, nu să ne prezentați 100 de proiecte frumoase, ci doar 5 cu termene și buget”, a completat Morar.

Primarul Emil Boc a vrut să arate că, de fapt, este „smecherit” politic și, din acest considerent, nu avansează termene pentru proiecte. „Sunteți om politic și vreți să smulgeți de la mine termene ca apoi să spuneți că nu le-am respectat”, a adăugat Boc.

În schimb, președintele de ședință, Florin Stamatian (PNL) a ținut să fie sarcastic și a răspuns că, în 4 ani, cu insistențele colegului de la PSD, va ieși totul bine. Stamatian chiar l-a invitat pe Morar la viitorul cabinet parlamentar pentur a face echipă ca proiectele prezentate să se realizeze. Aceasta după ce primarul Emil Boc s-a arătat încântat că de la masa din Consiliul Local va avea trei deputați care se vor bate pentru oraș în Parlament.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.