Închide

[P] Cine a inițiat proiectul primului parc tehnologic din Transilvania

ActualitateAdministrațiePolitica by Actual de Cluj - nov. 29, 2016 2 643

Legea privind transferul terenului pe care se va construi parcul tehnologic al Clujului a fost promulgată zilele trecute, de către președintele României, astfel că reprezentanții companiei Tetarom au posibilitatea să demareze mult așteptatul proiect Tetapolis, primul parc științific și tehnologic din Transilvania.  Deputatul PSD de Cluj, Cornel Itu, este cel care s-a luptat mai bine de doi ani pentru ca acest teren să poată fi preluat de la CFR. A depus solicitări la Guvern, a făcut lobby în Comisiile speciale, atât la Camera Deputaților cât și la Senat, a purtat negocieri cu reprezentanții Ministerului de Transporturi, precum și cu cei ai Consiliului Județean Cluj. După nenumărate intervenții, Parlamentul a decis ca suprafața de 86.333 metri pătrați să treacă, din administrarea CFR, în patrimoniul Consiliului Județean Cluj și în administrarea companiei Tetarom, cea care s-a angajat să realizeze parcul științific și tehnologic Tetapolis.

„Înalta tehnologie s-a conturat în ultimii ani ca domeniu principal pentru dezvoltarea Clujului, pe termen lung, iar această constatare m-a determinat să urmăresc ca inițiativa pe care am propus-o, privind preluarea ternului de la CFR, să se și concretizeze, să nu rămână o simplă solicitare pe hârtie. Am intervenit în comisiile parlamentare, le-am explicat colegilor mei importanța majoră a acestui act normativ, le-am arătat în mai multe rânduri cât de necesar este acest proiect tehnologic pentru dezvoltarea Clujului. Eforturile mele au fost, în sfârșit, răsplătite. În 18 octombrie 2016, după ce am luat cuvântul în plen, proiectul a fost adoptat de către Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Acum, legea a fost promulgată și urmează doar să fie pusă în aplicare”, a explicat Cornel Itu.

Deputatul social-democrat a mai atras atenția că administrația clujeană are la dispozție 10 ani pentru a implementa proiectul Tetapolis. În caz contrar, există riscul ca terenul obțibut să ajungă din nou în custodia CFR. „Voi urmări în continuare modul în care administrația clujeană se va implica pentru a realiza acest proiect. Eu am convingerea că suntem în măsură să dezvoltăm cel mai puternic parc tehnologic și științific din regiune, poate chiar din țară, astfel încât cercetarea să ajungă la Cluj un domeniu la fel de puternic precum IT-ul. Chiar îmi doresc să văd roadele acestei legi, să văd că județul Cluj ocupă primul loc îndomeniul cercetării pe plan național, prin urmare le urez autorităților locale mult succes în etapa de implementare. Parcul științific și tehnologic TETAPOLIS va aduce mai multe locuri de muncă bine plătite pentru tinerii care studiază acum în universitățile noastre, cât și pentru cercetătorii clujeni”, a transmis Cornel Itu.

Terenul care va servi ca infrastructură de dezvoltare pentru TETAPOLIS (86.333 mp) se află în vecinătatea Parcului Industrial Tetarom I din municipiul Cluj-Napoca, fapt care va oferi numeroase avantaje viitorului obiectiv de investiții (acces facil la infrastructura de transport și la utilitățile din interiorul parcului industrial Tetarom I, apropierea de locațiile universităților clujene, apropierea de centrul orașului, acces rapid la principalele căi de transport (rutier, aerian, feroviar).

De altfel, zilele trecute reprezentanțíi Tetarom au lansat o primă variantă a proiectului Tetapolis.  Macheta prezentată cuprinde o clădire turn cu laboratoare de cercetare, o alta pentru incubator de afaceri, săli de conferinţe şi întâlniri, activităţi de relaxare şi chiar o piscină. Mai cuprinde de asemnea un parking şi încă o clădire cu faţadă vitrată – centru comercial, centru de expoziţii, plus o grădiniţă. TETAPOLIS, cel mai nou proiect Tetarom, este primul Parc Știintific și Tehnologic din Transilvania. E destinat, spun iniţiatorii săi, dezvoltatorilor de noi tehnologii, care ar urma să vină aici pentru serviciile necesare: de la incubatoare de afaceri și servicii suport până la centru de conferințe și laboratoare de cercetare.

15179102_1133394130049062_5522601966135262430_n

Articol produs de SC Redacția Actual de Cluj SRL, la comanda PSD Cluj, Cod mandatar financiar: 11160007

 

 

 

 

2 comentarii

Scrie un comentariu

Articole similare