Închide

Cum arăta cartierul Grigorescu în 1979: trebuia să aibă cinematograf, o esplanadă cu complex comercial și un club

Istorie by Actual de Cluj - sept. 19, 2023 0 294

Dintr-un amplu articol dedicat cartierelor clujene publicat în revista Arhitectura în 1979 aflăm că unul dintre primele cartiere sistematizate ale Clujului, Grigorescu, trebuia să aibă și un cinematograf.

Articolul referitor la cartierul Grigorescu din Cluj-Napoca e semnat de arhitectul Nicolae Lascu. Acesta arată că în cazul cartierului Grigorescu construcţia s-a realizat în trei etape: — prima etapă, între anii 1961 —1965, a fost doar parţial executată, și se caracteriza prin ample spaţii verzi şi prin valorificarea condiţiilor de teren, atît spre dealul Hoia cît şi spre malul Someşului, a cărui amenajare era de asemenea prevăzută. Circulaţiile auto importante, de legătura cu centrul, erau asigurate periferic, pe străzile Donath şi artera care urmează râul. Strada Al. Vlahuţă urma să devină zona de interes major a cartierului, o esplanadă cu dotările principale de cartier  – centru comercial, complex şcolar, creşe-grădiniţe, dispensar, cinematograf şi club. Etapa a doua, începută în 1974 şi integral realizată în cei cinci ani scurși până la publicarea articolului, avea ca element caracteristic extinderea cartierului spre vest, prin realizarea unui nou ansamblu.  Etapa a treia era în curs de execuţie, era vorba de celebrele ”îndesiri” care au plantat blocuri cu patru etaje printre cele de zece nivele, și aducea completările ansamblului realizat în prima etapă, ”care nu ţin cont întotdeauna de valoarea incontestabilă a soluţionărilor propuse iniţial, nici de integrarea firească în cadrul natural deosebit”, după cum preciza autorul.

Articolul mai menționează că, neobișnuit, deoarece se află pe o suprafaţă îngustă de teren, cuprinsă între panta abruptă a dealului Hoia şi albia Someşului, cartierul ”are un microclimat specific, cu multă umezeală”.

Și o plimbare virtuală pe strada Alexandru Vlahuță, cea care trebuia să devină ”zona de interes major a cartierului”:

 

Iată conținutul articolului:

Cartierul Grigorscu:

• Este situat în partea de nord-vest a municipiului în lunca Someşului Mic, la intrarea acestuia în oraş. Este delimitat la sud derîul Someş iar la nord de dealul şi pădurea Hoia.

• Accesul spre zona centrală este asigurat de str. Donath, str. Al. Vlahuţă şi artera care mărgineşte malul stîng al Someşului; legătura cu zona industrială se realizează fie peste «Tăietura Turcului», fie prin centrul municipiului.

• Cartierul va avea în final un număr de 6100 apartamente şi o populaţie totală de circa 25 000 locuitori, inclusiv cei din zonele existente nerestructurate.

• Constituie restructurarea unui cartier cu locuinţe individuale, în general cu un singur nivel.

Construcţia noului cartier s-a realizat în trei etape: — prima etapă, între anii 1961 —1965, este doar parţial executată. Se caracterizează printr-o deosebită claritate compoziţională, o ierarhizare funcţională şi spaţială remarcabilă, prin ample spaţii verzi şi prin valorificarea condiţiilor de teren, atît spre dealul Hoia cît şi spre malul Someşului, a cărui amenajare era de asemenea prevăzută. Circulaţiile auto importante, de legătura cu centrul, erau asigurate periferic, pe str. Donath şi artera care urmează rîul. Str. Al. Vlahuţă urma să devină zona de interes major a cartierului, o esplanadă cu dotările principale de cartier (centru comercial, complex şcolar, creşe-grădiniţe, dispensar, cinematograf şi club) precum şi unele dotări de interes orăşenesc; — etapa a doua, începută în 1974 şi integral realizată, are ca element caracteristic extinderea cartierului spre vest, prin realizarea unui nou ansamblu.

Se află pe o suprafaţă îngustă de teren, cuprinsă între panta abruptă a dealului Hoia şi albia Someşului. Din această cauză, are un microclimat specific, cu multă umezeală. Este interesantă marcarea, prin clădiri înalte, a extremităţii dinspre vest a cartierului, imagine vizibilă de la mare depărtare, spre Oradea, realizîndu-se, şi în acest fel, anunţarea intrării în Cluj-Napoca. între cele două ansambluri ale cartierului sînt amplasate cîteva dotări de interes orăşenesc: Casa Radio, institute de cercetare ştiinţifică, precum şi o viitoare dotare de învăţămînt superior; — etapa a treia, în curs de execuţie, aduce completările ansamblului realizat în prima etapă, care nu ţin cont întotdeauna de valoarea incontestabilă a soluţionărilor propuse iniţial, nici de integrarea firească în cadrul natural deosebit.

 

Citește și:

Care a fost primul cartier comunist al Clujului. Ce spune arhitectul care l-a desenat, după 50 de ani: „În afară de dezamăgire totală ce să zic?”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare