Închide

Cum arăta cartierul Gheorgheni în 1979, ”unul dintre cele mai frumoase cartiere din țară”

Istorie by Actual de Cluj - sept. 22, 2023 0 823

Cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca era considerat la sfârșitul anilor ’70 unul dintre cele mai frumoase cartiere din țară, aflăm dintr-un articol publicat în 1979 de arhitectul Nicolae Lascu în revista Arhitectura.

Din articol mai aflăm că acest cartier era amplasat în extremitatea sud-estică a municipiului, pe două terase delimitate de un taluz de aproximativ zece metri înălţime.  Accesul spre centru era, și este și acum, asigurat pe străzile Pata şi Gheorgheni, iar spre zona industrială, prin intermediul Pieţei Mărăşti. Erau realizate un număr de 8.920 apartamente pentru aproximativ 30.000 locuitori.

Cartierul este alcătuit din trei ansambluri: primele două au fost terminate în 1965, iar al treilea – în anul 1970. ”Ansamblurile, în special primele două, se caracterizează  printr-o utilizare raţională a pantelor terenului şi printr-o remarcabilă compoziţie spaţială”, arăta arhitectul. ”Accentuarea înălţimii taluzului s-a realizat cu clădiri înalte amplasate la limita lui superioară. Se menţionează o deosebită grijă pentru amenajarea circulaţiilor pietonale şi a locurilor de joacă pentru copii. Lipsa unor mari suprafeţe plantate se justifică prin existenţa zonelor verzi învecinate. Dotările de învăţăm înt sînt amplasate perimetral, legate de spaţiile verzi. Sînt prevăzute dotările comerciale, de prestări servicii şi de alimentaţie publică necesare. Este considerat unul dintre cele mai frumoase cartiere din tară”.

Planșa cartierului, în 1964, publicată în revista Constructorul:

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu