Cum a evoluat oferta de închirieri de apartamente în Cluj-Napoca
EconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 20, 2017 0 1613
Numărul total de locuințe (apartamente și case) disponibile spre închiriere în Cluj-Napoca a crescut cu 64% în cel de-al treilea trimestru al anului, față de cele trei luni anterioare, arată cel mai recent raport realizat de Analize Imobiliare, platforma dezvoltată și susținută de Imobiliare.ro. Este vorba însă de perioada care cuprinde vârful pieţei chiriilor, cu reîntoarcerea studenţilor în oraş. Dacă de la un trimestru la altul creşterea e vizibilă, se poate constata însă că, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, opţiunile pentru chiriaşi sunt, de fapt, mai puţine: oferta de proprietăți rezidențiale scoase la închiriere în Cluj-Napoca a scăzut cu 5,2%. Preţ minim de închiriere: 200 de euro, spun cei din piaţa imobiliară.
Potrivit studiului citat, față de cele trei luni anterioare, în cel de-al treilea trimestru al anului a fost consemnat un avans de 28,7% în ceea ce privește numărul total de locuințe (apartamente și case) disponibile spre închiriere în marile orașe ale țării. „Această tendință este una firească, având în vedere că intervalul analizat cuprinde și luna septembrie – care presupune, în mod tradițional, atingerea unui apogeu în materie de închirieri”, spun reprezentanţii Imobiliare.ro. Cea mai mare creștere a ofertei, cu 89,6%, a avut loc, trimestrul trecut, în Constanța, pe următoarele locuri situându-se Cluj-Napoca (+64,2%), Iași (+34,6%), Timișoara (+34,4%), București (+13,7%) și Brașov (+4,8%).
Comparativ cu perioada similară a anului trecut, oferta de proprietăți rezidențiale scoase la închiriere s-a majorat însă, per ansamblu, cu doar 2,1%, creșteri fiind înregistrate în Constanța (+25%), Brașov (+17,5%), Timișoara (+16,1%) și Iași (+9,2%), iar scăderi în București (-3,2%) și Cluj-Napoca (-5,2%).
Din punctul de vedere al ofertelor nou-introduse pe piață, față de trimestrul anterior a avut loc o creștere de 35,6% la nivelul celor mai mari șase orașe ale țării; cel mai semnificativ avans, de 95,7%, a fost consemnat, și de această dată, în Constanța, în vreme ce Cluj-Napoca s-a situat pe locul secund (cu un plus de 75,3%), iar celelalte centre regionale au cunoscut creșteri mai mici de 50%. Comparativ cu trimestrul al treilea al anului 2016, numărul anunțurilor noi s-a majorat, per total, cu 11%. Cu un avans anual de 34,9%, Constanța se situează, de data aceasta, pe locul al doilea în clasamentul creșterilor, la mică distanță de Timișoara (cu un plus de 36%). Spre deosebire de celelalte centre regionale, Bucureștiul și Cluj-Napoca au înregistrat creșteri de sub 10% în acest răstimp, mai exact 5,3% și, respectiv, 2,1%.
Preţurile din centrul universitar Cluj-Napoca sunt în topul naţional. Dacă vrei să închiriezi o garsonieră găseşti oferte care trec şi de 300 de euro pe lună: spre exemplu, proprietarii cer 350-400 de euro pentru apartamente cu o cameră în centru, în Zorilor sau Între Lacuri.
Vezi şi:
Cifrele care îţi arată cât de grea e viaţa de chiriaş de Cluj
„Chiar şi acum, la două luni după momentul de maxim interes, cei în căutare de chirii în oraşul de pe Someş bagă mâna adânc în buzunare. Nu există locuinţă de închiriat sub 200 de euro pe lună, iar cele între 200 şi 300 de euro sunt fie de dimensiuni reduse, fie ceva mai departe de zonele centrale ale oraşului”, arată reprezentanţii portalului CompariImobiliare.ro.
Citeşte şi:
şi
Chirii de Cluj: de la 120 la 2500 euro. Care sunt cele mai căutate cartiere