Închide

Cifrele care îţi arată cât de grea e viaţa de chiriaş de Cluj

EconomieTop News by Kristina Reştea - aug. 04, 2017 0 1629

“Simt pe pielea mea cât e de greu să plătesc chirie, să ai acces la chirie decentă. Pentru unii e imposibil să stea în acest oraş, am prieteni care simt acest lucru”, spune o tânără chiriaşă în Cluj. Desigur, acesta nu e singurul exemplu de acest fel în oraşul în care chiriaşi alarmaţi de ritmul în care cresc preţurile au înfiinţat anul acesta şi o Asociaţie a Chiriaşilor. Asta chiar lăsând la o parte perioada „fierbinte” de festival, cu preţuri extrem de ridicate, când mai toate anunţurile îţi prezintă locuinţe aflate „la 5 minute de Untold”. La începutul lunii trecute, chiriile din Cluj erau mai mari cu 36% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit site-ului compariimobiliare.ro. Pe de altă parte, la interval de un, numărul ofertelor e cu 30% mai mic – deşi apar locuinţe noi pe piaţă, ele sunt „absorbite” foarte repede, arată datele Imobiliare.ro

La nivel naţional, comparativ cu segmentul vânzărilor de locuințe, cel al închirierilor a suportat variații vizibil mai reduse din perspectiva volumului de oferte, arată analiza de trimestru II a Imobiliare.ro. Astfel, numărul total de anunțuri de case și apartamente disponibile spre închiriere în marile orașe a consemnat un avans de 2% în ultimul trimestru față de cele trei luni anterioare și, respectiv, un recul de 3% comparativ cu perioada similară a anului precedent. Raportat la primul trimestru din 2017, numărul ofertelor a crescut în Cluj-Napoca (+13%), Iași (+5%), Brașov (+5%) și Timișoara (+4%), dar a stagnat în București și a scăzut în Constanța (-7%). Dacă ne uităm însă la interval de un an, în Cluj oferta a scăzut. În ultimele 12 luni, oferta s-a majorat în Iași (+14%), Brașov (+9%) și Constanța (+9%), dar s-a diminuat în Cluj-Napoca (-9%), București (-7%) și Timișoara (-3%).

Apar însă oferte noi, şi în Cluj-Napoca. La capitolul oferte nou listate pe piață în ultimul trimestru, statisticile realizate de Analize Imobiliare relevă o scădere de 1% față de primele trei luni din 2017, pe de o parte, și un avans de 5% față de perioada similară a anului precedent, pe de altă parte. Față de Q1 2017, numărul anunțurilor de închiriere a scăzut în București (-4%) și Brașov (-7%), dar a crescut în Cluj-Napoca (+11%), Constanța (+6%), Iași (+4%) și Timișoara (+1%). Comparativ cu trimestrul al doilea din 2016, oferta pe închirieri s-a majorat în Constanța (+33%), Iași (+25%), Timișoara (+17%) și Brașov (+8%), a stagnat în București și s-a diminuat în Cluj-Napoca (-2%).

„De fapt, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în piaţă, overall, sunt cu 30% mai puţine oferte (din toate sursele, nu doar Imobiliare.ro, n.red.) Asta pentru că gradul de absorbţie este foarte mare. Deci da, vin construcţii noi, însă cererea e mare, viteza de absorbţie e foarte mare şi stocul în piaţă din anii trecuţi a fost epuizat. Aşa că, per total, oferta e mai mică”, explică pentru Actualdecluj.ro Daniel Crainic, director de marketing al Imobiliare.ro.

Potrivit portalului Compariimobiliare.ro, municipiul Cluj-Napoca continuă să fie cel mai scump oraș din țară pe segmentul chiriilor, cu diferențe de până la 8-10 % față de Capitală. În interval de 12 luni, chiriile din oraşul de pe Someş s-au majorat cu 36%, arătau datele de început de iulie. Chiriile pentru o garsonieră încep de la 150 de euro şi pot ajunge şi până la 300 de euro, iar un apartament de două camere poate fi închiriat pentru cel puţin 300 de euro, însă în funcţie de dotări şi de zona în care se află, poate trece pragul de 400 de euro/lună, conform datelor prezentate de portalul imobiliar.

Top 5 cartiere din Cluj cu cele mai multe apartamente închiriate în primul semestru, conform Compariimobiliare.ro:

Mărăști – 187 chirii

Mănăștur – 185 chirii

Gheorgheni – 163 chirii

Zorilor – 101 chirii

Central – 80 chirii

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare