Închide

Sișu din LA FAMILIA, interviu pentru Actualdecluj.ro. „Cei care se se laudă că sunt toleranți sunt, de fapt, cei mai intoleranți. N-am nimic cu gay-i, nu merg să le dau în cap pe stradă dacă-i văd”

MuzicaTop News by Catalin Suciu - nov. 20, 2017 0 1214

La Familia urmează să concerteze în /Form Space, clubul clujean din incinta stadionului Cluj Arena.

Organizatorii decid, însă, la o zi după ce trupa de rap își manifestă susținerea pentru familia tradițională, pentru căsătoria dintre bărbați și femei, să anuleze concertul.

/Form anunță că: “Noi credem că scena nu ar trebui să fie o rampă pentru promovarea mesajelor ce susțin intoleranța, rasiste sau xenofobe și nu vrem să ne asociem imaginea cu sistemul de valori în care Sișu și Puya cred. Noi credem în muzică și în căsătorii fericite. Straight sau gay. Acesta este motivul pentru care care am decis să anulăm concertul La Familia.”

Concertul e programat pe 7 decembrie. Anunțul clubului se răspândește rapid pe facebook, e distribuit de sute de oameni, iar mișcarea de marketing – foarte abilă-  are efect. Media preia imediat subiectul, iar acesta se rostogolește cu repeziciune în abisul internauților.  /Form capătă notorietate în câteva ore, cât n-a avut tot anul.

Membrii trupei tac. Ulterior, revin cu un mesaj. I-am contactat pe membrii La Familia să aflăm exact care e părerea lor. Discursul rămâne, în mare, același. Vorbim cu Tudor Sișu care spune, din start că: „Eu nu m-am supărat, n-avem nici o problemă cu nimeni, doar ne-am mirat. Aveam un contract semnat, s-a plătit un avans la care cei din /Form au renunțat. E treaba lor. Că iubesc homosexualii, că-i susțin, să fie sănătoși, eu nu port pică nimănui”

– Susțineți familia tradițională. Se poate trage concluzia că sunteți împotriva comunității LGTB. Corect?

– Da, susțin valorile morale, așa cum le văd eu. Dar asta nu înseamnă că mă duc pe stradă și dacă doi se țin de mână și-și fac nu știu ce, mă duc să le dau în cap. Niciodată. Eu respect chestia asta a lor din Cluj, dar bănuiesc că ei trebuia să știe dinainte felul în care gândim.

– Cum ați primit decizia de anulare a concertului?

– Auzi, știi cum e? Toți toleranții sunt foarte intoleranți, de fapt. Și toate revoluțiile încep cu intoleranță generală. Prin felul lor de a gândi, a celor din /form, eu cred că tocmai asta e intoleranță. Ei nu au respectat modul meu sau modul nostru de a vedea lucrurile. Anunlând concertul nu înseamnă un act de intoleranță?Au început tot felul de copii din ăștia amețiți să ne înjure și să ne acuză că am luat bani de la nu știu ce partide politice. Ei preiau cauzele altora fără sens și mulți nu cunosc proprietatea termenilor. Acum e la modă să spui că tot ce a fost în trecut e depășit, desuet. 

– Totuși, ne raportăm la un concept european în care se promovează toleranța față de comunitatea gay. România se aliniază normelor occidentale.

–  Gayi-i spun că formează o minoritate. Ai văzut vreo persecuție în fața minorităților? Poate țiganii au fost marginalizați în anumite contexte, dar ai văzut vreun gay bătut pe stradă? S-a opus cineva, a ieșit cineva să protesteze? Cât despre Occident. Suntem diferiți de Occident, nu asta e ideea? Dorința asta de imitare trebuie să se rezume la a-l imita pe Isus Cristos. Nu tot ce-i în afară trebuie imitat. 

E vorba de libertatea de a alege.

– Auzi, avem 50 de milioane de musulmani în Europa. Când ai o cultură atât de vie, atât de viguroasă, de organizată, ce faci? E ca și cum ai fi într-o firmă cu un partener, un asociat. El muncește, se luptă, face contracte, stă cu angajații până dimineață la 3, iar tu te duci, bei, te droghezi, ți-o tragi la anus. La un moment dat, vei fi dat la o parte. Ia bănuții ăștia, du-te și distrează-te.  Noi, creștinii, am conviețuit mult cu musulmanii.

– Păi și în ziua de azi conviețuiesc creștinii cu musulmanii.

– Ca să te respecte, trebuie să le oferi ceva, să te respecte.  Cred că acum nu sunt multe lucruri de respectat. Musulmanii au readus vechea filosofie grecească în Europa. Oamenii ăștia se respectau. Acum…. Cultura euroeană le oferă ceva de respectat?

-Tocmai că în Europa se promovează egalitatea. 

– Ascultă-mă, extremiștii musulmani sunt mai periculoși decât cei creștini. Rezultatele se văd în toată Europa. Zeci și zeci de oameni morți. În Europa nu auzeai așa ceva. În anii 80 atentatele se rezumau la Orientul Mijlociu, deturnări de avioane, aterizări pe un aeroport din Palestina, de unde erau eliberați pasagerii. Acum te duci în Barecelona și nu te simți sigur.  Suntem în apropierea nucleului lumii musulmane. Ce va face cultura milenar europeană în fața acestor chestii. Îi va f*** în cur?, iartă-mi expresia. 

– Ești tolerant sau intolerant? 

– Alexandru Macedon a fost gay, s-a scris. Alexandru cel Mare, Megas Alexandros în Greacă, dacă vrei. A fost homosexual, dar nu cred că și-a neglijat atribuțiile de bărbat. Nu cred că scopul lui în viață era practica asta. Eu nu cred că susținea asta, că ăsta era idealul vieții lui. Trăia într-o lume păgână, la urma urmei. Dar Creștinismul a încercat să reglementeze, să fi mai sobru, să ofere anumite valori. Să lupți cu anumite patimi. Cum am spus, eu n-am nimic cu ei. Eu cred că un bărbat și o femeie au obligația de a întemeia o familie.  

– Mareșezi în continuare pe ideea tradiționalismului, a familiei tradiționale. 

– Evident, eu așa văd lucrurile. Iar la Cluj, chiar dacă nu s-a putut veni acum, tot ne vom întoarce. Le promit fanilor noștri de acolo un show tare de tot, în curând….

Citiți și:

Un club clujean anulează concert La Familia după ce Sișu și Puya anunță că susțin familia tradițională

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.