Închide

Clujul sărbătorește azi 700 de ani de când e oraș dar nimeni nu știe unde e documentul original

Istorie by Actual de Cluj - aug. 19, 2016 0 368

Ați auzit că motivul pentru care Clujul sărbătorește azi 700 de ani de când e oraș este un document emis de regele Carol Robert de Anjou prin care i se acorda Clujului statutul de oraș, în 19 august 1316, dar puțini știu că documentul original, atât de citat de istorici, s-a pierdut cu desăvârșire.

Merită să mergeți pe la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, unde s-a deschis azi o expoziție cu documente vechi din istoria Clujului, inclusiv de exemplu cel prin care Clujul primește în 1405 titlul de oraș liber regal, civitas regia. Până la începutul lunii septembrie puteți admira aici documentele în original, scoase din Arhivele Naționale, urmând ca ulterior acestea să fie înlocuite de copii. Cel mai vechi document ce atestă însă statutul de oraș al Clujului, decretul lui Carol Robert de Anjou din 1316, nu apare în această expoziție, căci … nu mai există. Găsiți în schimb o copie a acestuia, emisă 20 de ani mai târziu.

„Din diploma din 1316 ne-a rămas doar într-o transcripție din 1336”, spune istoricul Gal Gyorgy. „Au transcris de două ori diploma aceasta și această transcripție în prezent e într-o copie făcută în 1940 și ceva. În 1950-1960 a dispărut diploma Clujului, e o mare lipsă, ar trebui să facem rost din arhivele României, nu știu unde s-a ascuns. Până în 1940 a existat copia din 1337”.

Multe documente ce atestă diverse privilegii primite de Cluj între secolele al XIV-lea și al XVIII-lea, mai exact între anii 1316 și 1709 din partea unor regi ai Ungariei (Carol Robert de Anjou, Ludovic cel Mare, Sigismund de Luxemburg, Matia Corvinul, Iosif I) sau a altor conducători ai Transilvaniei (guvernatorii Ioan de Hunedoara și Mihai Szilágyi şi chiar a voievodul Mihai Viteazul), documente oferite cu împrumut de către Serviciul Județean Cluj al Arhivelor Naționale, alături de un număr important de acte și scrisori, cărți sau registre legate de istoria orașului Cluj, din perioada medievală și premodernă, sunt doar o parte din exponatele prezente în expoziţie. Documentele din expoziție sunt completate de piese reprezentative din patrimoniul MNIT, legate de personalitățile lui Ioan de Hunedoara, Matia Corvinul și Mihai Viteazul (medalii de epocă și litografii cu reprezentările acestora), sau legate de viața administrativă, juridică, economică și culturală a Clujului secolelor XIV-XVIII (sigiliul orașului, paloșul călăului din Cluj, obiecte de breaslă, piese vestimentare sau imagini ale orașului în lucrări artistice de epocă).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu