Închide

Au luat o fabrică de mobilă și au transformat-o în centru de birouri. Care sunt cifrele „Libertății” la trei ani de la inaugurare

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 05, 2016 1 1434

Ce se întâmplă în 3 ani cu o fostă platformă industrială transformată în centru de birouri pe piața de la Cluj? Parcul tehnologic Liberty Technology Park a ajuns la 17.000 mp de spații, grad de ocupare de 90% și un total de 900 de angajați în cadrul companiilor chiriașe. Nu există încă o dată certă privind continuarea dezvoltării cu a treia etapă de construcție, aceasta depinzând de semnarea unui contract. În schimb, reprezentanții Liberty spun că proiectul ar fi „interesant pentru potențiali parteneri internaționali” și vorbesc despre efectele pe care le-a produs acceleratorul de afaceri Spherik, dezvoltat pe platformă. Cel mai mare proiect de birouri în lucru -faza III din The Office – mai aduce 18.500 mp de spații pe piața locală și urmează să fie livrat în perioada următoare.

Pe platforma fostei fabrici de mobilă Libertatea și utilizând clădiri existente renovate, Liberty Technology Park Cluj a fost lansat în 5 decembrie 2013. A adus, în etape, o suprafață de 17.000 de mp în plus la stocul de birouri din piața locală. Proiectul este o inițiativă Fribourg Capital sub patronajul omului de afaceri Ion Sturza, fost premier în Republica Moldova și fost vicepreședinte Rompetrol. Investiția anunțată a fost de peste 13 milioane de euro.

Despre istoria Libertatea – Liberty:

De la piane şi muzică de Belle Epoque la “micul Harvard”: cum a ajuns “Libertatea” să se pronunţe în engleză

În Liberty lucrează acum undeva peste 900 de oameni, spune Nina Moldovan, CEO Liberty TP. „Aproape fiecare mai angajează încă”, precizează aceasta. Cei mai importanți chiriași, ca număr de angajați și suprafață ocupată, sunt Siemens și Arvato Services, acum aproape la egalitate. Această a doua companie are însă și planuri de expansiune: ar urma să își dubleze numărul de angajați anul viitor, acum lucrând cu o echipă de aproximativ 180 de oameni. Compania are rezervată o suprafață de 3.800 mp în centrul tehnologic.

Printre rezidenții companiei se numără Halcyon Mobile (IT), Spherik Accelerator, Siemens (IT), Recall Information Services (IT), Control Data Systems (IT), KPMG (Accounting and Business), La Casa (Restaurant), Makronetz (IT), Ecuson Studio (Web & Branding), Regal Beloit Romania (Mk), Liberty Fitness (Gym), Luminos Software (IT), Voquz (IT), Impact Hub (Community & Business) și, cei mai recenți, SmartUp (IT), Altran Romania și Arvato Bertelsmann (Contact centers), precum și startup-uri: Planable, SuppOffice, Primul Medi

După două faze de șantier care au presupus reconversii, proiectul Liberty TP are prevăzută și o a treia etapă de lucrări, care ar aduce în parcul de pe strada Gării încă patru pavilioane de birouri, fiecare de aproximativ 4500 mp. „Infrastructura este deja pregătită, dar aceasta este o fază de proiect pe care nu o vom construi oportunist. Ne apucăm de ea doar pe bază de contract cu un viitor sau viitori ocupanți, dacă avem asigurat un grad de ocupare de minim 75%. Am primit câteva solicitări în acest sens și cel mai probabil aici se va instala una dintre companiile care deja sunt chiriașe, dar care vor să se extindă”, a menționat Nina Moldovan.

În căutare de „parteneri internaționali”

Dezvoltatorii spun acum că Liberty TP e „interesant pentru potențiali parteneri internaționali”. „(Proiectul) are elemente de rezidenți maturi și diverși, care rezolvă probleme fundamentale ale industriei, care vin din domeniul dezvoltării și al serviciilor cu valoare adăugată mare. Are start-up-uri naționale și internaționale și partea de accelerator IT Spherik, unde cele două runde de accelerare de până acum au avut rezultate extrem de bune, iar acest lucru se vede din evoluția echipelor și din interesul investitorilor. Ecosistemul funcționează și înseamnă, de fapt, comunicarea dintre oameni.Urmează acum pasul următor: să le dăm acces la noutăți, tehnologii, pentru ca ei să-și îndeplinească misiunea profesională din cadrul companiei unde activează, dar și să încerce să inoveze, pe cont propriu. Acesta este planul nostru: să transformăm acest ecosistem incipient într-un veritabil centru de creație și producție”, a declarat Ion Sturza, președintele Fribourg Capital, dezvoltatorul Liberty Technology Park Cluj. Pentru acest target însă, e nevoie de ajutor din afară.

„Ne dorim parteneriate care să ne ajute la dezvoltarea ulterioară, parteneriate cu centre de Cercetare-Dezvoltare din Statele Unite și din Europa”, a detaliat CEO-ul parcului.

Despre activitatea acceleratorului Spherik citiți mai multe aici:

Start-up clujean în domeniul printării 3D, cumpărat de o platformă olandeză

sau

Câştigătorii de la Techsylvania: s-au mutat din Republica Moldova la Cluj, ca să înfiinţeze o afacere. Acum au primit bilet spre Silicon Valley

Anii birourilor

Stocul de spații de birouri din Cluj-Napoca a ajuns la jumătatea anului la 210.000 mp, potrivit estimărilor companiei de consultanță Jones Lang LaSalle.  Marile clădiri de birouri din “noua generație” au influențat decisiv piața clujeană: potrivit datelor transmise pentru Actualdecluj.ro de JLL, circa 40% din stoc a fost livrat începând cu 2014. Dacă ne uităm în istoricul recent al pieţei locale, observăm că acesta a fost anul în care începeau să îşi facă simţită prezenţa marile centre de birouri ridicate în locul unor foste fabrici – The Office, Liberty Technology Park, Cluj Business Center, iar 2015 a fost un alt an bun pentru stocul de birouri de la Cluj: s-au construit sau livrat aproape 5 ha de spaţii. Cel mai nou mare proiect de birouri din Cluj-Napoca  a fost livrat în trimestrul IV din 2015, respectiv The Office faza a doua, cu 19.400 mp. La capitolul “Cele mai mari proiecte în dezvoltare”, JLL menţionează The Office faza 3  – cu  18.500 mp şi Novis Plaza – 14.500 mp.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.