Închide

Câştigătorii de la Techsylvania: s-au mutat din Republica Moldova la Cluj, ca să înfiinţeze o afacere. Acum au primit bilet spre Silicon Valley

ActualitateEconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - mai 24, 2016 0 730

Trei tineri din Republica Moldova au dezvoltat o aplicaţie la Cluj, în cadrul unui accelerator de afaceri, iar azi tocmai au primit un bilet spre Silicon Valley. Platforma gândită de ei – Planable – a fost declarată câştigătoarea concursului Startup Avalanche. Competiţia destinată proiectelor noi de afaceri în domeniul tehnologiei s-a derulat în cadrul evenimentului Techsylvania, care a adunat zilele acestea la Cluj specialişti din întreaga lume din domenii legate de IT, cercetare şi antreprenoriat. Cei trei tineri care tocmai au câştigat competiţia de afaceri s-au gândit să creeze o platformă pentru echipele care se ocupă de social media în agenţii.

S-a vorbit despre tehnologie, inovaţie, afaceri, unicorni, Silicon Valley şi viitor la Techsylvania. Despre zboruri în spaţiu, cercetare şi afaceri dincolo de nori, despre carne produsă artificial în laborator (de, se întâmplă şi asta), în contextul diminuării resurselor pe care planeta ni le-a pus la dispoziţie până acum. Investitori care îşi leagă numele (şi banii) de companii ca Tesla, Skype, Hotmail au venit să le vorbească tinerilor antreprenori despre cum să îşi pornească afacerile de la Cluj şi ce să facă dacă vor să ajungă în liga mare. Tineri români care fac afaceri de milioane de euro dincolo de hotare fac acum mentorat la Cluj şi răspund la întrebările noii generaţii de tineri antreprenori care visează la afaceri globale. Iar între prezentările şi discuţiile din cadrul evenimentului care a adunat peste 1.000 de participanţi s-a desfăşurat şi un concurs destinat companiilor mici din zona tehnologiei şi ideilor la început de carieră – Startup Avalanche s-a desfăşurat în parteneriat cu Spherik, acceleratorul de afaceri din cadrul Liberty Technology Park.
Şi câştigătorul este…
În total, 16 echipe s-au întrecut pentru premiul cel mare: o excursie în Silicon Valley pentru echipa câștigătoare, timp de nouă zile, o excursie care va include întâlniri cu investitori, acceleratoare, angel investors, fonduri de venture capital și alți fondatori de startup-uri din zonă. Cine e clientul? Ce face diferit produsul tău? Care e piaţa? Cum se poate atinge potenţial global? Sunt câteva dintre întrebările la care au avut de răspuns fondatorii tinerelor afaceri, în faţa juriului format din investitori în domeniul tehnologiei. Ce au ales aceştia în final să susţină? „Compania care are cele mai bune oportunităţi, care a prezentat foarte bine, cu multă energie: Planable. Am fost impresionaţi de tehnologia utilizată şi de ce au reuşit să facă într-un timp aşa de scurt. Au înţeles o problemă cu care s-au confruntat direct. Chiar cred că ar trebui să mergeţi în Statele Unite. Produsul e puternic, l-aţi prezentat foarte bine, e aplicabil la o piaţă globală”, a spus Frank Meehan, investitor şi fondator SmartUp, membru în juriul Startup Avalanche.
Din Republica Moldova spre Silicon Valley, via Cluj
Cei trei fondatori ai Planable, Xenia Muntean, Nicu Gudumac şi Vlad Caluş, au venit din Republica Moldova la Cluj, unde au participat la un program de sprijinire de afaceri derulat tocmai prin Spherik – Liberty TP. Iat aici au construit Planable, instrument de management în domeniul social media: aplicaţia imită pagina de Facebook, aşa că postările pot fi vizualizate în mediu similar reţelei, înainte ca aceastea să fie publicate. De asemenea, comunicarea brand (companie) – agenţie devine mai simplă şi feedback-ul e mai eficient, spun iniţiatorii Planable.

„A fost o cursă uimitoare până acum! Noi ne-am întâlnit la Startup Weekend Moldova, nu ştiam ce ne rezervă viitorul. Ne-am părăsit casele, job-urile şi ne-am mutat la Cluj. Am început proiectul Planable la Spherik şi am găsit aici o comunitate uimitoare care ne-a ajutat să creştem”, a rememorat Xenia Muntean, cea care a şi susţinut pe scenă prezentarea ideei lor de afaceri, la Techsylvania. Printre poze şi felicitări (din partea investitorilor şi ale competitorilor), i-am oprit pe cei trei câştigători pentru o imagine de după premiu. Ce urmează pentru Planable? „Silicon Valley şi multe lucuri uimitoare. Sperăm să ajungem la New York. Platforma noastră urmeză să lucreze şi în alte medii, nu doar pe Facebook (ci şi Twitter, Instagram) şi vrem să realizăm cea mai tare platformă de colaborare pentru social media”, spune Xenia. Speraţi să vă facă Facebook o ofertă? „Sau să fim o companie mare şi solidă”, completează co-fondatoarea Planable. Cum a fost primirea de la Cluj? Se poate creşte afacerea de aici? „Clujul ne-a primit cu braţele deschise, comunitatea de start-up-uri e minunată, sunt multe oportunităţi. Dar pentru noi piaţa e în Statele Unite, acolo sunt clienţii noştri, spre asta ne îndreptăm”, punctează Xenia.
Finala de pe scena Techsylvania: 5 idei, 5 pitch-uri, un câştigător şi o descalificare
Alături de câştigătorii de la Planable, alte patru echipe au ajuns în finala Startup Avalanche. Una dintre ele a prezentat Visitor Analytics, un proiect care simplifică citirea datelor de trafic pentru site-uri şi e utilizabil şi pentru cei din afara sferei tehnice. Echipa a fost însă descalificată după prezentare, fiindcă a folosit în pitch-ul final imagini considerate inadecvate de către juriu: se analizau, ca exemplu, datele de site (cu imaginile aferente) ale unei dame de companie. „Avem o sală cu multe doamne, care lucrează în domeniul tehnologiei, avem şi un panel dedicat acestui subiect, ne cerem scuze dacă a fost ofensat cineva”, a spus Philipp Kandal din partea organizatorilor. Tot în finala concursului a fost prezentată şi Exige, o aplicaţie din domeniul comerţului electronic. Un fel de consultant financiar virtual, care nu doar identifică  problemele prin care îţi trece afacerea, dar îți şi dă variante de îmbunătăţire a planului de afaceri, cu soluţii personalizate, după cum explică iniţiatorii ideii. Ştiţi imaginile cu punctuleţe din benzile desenate? Ei bine, acestea sunt, se pare, destul de greu de realizat, iar Halftone Pro e o aplicaţie destinată designerilor, care generează pattern-uri folosite şi în logo-uri de companii. Entuziasm a stârnit şi Approd – o aplicaţie care vrea să reducă la 5 minute timpul necesar întocmirii documentaţiei de înființare a unei companii. „Problema birocrației e globală”, spun iniţiatorii proiectului, aşa că acesta ar putea să găsească formule aplicabile şi în alte pieţe decât România. Ideea a primit o menţiune specială din partea juriului, care a identificat şi un mare minus: e un proiect concentrat prea mult pe piaţa locală, România.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.