Închide

Start-up clujean în domeniul printării 3D, cumpărat de o platformă olandeză

EconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 02, 2016 0 580

În urmă cu mai puțin de doi ani, era un start-up local inclus într-un program de „acelerare” a afacerilor pe platforma Spherik. Acum, compania Printivate a fost cumpărată de cea mai importantă platformă dedicată printării 3D din lume, cu sediul în Amsterdam, au anunțat părțile implicate. Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică. E primul exit din portofoliul acceleratorului de la Cluj.

Printivate, start-up fondat de Adrian Mureşan (31 de ani), s-a alăturat primului program Spherik Accelerator în iarna lui 2014, cu obiectivul de a dezvolta un produs pentru optimizarea printării 3D. În timpul programului Spherik, cu suportul mentorilor, Mureşan a reuşit să creeze o tehnologie inovatoare, ce reduce timpul şi materia primă necesare printării cu până la 65%, explică reprezentanții companiei.

Cum arată o prezentare pentru investitori la Spherik, în care Printivate făcea „repetiție”:

Cum arată o repetiţie cu public în lumea start-up-urilor din Tehnologie în căutare de „îngeri investitori”

În baza feedback-ului iniţial primit pe piaţa din România, Printivate s-a transformat dintr-un serviciu digital dedicat platformelor online ce comercializează modele 3D într-un tool care repară modelele 3D, dedicat companiilor din domeniul arhitecturii. La momentul achiziţiei de către 3D Hubs, Printivate funcţiona ca un serviciu general de procesare a modelelor 3D. “Cea mai mare satisfacţie pentru mine este faptul că acum avem suportul unui partener puternic, ce ne va ajuta să ajungem la milioane de oameni din întrega lume, ajutând centrele de printare 3D să își automatizeze fluxul de lucru și să satisfacă nevoile clienților mult mai eficient”, a declarat Adrian Mureşan, fondatorul Printivate. Mureşan va continua munca la proiect, în calitate de Research and Development Lead la 3D Hubs, în Amsterdam. Printivate este, astăzi, în plin proces de integrare în 3D Hubs.

Printarea 3D este o tehnologie care aduce schimbări în domenii precum arhitectură, artă, design de produs sau medicină. Prin intermediul ei se poate crea de la o jucărie unicat la o proteză personalizată pentru o persoană cu handicap.

„Avem un accelerator și o viziune unică, ce ne permit să suținem fondatorii de start-up-uri, ajutându-i să își construiască echipe în paralel cu produsele. Suntem foarte bucuroși că Adrian se alătură 3D Hubs, unde va avea echipa și resursele necesare pentru a construi mai departe pentru milioane de utilizatori din întreaga lume”, afirmă Jennifer Austin, Managing Director Spherik Accelerator. E prima companie care a trecut prin program și care a fost achiziționată, au menționat, pentru Actualdecluj.ro, reprezentanții Spherik. „Am început programul abia de aproximativ un an. În general, pentru un exit e nevoie de aproximativ șapte ani. Aceasta a fost o realizare unică și excepțională, să avem un exit din cadrul primului program și în timp atât de scurt”, a menționat Jennifer Austin.

„Scopul nostru este să dezvoltăm cea mai eficientă soluție de printare 3D pentru profesioniștii care lucrează în domeniul design-ului și fabricației. Vom atinge acest obiectiv prin integrarea celor mai avansate tool-uri direct în platforma 3D Hubs. Achiziția companiei Printivate este un alt mare pas înainte”, a transmis Bram de Zwart, CEO 3D Hubs.

3D Hubs este o platformă online dedicată serviciilor de printare 3D, cu o rețea de imprimante 3D în peste 20.000 de locații din mai bine de 150 de țări. 3D Hubs a primit o investiție de 7 milioane de dolari, seria B, în iulie 2016.

Ce este Spherik

Cu sediu pe platforma Liberty Technology Park, acceleratorul Spherik este un program destinat startup-urilor, care oferă suport pe partea de produs, strategie, marketing și scalare. Acesta conectează startup-urile cu resursele de care au nevoie pentru a construi un business de succes, de la parteneri la investitori. Acceleratorul este condus de o echipă formată din trei români și o americancă – Jennifer Austin, Radu Iuhas, Bogdan Colceriu și Vlad Iuhas. Spherik a reunit startup-uri din peste 10 țări la Cluj-Napoca. Spherik acceptă înscrieri constant și lucrează cu startup-uri cu potențial de-a lungul întregului an, urmând să lanseze un nou program în curând.

Din portofoliul Spherik:

Câştigătorii de la Techsylvania: s-au mutat din Republica Moldova la Cluj, ca să înfiinţeze o afacere. Acum au primit bilet spre Silicon Valley

Ce îi trebuie Clujului ca să poată da un „nou Facebook”. Suntem încă departe

În programul Spherik au intrat companii din mai multe țări, nu doar din România, menționa la o conferință săptămâna trecută Ion Sturza, președintele Fribourg Development, dezvoltatorul Liberty. “Clujul are şansă să devină un competitor de nivel global, dar are încă reputaţia de oraş totuşi închis, mai puţin prietenos pentru investitori. E o moştenire legată de felul în care elitele locale înţeleg integrarea în global. Încet-încet, Clujul a câştigat reputaţia de destinaţie IT. E corect, dar e o platformă bună spre a migra pe servicii cu valoare adăugată mare, de a avea tupeul de a dezvolta produse autentice. Ca noi să sperăm să avem cândva de la Cluj, din România un nou Google, un nou Facebook, trebuie să recunoaştem că bazinul nostru uman nu e suficient. Poate părea bizar pentru localnicii care se cred cosmopoliţi. Trebuie să deschidem Clujul lumii. Oraşul trebuie făcut efectiv atractiv, dar şi confortabil pentru trai, nu doar pentru ca străinii să vină să bea bere la un festival. Pentru un nou Facebook, Google, trebuie să atragem talente din toată lumea”, spusese anterior Sturza.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.