Închide

[P] De ce este optimist omul care se identifică de o viață cu liberalismul

ActualitatePoliticaTop News by Actual de Cluj - dec. 05, 2016 0 498

Liderul PNL Cluj, Marius Nicoară, este și rămâne unul dintre cei mai reprezentantivi politicieni ai Clujului. În perioada 2004-2008 a condus Consiliul Județean Cluj, fiind omul care a demarat cele mai importante proiecte pentru dezvoltarea județului nostru. „Liberalismul este doctrina cea mai permisivă şi adaptabilă evoluţiei societăţii şi de aceea nu îmi permit decât să fiu optimist în legătură cu viitorul partidului nostru” – spune Nicoară.

Inițiativele promovate de Nicoară au vizat în primul rând extinderea rețelei de parcuri industriale, dar și modernizarea infrastructurii aeroportuare și rutiere a Clujului. Datorită lui, prima companie de anvergură mondială poposea la Cluj în anul 2007. Este vorba despre compania Nokia, care în primul an de activitate la Cluj a înregistrat o cifră de afaceri de 1,6 miliarde lei. Treptat cifra de afaceri a urcat la 6,7 miliarde lei, numărul de salariați ajungând la peste 2.200. Din calitatea sa de lider al Consiliului Județean, liberalul Marius Nicoară a purtat negocieri cu reprezentanții Guvernului de la vremea respectivă, pentru ca terenul din localitatea Jucu, de peste 150 de hectare, să intre în custodia Tetarom, pentru a fi transformat într-un nou parc industrial. Din bugetul administrației județene au fost asigurate cheltuielile pentru viabilizarea acestui teren, astfel încât Nokia să-și poată începe producția de terminale mobile. Astăzi, parcul industrial din Jucu are un grad de ocupare de peste 60%, iar companii chiriașe precum Bosch, De’Longhi, Transilvania Construcții sau Karl Heinz Dietrich se numără printre principalii angajatori ai județului. Contrucția Tetarom II pe B-dul Muncii – parcul industrial ocupat în întregime de compania americană Emerson – s-a realizat de asemenea cu sprijinul lui Nicoară:

„Dacă nu aș fi gândit o strategie pe termen lung – care a implicat: finanțări pentru rețele de utilități, proiecte pentru o pistă de aterizare/decolare mai lungă și terminale noi la Aeroport, lucrări pentru reabilitarea drumurilor – parcurile industriale nu ar fi ajuns la nivelul la care sunt astăzi, iar Clujul nu s-ar fi dezvoltat într-un ritm atât de alert. Consider că infrastructura a reprezentat un aspect important în dezvoltarea economică a județului Cluj.  A contat enorm și resursa umană, evident.  Știm cu toții că județul Cluj nu duce lipsă de specialiști, de forță de muncă, era necesar așadar să creionăm contextul propice, pentru ca firmele să vină și să facă angajări”, relatează Marius Nicoară.

Liderul liberal mai amintește și de fondul funciar al administrației județene pe care s-a străduit să-l exploateze într-un mod benefic. Un exemplu este contractul care a generat construcția complexului Iulius Mall, în cartierul Gheorgheni. Prin intermediul societății Univers T (al cărei acționar majoritar este Consiliul Județean), s-a concesionat terenul impresionant pe care s-a contruit mall-ul, iar cel mai important aspect în această afacere vizează redevența generoasă pe care Iulius Mall o plătește societății Univers T, în fiecare lună, și care într-un procent semnificativ ajunge în bugetul administrației județene.

În calitate de senator, Nicoară a fost secretar în cadrul Comisie pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Corupției și Petiții. „Din această postură, am păstrat în permanență legătura cu reprezentanții comunității oamenilor de afaceri, dar nu numai. M-am străduit întotdeauna să găsim soluții corecte și să adoptăm inițiative care să sprijine mediul economic. În continuare vreau să militez pentru debirocratizarea excesivă, dar și pentru acordarea unor noi facilități care să-i ajute pe micii întreprinzători să se dezvolte. Consider că afacerile românești trebuie să devină din ce în ce mai puternice și mai competitive, și nu doar pe plan național”, a comentat Marius Nicoară.

Marius Nicoară: despre situația politică și despre viitorul PNL

1. Ati fost și ați rămas un lider la nivelul PNL Cluj. Ati condus Consiliul Județean Cluj și ați avut două mandate de senator. Ce trebuie să mai știe clujenii despre omul Marius Nicoară, în 11 decembrie, când se duc la vot?

Am peste 25 de ani de activitate în PNL, aş putea spune că sunt destul de bine cunoscut de către comunitatea clujeană, mai ales că am deținut și funcția de președinte al Consiliului Județean. Celor care vor merge la vot pe 11 decembrie – şi îi îndemn pe toţi clujenii să facă acest lucru – vreau să le spun doar atât: eu nu m-am schimbat. Am rămas acelaşi om dedicat Clujului, în serviciul public pentru clujeni. Aş dori, bineînţeles, ca partidul nostru să câştige, convins fiind că având cea mai bună şi experimentată echipă de candidaţi, avem şi cele mai bune proiecte pentru Cluj.

2. Care sunt atu-urile candidaților PNL Cluj, în raport cu cele ale candidaților PSD?

Candidaţii PNL, luaţi fiecare separat, sunt oameni de valoare, buni profesioniști, oameni care s-au validat prin carierele pe care şi le-au construit de-a lungul anilor de studii şi de experienţă. Sunt oameni experimentaţi iar unii dintre ei, precum domnul profesor Stamatian de pildă, adevărate somităţi în domeniile în care activează.

3.Cum credeți că ar trebui să arate următorul Guvern și ce argumente aveți?

Evident, eu mizez pe un Guvern liberal. Pe lângă calitatea candidaţilor noştri, din toată ţara – nu numai de la Cluj, puneţi la socoteală tradiţia şi maturitatea la care a ajuns liberalismul românesc. Un alt argument în favoarea noastră este propunerea noastră de prim-ministru. Dacian Cioloş este un exemplu de competenţă şi integritate, însuşiri pe care nu le veţi găsi la competitorii noştri politici.

4.Cum vedeți scena politică românească, în urmatorii patru ani?

Cu o guvernare liberală, în primul rând! Apoi, aş dori să văd o împrospătare a lidership-ului partidelor şi o clarificare doctrinară a programelor şi politicilor acestora.

5. Care credeți că este viitorul partidului pe care-l reprezentanți, iată, de aproape o viață întreagă? 

Am în spatele meu mulţi tineri şi voi încuraja continuarea deschiderii partidului și spre societatea civilă, în sensul aducerii de noi membri de calitate pentru primenirea organizaţiei. Liberalismul a fost dintodeauna o doctrină atrăgătoare şi generoasă, dar şi foarte racordată la schimbările care au loc astăzi pe plan mondial. Liberalismul este doctrina cea mai permisivă şi adaptabilă evoluţiei societăţii şi de aceea nu îmi permit decât să fiu optimist în legătură cu viitorul partidului nostru.

marius-004135_a-2

 Realizat de SC Redacția Actual de Cluj SRL, la comanda PNL Cluj, Cod Mandatar financiar 11160004.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu