Închide

ANALIZĂ Mai vrei să te faci fotbalist? Realitatea tristă a sportivilor din zilele noastre

Recomandarea redacțieiSport by Catalin Suciu - ian. 13, 2016 10 40415

Faimă, bani, celebritate. Un vis adolescentin altădată palpabil. Vrei să te faci fotbalist că-ți place jocul și în același timp speri că vei avea o stabilitate financiară, că nu vei duce grija zilei de mâine. Mulți au încercat, unii au reușit, acum cei mai mulți vor să fugă din țară.
Nivelul fotbalului românesc este într-o continuă scădere, iar motivul principal ține de investiții, de lipsa acestora. Dacă prima ligă e sărăcăcioasă, cluburile având întârzieri salariale de luni de zile față de jucători, situația devine tragică la nivelurile inferioare, cum e liga a doua.

Și vă prezentăm, aleatoriu, condițiile fotbalistului român din 2016. El are un salariu modest (dincolo de opinia generală că ia mii de euro) de 1500-2000 de lei pe lună, dar nici pe acesta nu îl primește. Iar întârzierile nu durează o lună , ci câte șase luni, uneori și mai mult.

Liderul seriei a doua, FCM Baia Mare, e în imposibilitatea de a lupta cu șanse reale la promovare, întrucât își pierde jucătorii exact din motivul acesta. Golgheterul Sergiu Arnăutu a părăsit formația din Dealul Florilor, pentru a da curs unei oferte din liga a III-a, de la Luceafărul Oradea. De menționat că de la Baia-Mare s-au depus în ultima lună la Federație 14 memorii prin care jucătorii își cer banii. Dacă ai 20 de ani, e acceptabil, într-un fel, ca fotbalist, să mai fii susținut de părinți (deși nu e tocmai normal), însă dacă ești trecut de 25 și aștepți să-ți dea mama banii de chirie și să-ți trimită pachete cu mâncare , atunci înseamnă că ai o mare problemă.

Și-așa se pierd multe talente și vă vom oferi , și aici, câteva exemple. Este binecunoscut cazul lui Răzvan Gorea (23 de ani), un fotbalist de la Ceahlăul Piatra-Neamț care la finalul anului trecut s-a urcat într-un autocar și-a plecat în Anglia să muncească, renunțând la cariera sportivă. “Nu mai puteam sta. Nu se poate ca un om la 23 de ani să ceară bani mamei pentru a ieşi la un suc şi pentru a merge cu microbuzul la stadion”, a declarat Gorea, potrivit sportneamt.ro. De asemenea, Fabian Teușan, fost internațional de junior al României și jucător de Liga 1, lucrează la 27 de ani la un oficiu poștal dintr-un orășel austriac (detalii) .

 

AlexBostina

Alex Boștină a plecat să muncească în Anglia foto: satumaresport.ro

Apoi e Alex Boștină, unul dintre cei mai buni atacanți din liga secundă. Are 25 de ani, a jucat la Olimpia Satu-Mare, iar de la începutul acestui an s-a retras și-a plecat să lucreze în construcții în Regatul Unit.
“A jucat înainte la Caransebeș, unde nu și-a primit niciun ban, apoi a venit la noi, la Satu-Mare și n-a luat nici aici niciun salariu. Puneți-vă în locul lui. Ce să facă, cum să trăiască? E păcat , că putea ajunge departe. Am încercat să mai vorbim cu el,dar i se pusese pata foarte rău, era terminat psihic, zicea că nu mai rezistă. A plecat și-a zis că nu se mai întoarce niciodată”, ne povestește un fost coleg de-al său.

Olimpia, o altă echipă de tradiție a Ardealului supraviețuiește de pe-o zi pe alta. „Salariile nu le-am primit din septembrie-octombrie 2015, iar primele de un an și jumătate. Plus că sunt salarii foarte mici. Un jucător tânăr la liga a doua are maximum 1500 de lei pe lună, iar unul cu experiență 2500 sau 3000 de lei. Dar ăștia se dau la cei mai buni , la lupii bătrâni. Sunt și salarii de 800 de lei pe lună. Și aud când mai vorbesc cu unu, cu altu, că lumea ne invidiază. Ești fotbalist, ai bani, casă, mașini. Astăzi n-ai nimic. Și dacă ești la final de carieră , cum o să trăiești pe urmă?”, a completat același jucător.

Mergem și la Oradea, pentru a ne opri asupra lui FC Bihor. Ei bine, jucătorii de-aici nu și-au primit din vara trecută banii și nici nu mai pot face nimic. Echipa care i-a dat fotbalului pe Sătmăreanu , Musznay sau Keșeru (mai apropiat perioadei la care ne raportăm) a intrat , oficial, în faliment. Adio, salarii! Adio, fotbal!

Cristi Andor, un jucător pregătit să renunțe la visul de fotbalist

Cristi Andor, un jucător pregătit să renunțe la visul de fotbalist

De altfel, căpitanul formației bihorene, Cristian Andor, un decar pur-sânge, un jucător înzestrat cu dribling și tehnică (noțiuni pe cale de dispariție) , vrea să renunțe la fotbal . Are 26 ani. „Sunt nouă luni în care nu am fost plătit. Nu există niciun ban în club în acest moment. Din ce trăiesc? Mă ajută părinţii, familia, iubita, prietenii… E foarte greu. Din cauza asta mă cert şi cu părinţii uneori şi stăm supăraţi. Mă întreabă: <<Tu ce ai de gând să faci?>>” .
Aceleași lucruri le poate spune oricare component din lotul FC Bihor.

Spovedanie fotbalistică la 31 de ani

Ajungem și la Universitatea Cluj. Intrată în insolvență, echipa e amenințată cu falimentul și ar fi un miracol să termine acest sezon. Formație frumoasă alcătuită doar din copii crescuți la juniori, U nu-i poate plăti nici pe aceștia. Iar salariile la Cluj sunt de la 1000 de lei până la 3000 de lei. Iată ce ne spunea unul dintre jucători în urmă cu câteva zile. „După ultima etapă ni s-a promis că ne vom primi câte un salariu până pe 15 decembrie, ne-a spus antrenorul asta. N-am avut un ban de sărbători, ce să facem, păi așa unde ajungem? Suntem tineri, dar nu suntem acum nici chiar niște copii de care trebuie să aibă grijă părinții, e prea mult. Noi venim la reunire, dar ce vom face apoi? Ce mâncăm, cu ce mergem, cu ce ne deplasăm, cu ce ne îmbrăcăm? Nu avem niciun fel de veste din club, nu se știe nimic, decât faptul că nu sunt bani. Va fi foarte greu când se reia campionatul.” (DETALII)

UCLUJUTA

U Cluj și UTA au și ele mari dificultăți financiare

 

UTA Bătrâna Doamnă, locul 3 în Serie. Cu excepția lui Sorin Strătilă, care are stipulată în contract o remunerație de 3000 de euro pe lună ,  majoritatea jucătorilor primesc între 800 și 1500 de lei. Doar că nu-i primesc nici pe aceștia la timp. La Arad sunt întârzieri de două -trei luni.

Lângă Arad e Pâncota, formația antrenată de Ionuț Popa. Restanțele sunt de trei luni, iar situația nu pare să se schimbe. Arădenii depind exclusiv de banii pe care îi primesc de la Primăria din Pâncota, iar bugetul pentru 2016 nu a fost încă stabilit! Se aude că prin martie, cel mai devreme, clubul ar putea primi sprijin de la autorități.

Reșița va dispărea, cel mai probabil, de pe harta fotbalului.Reșița, care i-a dat echipei naționalei, printre alții, pe Dorinel Munteanu și Cristi Chivu.
Caransebeș e ca și desființată, la FC Brașov sunt restanțe , dar promisiuni că acestea vor fi recuperate. Singura formație din eșalonul al doilea care nu are probleme financiare e Gaz Metan Mediaș.

În curând nu vom mai avea echipe care să se înscrie în campionat, fotbaliști care să-și aleagă echipe, nu vom mai avea fotbal deloc.

CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ Fotbalul românesc a existat și înaintea lui Sînmărtean. Unde-au dispărut “mingicarii” Diviziei A?

10 comentarii

 1. Vreau să joc fotbal și sa ajung cunoscut Am 19 ani,am terminat liceul, cu bac luat, dar visul meu e sa ajung fotbalist. Momentan joc la Rapid Fetești am legitimație dar vreau ceva mai mult Sunați va rog dacă mă puteți ajuta 0720535995

 2. Am 23 ani și vreu sa fiu înscris la un club de fotbal îmi place foarte mult fotbalul daca se poate sunați-mă pe nr 0755 961115 va mulțumesc

 3. Bună ziua,
  Am 20 de ani, 1.85, sunt stabilit în Cluj-Napoca și studiez la univ. Babes Bolyai.
  Îmi place fotbalul atât ca joc cât și ca și colectiv, în trecut am jucat ca fundaș la Sporting iar apoi la ”U”, iar de o vreme, după o pauză destul de lungă (5 ani, timp în care am făcut alte sporturi), doresc să mă reapuc însă mă tem că nu voi fi acceptat de nici o echipă din cauza vârstei. Am o construcție masivă, sunt înalt, controlez mingea cu ambele picioare, sunt băiat serios și am ambiție.
  Aș dori, dacă se poate, să joc din nou la o echipă.
  Contact: Email: hillemihai@yahoo.com sau Facebook: https://www.facebook.com/coroianmihaiandrei/
  Mulțumesc anticipat!

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.